Když není místo pro spravedlnost

Ukrajina hledá půl milionu nových obránců

Vývoj rusko­-ukrajinské války je ovlivněn skutečností, že Ukrajině docházejí zbraně i vojáci. Vojenská služba se v zemi stala vnitropolitickým tématem číslo jedna. Pomalu se mění i nálada ve společnosti, která už není tak odhodlaná jako v roce 2022.

„Možná není všechno tak rychlé, jak si někdo představoval,“ řekl ukrajinský prezident Vo­­lodymyr Zelenskyj v novoročním rozhovo­ru pro britský časopis The Economist. Mno­­hé opravdu nasvědčuje tomu, že rusko­-ukra­jin­ská válka jen tak neskončí. Na bránící se Ukrajinu navíc čekají nové hrozby. Pomoc od zahraničních partnerů, ať už USA, či Evropské unie, je čím dál nejistější. Kromě nerozhodnosti dárců tu jsou i jiné obtíže – zásoby vojenské techniky na Západě takřka vyschly a evropský průmysl nestíhá vyrábět dostatečné množství zbraní a munice. Ve Spojených státech je situace o něco lepší, rozhodně ale nesnese srovnání s Ruskem, jehož hospodářství se už potřebám války plně přizpůsobilo.

Většina analytiků se přesto domnívá, že spojenci Ukrajinu padnout nenechají. Je tu ale závažný problém, s nímž pomoci nemohou. Ukrajinské armádě se nedostává vojáků. Na začátku války se na frontu dobrovolně hlásily stovky tisíc mužů. Zájem byl …

Tento článek si přečtou pouze předplatitelé


Předplaťte si Ádvojku

Přihlášení

Kupte si A2 v elektronické podobě