Jak se stát permakulturistou

A2 rozcestník pro zájemce o přírodní zahradničení

Redakce A2 sestavila komentovaný výběr z oblíbených stránek, které více či méně souvisejí s tématem aktuálního čísla, které je věnováno alternativním způsobům obdělávání půdy.

Ekozahrady

 

http://ekozahrady.com/

 

Stránka o ekozahradách, kterou provozuje Jaroslav Svoboda, autor knihy Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku. Na stránkách naleznete tipy na více či méně známé jedlé rostliny nebo bylinky, zásady ekozahradničení nebo nápady na to, jak si zjednodušit práci na zahradě.

 

 

Veronica

 

http://www.veronica.cz/

 

Stránky ekologického institutu Veronica můžou sloužit jako dobrý rozcestník nejen k tomu, abychom se dozvěděli více o přírodních zahradách nebo ovocnářství, ale také obecnější informace o ekologii a zodpovědném životě. Za doporučení a návštěvu stojí také ekocentrum Hostětín (http://hostetin.veronica.cz/), kde se zájemci seznámí s tím, jak může fungovat vesnice řídící se ekologickými principy. Stejnojmenný časopis je asi vůbec to nejlepší, co si u nás o ekologii a přírodě můžete přečíst: http://www.casopisveronica.cz.

 

 

Včelky

 

www.vcelky.cz

 

Se zahradničením blízkým přírodě má hodně společného i chov včel. Abyste podpořili opylování stromů, květin a zpestřili ekosystém své zahrady, nemusíte si hned kupovat úly se včelstvy, můžete se zpočátku zaměřit na podporu přezimování a zakuklení včel samotářek. Stačí vrtačkou navrtat starý kmen, nasbírat a upravit bezové větvičky nebo vhodně umístit hrst slámy. Více o včelách samotářkách a čmelácích se můžete dočíst i zde: http://www.cmelaci.cz/, www.vcelkysamotarky.cz.

 

 

iFauna

 

http://www.ifauna.cz/

 

Se samozásobitelstvím souvisí i chov zvířat. Pokud se k tomuto kroku rozhodnete, ideální je začít na iFauně. Zvířata zde můžete nejen koupit, ale také se ptát zkušených chovatelů.

 

 

Planta naturalis

 

www.plantanaturalis.com

 

Na žádné přírodě blízké zahradě by neměla chybět květnatá louka, tedy louka s větším zastoupením dvouděložných rostlin. Dozvíte se zde, jak a proč louku založit, a především tu můžete zakoupit devatenáct originálních směsí, které jsou namíchány z osiva produkovaného přímo zakladateli stránky. Podrobný manuál k založení květnaté louky naleznete zde: http://www.grada.cz/jak-vypestovat-kvetnatou-louku_4173/kniha/katalog/

 

 

Kosíme snadno

 

http://www.kosimesnadno.cz/

 

Když už máte louku, tak nejlepší a nejšetrnější způsob jejího kosení je postaru za pomoci kosy. Stránku Kosíme snadno provozují nadšenci, kteří do ČR nejen dovážejí klasické kované kosy (které jsou s těmi průmyslově vyráběnými nesrovnatelné), ale také pořádají kurzy sečení kosou a na svých stránkách publikují články a videa, jejichž prostřednictvím můžete do umění kosení snadněji proniknout.

 

 

Gengel

 

www.gengel.webzdarma.cz

 

„Uchování, ekologické pěstování, popularizace a využití starých a krajových odrůd kulturních rostlin a ochrana rozmanitosti života.“ Pokud vás zajímá, jaké užitkové i okrasné rostliny pěstovali naši předkové, jděte na Gengel. Můžete si zde o těchto zapomenutých a mnohdy ohrožených rostlinách nejen přečíst, ale také si objednat jejich semena.

 

 

Permaweb

 

http://www.permaweb.cz/

 

Diskusní stránka věnovaná všemu, co se týká přírodního zahradničení, samozásobitelství a pěstování.

 

 

Staré odrůdy

 

http://www.stareodrudy.org/

 

Prodejní stránka Radima Peška, který se v Bojkovicích v Bílých Karpatech věnuje záchraně starých a krajových ovocných odrůd. Kromě nich si zde (většinou na jaře a ještě spíše na podzim) můžete koupit i různé odolné a polozapomenuté odrůdy ovoce.

 

 

Prodej stromků

 

http://www.prodejstromku.cz

 

Zde se dá opět koupit velký sortiment starých odrůd jabloní a hrušní i tradičního ovoce (kdoule, mišpule, dříny, mandle), ale jsou tu i nové ovocné druhy, s jejichž pěstováním se v našich podmínkách teprve začíná experimentovat.

 

 

Příroda zahrada

 

http://priroda-zahrada.cz

 

Web o permakultuře a přírodních zahradách. Je zde také malý obchod, v němž můžete koupit třeba ptačí budky, úl pro čmeláky nebo domek pro ježka. Milan Bruchter, který web provozuje, je autorem knihy Zakládáme a udržujeme ekozahradu (http://www.grada.cz/zakladame-a-udrzujeme-ekozahradu_7233/kniha/katalog/).

 

 

Potravinové zahrady

 

http://www.potravinovezahrady.cz/

 

Přehledně vystavěná webová stránka, která se zabývá permakulturou, ale i sociálně-politickými problémy, jež vedou k samozásobitelství. Jak se připravit na opravdu hlubokou krizi? Na jaké plodiny se zaměřit, aby měl pěstitel pocit, že si pěstuje něco, co v obchodě jen tak nepořídí? Nebo jak si udělat kafe z kořene pampelišky? To jsou konkrétní problémy, s nimiž se na této stránce, která ale není kdovíjak často aktualizovaná, dozvíte. Stránku provozuje Marek Kvapil, který „po přestěhování z města na venkov objevil samozásobitelství, zahradničení, kompostování, jabloňový sad, zavařování, slepice, kačeny, prasata, kozy, kosení, sušení sena a další věci“. Pod stránku spadá i diskusní fórum a facebookový profil.

 

 

Co nového na kopci

 

http://conovehonakopci.cz/

 

Celkem často aktualizovaná stránka, která se věnuje především kuchařskému zpracování vypěstovaných plodin. Zvláštní postavení tu má pečení, na stránce si můžete za pár korun pořídit i několik e-knih plných tradičních, ale i docela neobvyklých receptů. Najdete tu i kuchařku zeleninovou a veganskou nebo také návody na výrobu sýrů. Část nazvaná Zahrada obsahuje informace k různým rostlinám. Sympatický je seznam roztříděný podle toho, co s čím pěstovat.

 

Pod Dračím kamenem

 

http://www.poddracimkamenem.cz/blog/

 

Nevirtuální zemědělci z Jizerských hor se na této stránce dělí o své zkušenosti. Na jaře třeba odčerpávají ze stromů javorový sirup a sami si ho pak vaří. Jejich stránky jsou plné fotografií a nadšeného zápalu pro život v souladu s přírodou, a to bez omezení na vegetariánskou stravu (byla i zabijačka!).

 

 

Plants for a future

 

http://www.pfaf.org

 

Databáze rostlin s informacemi o tom, jak dalece jsou jedlé nebo léčivé. V databázi je možné vyhledávat podle mnoha kritérií, můžete si najít rostliny, z nichž lze udělat kávu, čokoládu, mýdlo nebo třeba sladidlo. U každé rostliny najdeme návod na její pěstování i zpracování. Stránky s popisem jednotlivých rostlin je možno stáhnout a vytisknout jako pdf. Užitečný a u méně známých druhů rostlin nedocenitelný pomocník.