Ráda bych trochu jistoty

Oleně Stetsenkové je šestadvacet, pochází z Kyjeva. Mluví několika jazyky, česky bezchybně. Vystudovala VŠE a pracuje jako logistik kamionové dopravy. Je zařazena do vládního pilotního programu, který vybraným cizincům umožňuje získat rychleji trvalý pobyt v zemi.

Jaké byly vaše zkušenosti s cizineckou policií?

Nic příjemného to není. Fronty, chování úředníků. Faktické problémy jsem ale nikdy neměla; díky tomu, že jsem nejdříve měla studijní vízum a nyní pracovní, mi pobyt vždy prodloužili.

 

Studijní vízum vám přestalo platit v okamžiku, kdy jste dostudovala. Co se stalo potom?

Ještě na škole jsem se rozhodla, že budu dělat logistiku, a právě kvůli vízu jsem už před koncem školy oslovila několik firem z oboru, zda by o mě neměli zájem. Jedna z nich mě vzala. Schválně jsem hledání práce plánovala ještě během studia, jinak bych byla po dokončení školy vyhoštěná během měsíce a neměla bych možnost si tady hledat zaměstnání.

 

Firma, která vás přijala, o vás musela mít eminentní zájem; jak dlouho trvalo, než se vyřídila všechna povolení?

Samozřejmě, že museli absolvovat celý proces s úřadem práce: oslovit je, nabídnout místo českým uchazečům a v případě, že nevyhoví nikdo z nich, ho teprve oficiálně nabídnout mně. Pak jsem měla šanci získat pracovní povolení a díky němu zase povolení k pobytu. Vyřizování všech formalit trvalo skoro tři měsíce a každý rok se, byť v jednodušší formě, musí nyní zopakovat. Je zde přitom vždy riziko, že i když si práci seženete, firma vás nakonec odmítne, protože to nechce všechno podstupovat. Pokud změníte zaměstnavatele, pak se postupuje stejně od začátku, bez ohledu na to, jak dlouho už zde člověk pracuje.

 

Podařilo se vám tedy získat práci a s ní i pracovní povolení?

Ano, a když jsem pak díky ní dostala i dlouhodobé povolení k pobytu, přestala jsem mít konečně strach, že budu muset ze dne na den odjet – tedy pokud neztratím práci. Teď už jen každý rok zajdu na úřad práce, kde mi obnoví pracovní povolení, a na cizineckou policii, kde mi prodlouží pobyt. Znamená to pro firmu i pro mě hodně papírování, ale už to není tak hrozné jako napoprvé.

 

Jak jste se dozvěděla o vládním pilotním projektu?

Díky běloruským přátelům. Lidé z Běloruska byli jedni z prvních, kteří se do něj mohli hlásit. Pro Ukrajince začal být přístupný od ledna letošního roku. Přihlásila jsem se okamžitě, hlavně kvůli možnosti získat trvalý pobyt po dvou a půl letech od zařazení do projektu. Jinak se o něj může požádat až po pěti letech.

 

Co pro vás získání trvalého pobytu znamená?

Ráda bych konečně měla v životě trochu jistoty a nemusela se bát, že budu okamžitě vypovězena z Čech. Také bych si chtěla vzít například hypotéku na byt, mít rodinu, a to teď prostě nejde. Sice v Česku platím všechny daně, ale například příspěvky na dítě bych bez něj nedostala, školka by byla pro mě jako cizinku třikrát dražší atp., což mi přijde dost nespravedlivé. S trvalým pobytem bych měla prakticky všechna práva jako český občan, jen bych nemohla volit. Navíc mi to přišlo slušné i vůči mému zaměstnavateli, který má kvůli mně tolik problémů.

 

Takže nyní bez trvalého pobytu máte vlastně všechny povinnosti českého občana a jen málo práv.

V podstatě ano. Potřebu víza chápu, pracovního povolení také, je to otázka zaměstnanecké politiky a tu si musí každý stát nějak určit. Ale když už tu práci tady dokážu získat, tak bych měla mít stejné výhody jako ostatní.

 

Když ztratíte práci, tak z projektu vypadnete a musíte se vrátit na Ukrajinu?

Ano, nic se příliš nezměnilo. Jen se zkrátila doba čekání na trvalý pobyt a snad zařazení do pilotního projektu znamená i automatickou šanci, že jej získám. Projekt mi dává nově i jistou ochranu v případě, že ztratím práci. Mám teď měsíční lhůtu na to si najít jinou. Na cizineckou policii musím chodit samozřejmě pořád.

 

Je měsíc dost pro nalezení nové práce?

Je to hrozně krátká doba. Jenom když si představím, že by například nějaká firma měla více kol při konkursu, tak sice můžu postoupit až do toho posledního, ale to už také mohu být dávno zpátky na Ukrajině.

 

Do vládního pilotního projektu se zatím nehlásí příliš mnoho lidí přímo z Ukrajiny, dokážete si vysvětlit proč?

Nevědí o tom. Navíc pilotní projekt je skvělá věc pro lidi, kteří už jsou tady. Neumím si představit, že by někdo z Ukrajiny měl reálnou šanci najít si zde práci, pokud ovšem už nemá s životem v Česku nějaké zkušenosti.

 

Na koho by se tedy měl projekt soustředit?

Myslím, že by se nejdříve měl zaměřit na lidi, kteří už jsou tady, a potom teprve lákat někoho ze zahraničí. V Česku žijící Ukrajinci o projektu vědí, ale nehlásí se do něj, protože nemají na to splnit daná kritéria. Přitom jsou to ovšem slušní a pracovití lidé.. Jenže jejich situaci neřeší vůbec nikdo. Oni obvykle půlku platu musí odevzdávat firmám, které je nabízejí k práci.

 

Zprostředkovatelské firmy jsou obvykle z Ukrajiny?

Ano, a vydělávají na tom neskutečné peníze, které obvykle nikomu neodvádějí. Stejně tak se neskutečné peníze vydělávají na všech papírech nutných pro cizineckou policii, kde musí při svých zkušenostech minimálně vědět, že všechno nemůže být v pořádku.