Být nácek není cool

Reportáž z blokády rasistického pochodu v Plzni

Neonacistická uskupení uspořádala v sobotu 24. srpna rasistické pochody v několika českých městech a na svou stranu se snažila získat čím dál rasističtěji naladěnou veřejnost. Jedním z měst byla i Plzeň, v níž se aktivisté snažili zablokovat pochod proti Romům.

Po Šluknovsku, Ostravsku, Duchcově nebo Českých Budějovicích neonacisté pochodovali i Plzní. Na sobotu 24. srpna byly současně svolány průvody proti Romům a „nepřizpůsobivým občanům“ i do dalších měst v České republice.

Všechny protiromské pochody v posledních několika týdnech mají jedno společné. Neonacisté a vůbec pravicoví extremisté již nejsou zbytkem společnosti opovrhováni. Obyvatelé jednotlivých měst, do nichž jsou svolávány rasistické pochody, se bez ostychu nechávají vidět, jak za provolávání nenávistných hesel mašírují ulicemi. Sami sebe nazývají „slušnými občany“, kteří jsou „spravedlivě rozhořčení“ a nechtějí být svědky pokračující „pozitivní diskriminace“.

 

Když jsou rasisti slušní

V návaznosti na dnes již tradiční formy odporu proti narůstajícímu rasismu ve společnosti se i v Plzni shromáždilo v blízkosti trasy neonacistického pochodu pár stovek aktivistů, Romů a místních občanů sdružených pod hlavičkou iniciativy V Plzni nácky nechceme!, která na sobotu z taktických důvodů nahlásila hned několik akcí a nakonec Plzeňáky a Plzeňačky zvala na nábřeží u Západočeského muzea.

Po úvodních proslovech se třetina z přibližně dvou set padesáti demonstrantů v čele s evangelickým duchovním rozhodla vydat po trase neonacistického pochodu na Mikulášské náměstí, které leží nedaleko hlavního nádraží – blízko čtvrti Petrohrad, v níž žije mnoho plzeňských Romů, nicméně se nejedná o problémovou či vyloučenou lokalitu. Policie nejdříve váhala, ale nakonec demonstrantům dala povolení k průvodu. Ti se však již po pár metrech zastavili na jedné z lávek vedoucích přes řeku, kterou chtěli pro přesun do druhé části města využít i neonacisté společně se „slušnými občany“. Cílem bylo zablokovat, nebo alespoň na nějakou chvíli zdržet pochod extremistů.

Kněz pokynul shromážděným, aby se posadili a vyslechli modlitbu. Mezitím se k místu sbíhali těžkooděnci. Během společného odříkávání Otčenáše se nad aktivisty vznášel vrtulník, za farářem poštěkávalo několik policejních psů. Antikonfliktní tým se snažil přítomné přesvědčit, aby odešli, neboť se prý zpronevěřují myšlence pokojné, nenásilné demonstrace. Po pár minutách marného přesvědčování vyzvali vyzbrojení těžkooděnci jménem zákona všechny k odchodu.

 

Maminky, babičky a náckové

Přesto na lávce zůstalo přes dvacet aktivistů, kteří chtěli svou přítomností dát najevo, že s povoleným pochodem extremistů nesouhlasí. Nicméně byli vzápětí vyvedeni a mohli sledovat, jak je za asistence policistů míjí třísetčlenný průvod pestrého složení – od maminek s kočárky a babiček o holi přes mladíky a dívky školou povinné po pár holých hlav – s rasistickým heslem na rtech. Všichni ti, kteří nedbali pokynů pořádkových sil a i přes výzvy k opuštění zůstali na místě, byli  důkladně prošacováni a naloženi do antonu. Následně si mohli dopřát takřka hodinovou okružní jízdu po Plzni a posléze skončili na policejní stanici vzdálené asi padesát metrů od místa, kde byli zadrženi. Podle portálu Novinky.cz byly prý zadrženy i tři osoby, které se účastnily protiromského pochodu.

Shromáždění i pokus o nenásilnou blokádu neonacistického pochodu se vcelku vydařily a někteří plzeňští občané ukázali, že ve svém městě netolerují rasovou nesnášenlivost a hodlají se těmto společenským tendencím postavit na odpor. Bohužel stejně jako ve Vítkově nebo v Českých Budějovicích i zde byli účastníky rasistické demonstrace především místní, kteří měli potřebu vybít si svou frustraci na Romech a sociálně slabších. Ačkoli se pravicové extremisty a jejich „slušné“ souputníky nepodařilo zcela zastavit, bylo zjevné, že být náckem není zas tak cool – alespoň ne pro všechny.

Autor je student historie.