osobně jsem odpůrcem většiny přerozdělování, a tak proč nezavést školné? Chápu, že jako ve všem, se budou ozývat zástupy "výjimkářů" (viz poplatek za doktora, který postupným novelizováním bude platit 20 % populace) a dálších kavárenských levicových intelektuálů, ale dejme tomu 20 tisíc za rok si může dovolit snad každý student (myslím student, který pracuje a že z celého ročníku nás na fsv uk pracuje tak 98 %, stačilo by omezit konzumaci piva, cigaret a měkkých drog... a našetřit ročně 20 tis. na školné není problém).
Když se tu zmniňovaly ony zahraniční univerzity, tak je sice jasné, že na nich studují většinou již xté generace úspěšných byznysmenů a dostat se tam ze sociálně slabšího prostředí je kumšt, ale třeba by školné motivovalo všechny ty zevláky, kteří do školy chodí jak do houslí, pak se učí den před zkouškou a úspěšně s trojkami proplují až k titulu Mgr. Ale to by si to museli platit sami, aby si toho pak vážili.
A dál nechápu, proč když si ze svých dvou prací odvádím daně, platím zdravotní a sociální, proč to za mě musí zdravotní a sociální (díky Škromachovi) platit ještě univerzita? Co je tohle za blblost?!?
Jinak jak zde kdosi brečel nad hrůznou úrovní počítačové techniky... zkusili jste někdy pracovat v nějaké velké korporaci typu Česká spořitelna, případně veliké vydavatelství? V backofficech je výpočetní technika na takové úrovni, že jsem se vždy raději domluvil na práci z domova, pokud to v zaměstnavatel dovolil :o).
A co se týče doktorandů, tak ano, asi mě na doktorandství s platem 9000 hrubého nenalákáte, protože sice letos končím Mgr., ale již jsem si zvykl na určité životní standardy a že se o sebe starám sám, což by mi tento plat asi neumožnil... takže si asi na doktorský titul nechám zajít chuť, než se po 40 letech dostat na prof. a mít plat, který mám teď ze dvou prací...