eskalátor

Agentura Burson-Marsteller udělala průzkum mezi politiky na evropské i národních úrovních s cílem zjistit, jaký mají postoj k lobbingu (průzkum představili na panelové diskusi Lobbing v České republice a v EU dne 13. 10. v pražském sídle Zastoupení Evropské komise v ČR). Jeden z výsledků se týká neziskových organizací: podle 73 % domácích respondentů jsou neziskovky příliš emocionální. Co to znamená? Možná, že lidé, kteří rozhodují, nedostávají od neziskovek dostatek tvrdých dat, pečlivě vypracovaných analýz, nebo snad že si neziskovky nenajímají lobbisty, kteří v tom umějí plavat jako štiky? Ekonomická nerovnost je fakt, zaznělo také v debatě. Celkem logické se zdá, že tam, kde komerční firmy zapojí kapitál, nezbude neziskovkám nic jiného než využít emoce. Politici nad tím nemusejí ohrnovat nos, neziskovky se ale mohou nad touto zprávou zamyslet.

J. Bohutínská

 

Nedávno v Praze otevřel nový hudební klub Pilot bar. Vznikl v prostorách bývalého Kina pilotů. Prostor je to sympaticky velký, se slušným zvukem a dobrou dramaturgií. Byl jsem si poslechnout skvělé kytarové hlukaře HEALTH. Zklamání jsem zažil až u baru. Místo aby klub určený zmlsaným posluchačům nabízel pivo pro zmlsané vyznavače alternativy, točí tu břečku z jednoho pražského pivovaru, kterou si můžete dát v každé čtyřce. Podobně zklamaný jsem byl na koncertě Micachu and the Shapes v NOD, také v Praze. Alternativní klub nabízí ten největší pivní mainstream – plzeňskou dvanáctku. Škoda, že originalita má v klubech tak úzké vymezení.

J. G. Růžička

 

Na slavnostním setkání představitelů justice 20. října 2009 vystoupil ombudsman Otakar Motejl se zajímavou poznámkou na téma vyrovnávání se s komunistickou minulostí. „Někdy v květnu 1990 se konala ve vládním zámku ve Lnářích jakási tajná justiční porada, kterou svolal tehdejší předseda české vlády Pithart,“ vzpomněl si někdejší předseda Nejvyššího soudu ČSFR. „Zabývali jsme se tam tím, co s tou justiční minulostí udělat. Tušili jsme, jak to bude vypadat, a dospěli jsme k závěru, že by jakýsi kvazinorimberský proces byl možný v této věci jako jediné možné řešení i za cenu toho, že půjdeme do naplnění retroaktivity. Nám bylo jasné, že za použití platných zákonných předpisů (…) nedostaneme před soud vrchního velitele Pohraniční stráže generála Šálka (…). A že nedostaneme Bacílka a tyhle lidi před soud pro trestný čin vraždy. Nakonec pravda je, že ta soudcovská justice byla opatrná a nechtěla se moc exponovat.“ Myšlenka, že by se měly konat s exponenty komunistického režimu norimberské procesy, se nicméně poměrně rychle a neznámo proč a kam vytratila. A nikdo z tehdejších účastníků schůzky ji později veřejně neobhajoval.

F. Pospíšil

 

K dvacátému výročí svobody nám krom jiného Česká televize uchystala seriál Vyprávěj, jenž má pěkně po lopatě vysvětlit, co je třeba v našich dějinách jednoduše nenávidět a jaké to vlastně za té normalizace bylo. Je to smutné dívání, nejvíce ze všeho připomíná bolševické seriály, jež také vysvětlovaly, hanily a psaly vlastní dějiny. Umělost z toho přímo prýští a sitcomový přístup dává tušit, že jde nakonec jen o trochu jinou televizní zábavu. Můžeme být jen rádi, že šablonovití disidenti z Vyprávěj nejsou ti jediní, co k nám v současné době z televize mluví. A tak nezbývá než pochválit výjimečný dokumentární seriál Zprávy z domova a z domovů 1989, jenž na dění osudného roku hledí očima tehdejších dětí disidentů, a nedávno puštěný dokument Opozice z periferie, který se konečně zaměřuje na disent mimo velká města, což znamená mimo dosah možné pomoci. Vyprávět by měli lidé, kteří mezi námi stále žijí a stejně jako dříve se jim moc prostoru nedostává.

L. Rychetský

 

„Korunu byste jim nedal, ale dělají nejlepší noviny,“ trochu zvláštně hodnotí své redaktory výkonný ředitel Dalibor Balšínek a zahajuje tak „novou éru Lidových novin“ na pozoruhodném reklamním spotu (pohleďte na YouTube). Z velkolepého slavnostního zahájení v pražském Národním technickém muzeu, kde se klip ostatně též promítal, vyšla v listě stránka fotografií. Představitelé vydavatele i redakce tam pózují například s generálním ředitelem T-Mobilu, s ředitelem ČEZu, generálním ředitelem pojišťovny Kooperativa, ředitelem Fincentra, s izraelským velvyslancem, s prezidentem republiky, s premiérem, se šéfem společnosti Veolia, ředitelem zpravodajství České televize, zástupcem firmy Goldman Sachs (dnes sebekandidátem na eurokomisaře), generálním ředitelem Českých drah či pražským primátorem. Vyvažoval je Ludvík Vaculík a ředitel pražského gymnázia PORG. A v oné reklamě také Karel Čapek. Lepší demonstrace převahy politicko--ekonomických zájmů nad nezávislým psaním se nám nemohlo dostat. Já bych radši tu korunu obětovala, třeba by se probrali.

L. Bělunková

 

Naší občanské společnosti docházejí lidi. Ztrácejí se: rozmnožováním a starostí o mladé, spálením se v politice, útěkem do soukromých slastí atd. Jisté je, že odtok není přirozeně vykrýván. Pokud chcete začít, je příležitost. Koncept nového územního plánu hlavního města je do 2. prosince 2009 přístupný veřejnosti. Kdy, kde a jak můžete plán připomínkovat, se dozvíte na adrese upp.praha.cz. Běží nám čas!

K. Brávek