ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Wakushoppu 2/2012 Série improvizované hudby Wakushoppu se během roku existence stala důležitou součástí hudebního dění. Na druhém letošním večeru vystoupí noiseoví Lovci lebek a duo Jorge Boehringer & K!amm. Nejprve zvlášť a posléze všichni dohromady... další tipy
Karate - Rap - 80. léta... více Freeky tanečníci a freeks v novém videoklipu jihoafrické skupiny Die Antwoord I Fink U Freeky... více Skupina The Flaming Lips, která bude patřit mezi hlavní taháky letošních Colours of Ostrava předělala skladbu I Want You (She's So Heavy) od The Beatles... více Nancy Holt mluví a vzápětí slyší vlastní slova... více Alan Moore a Occupy London... více Modeselektor feat. Otto von Schirach: Evil Twin... více

téma: Poniatowski

téma je z fóra: Akademická jatka (č. 39/2008)

Poniatowski

Jurek | 28. září 2008 10:18

Kam toto spěje? To je přeci jasné. Lidé budou jen tupá nemyslící hovada, která přijmou vše, a to bezmyšlenkovitě, co jim politické kruhy nadiktují skrze demetní média( především televizi, rozhlas či tisk a už je jedno zda veřejný či soukromý, rozdíly už neexistují. ).

Dále se bude dít to, že tzv. nehumanitní obory ztratí pojem o etice. Po likvidaci (nevím jak jinak nazvat současný stav než klinickou smrtí, která likvidaci předchází) humanitních oborů už tu nebude nikdo, kdo by korigoval a hlídal šílence (z nehumanitních oborů), kteří ztratí jakýkoliv pojem o etice a tím pádem lidská osobnost pro ně bude jen tělo na experimentování. Že přeháním? Možná, ale s likvidací humanitně vzdělané vrtstvy už bude všechno jedno. Budou tu jen technokrati a tupé stádo hovad, které se bude nazývat společnost.
(Nyní neútočím na všechny nehumanitně vzdělané osoby, ale jistě sami víte, že ve vašem okolí jsou lidé, kteří těch etických zábran mají méně než je zdrávo)

Každopádně chyba je především také v modelu, který pan Bílek naznačil, na západě je naprosto normální, aby studenti z technických oborů navštěvovali přednášky a semináře humanitních oborů, kde zjistí, že i tito lidé jim mají co dát.

NA druhou stranu tento stav je zaviněn také tím, že od 90.let vzniklo příliš mnoho tzv.regionálních univerzit, které také čerpají finance ze státního rozpočtu a to především humanitní obory. Stát dává každým rokem méně a méně peněz, ale také je to dáno tím, že tyto peníze jsou přerozdělovány více fakultám a oborům. To, že na tomto modelu prodělává především Univerzita Karlova je zcela zřejmé.
Tyto regionální univerzity jsou podporovány také trochu krajy a městy, ve kterých se nachází, ale z Pražského magistrátu nepřichází ani snaha pomoci pražským vysokým školám.

RE: Poniatowski

Ondrej Capek | 29. září 2008 09:23

Predevsim to uz dospelo k tomuto nesmyslnemu vykriku predpokladajicim, ze existuje nco jako vyuka etiky, kterou je treba do lidi nalejt z VS. Etika ale prece je otazkou spis vseobecne kulturni urovne. Predstava, ze se absolvent filosofie stava eticky vyspelejsim nez treba strojar je hloupa.

Ten popisovany stav je pochopitelne skandalnim, ale videno z druhe strany: podfinancovane obory se stavaji ulozistem ruznych panoptikalnich zjevu. A dokonce i lide, kterych si vazim, vam jsou schopni prohlasit, ze za vse spatne ve state muze to, ze ho vedou ekonomove a rozvijet debatu o zlem Klausovi.

Pro vysvetleni: ekonomie je spolecenska veda, ktera pochopitelne, kdyz se dela dobre, ma svuj eticky rozmer. Ocekaval bych ze polecensky vedec s oborem politologie - filosofie - spol. vedy cerpa informace o tomto oboru odjinud nez z brozurek Vaclava Klause a Karla Marxe (ktery rozhodne o soudobe ekonimii nepsal). Navic v pripade KM mi prijde, ze se ctou jen jakesi podivne simplifikujici vycucy.

Predpokladam ze podobne uchylne pa-nazory od "nasich filosofu" se tykaji i stavebnictvi a ekologie (ktera mimochodem je vysoce matematizovanym narocnym oborem, ne kellerovskym tlachanim).

Odtud se odviji spatna povest humanitnich oboru v CR. Myslim, ze i to by melo byt nejak reflektovano. Stale plati, ze je ironizovan clovek, ktery nevi co napsal Shakespeare (coz je spravny), ale stejne smesny je historik, ktery si nevi rady i s tak jednoduchou vec jako rozpocitat dluhy z nasledujiciho prikladu:

A utratil 570 Kc zaplatil 700 Kc
B utratil 680 Kc zaplatil 500 Kc
C utratil 50 Kc zaplatil 100 Kc

irena reifová | 03. říjen 2008 09:32

Pane kolego, proměnit konverzačního partnera v komickou karikaturu a nadále polemizovat s touto karikaturou, patří ke velmi známým dogmatickým postupům v argumentaci. Což si dovoluju vědět, ačkoli dluhy jsem nevyřešila...
Myslím, že vytváříte konflikt tam, kde nutně nemusí být.
1) Ve humanitních a sociálních vědách nejde o výuku k etice či jakémusi dobráctví, ale o rozvoj kritického myšlení vůči statu-quo a péči o nesamozřejmé.
2) Nikdo neupírá komplexně pojaté ekonomii etický rozměr, někteří dokonce vědí, že z něho se kdysi zrodila.
3) Stejně tak by nikdo neměl upírat například ekologii, že je tvořena technickou i filosofickou hemisférou.
4) To, co pokládáte za důvod podceňování humanitních a společesnskovědních oborů (produkují nepraktické pomatence, kteří si neustále zapomínají deštník a melou něco o deontologii) je stereotyp - nikoli výsledek reálného pohledu na stav výuky a uplatnění absolventů. (Ne že bychom neměli co dohánět...)

jasánek | 05. říjen 2008 13:13

osobně jsem odpůrcem většiny přerozdělování, a tak proč nezavést školné? Chápu, že jako ve všem, se budou ozývat zástupy "výjimkářů" (viz poplatek za doktora, který postupným novelizováním bude platit 20 % populace) a dálších kavárenských levicových intelektuálů, ale dejme tomu 20 tisíc za rok si může dovolit snad každý student (myslím student, který pracuje a že z celého ročníku nás na fsv uk pracuje tak 98 %, stačilo by omezit konzumaci piva, cigaret a měkkých drog... a našetřit ročně 20 tis. na školné není problém).

Když se tu zmniňovaly ony zahraniční univerzity, tak je sice jasné, že na nich studují většinou již xté generace úspěšných byznysmenů a dostat se tam ze sociálně slabšího prostředí je kumšt, ale třeba by školné motivovalo všechny ty zevláky, kteří do školy chodí jak do houslí, pak se učí den před zkouškou a úspěšně s trojkami proplují až k titulu Mgr. Ale to by si to museli platit sami, aby si toho pak vážili.

A dál nechápu, proč když si ze svých dvou prací odvádím daně, platím zdravotní a sociální, proč to za mě musí zdravotní a sociální (díky Škromachovi) platit ještě univerzita? Co je tohle za blblost?!?

Jinak jak zde kdosi brečel nad hrůznou úrovní počítačové techniky... zkusili jste někdy pracovat v nějaké velké korporaci typu Česká spořitelna, případně veliké vydavatelství? V backofficech je výpočetní technika na takové úrovni, že jsem se vždy raději domluvil na práci z domova, pokud to v zaměstnavatel dovolil :o).

A co se týče doktorandů, tak ano, asi mě na doktorandství s platem 9000 hrubého nenalákáte, protože sice letos končím Mgr., ale již jsem si zvykl na určité životní standardy a že se o sebe starám sám, což by mi tento plat asi neumožnil... takže si asi na doktorský titul nechám zajít chuť, než se po 40 letech dostat na prof. a mít plat, který mám teď ze dvou prací...

Beruška | 13. říjen 2008 01:17

Chtěla bych pouze reagovat na nadnesené téma školného. Co se mé osoby týče, tak také pacuji při studiu (FF UK) a to tak moc, jak mi to čas a sebeúcta (v multikině za 50 na hodinu je to opravdu trochu ponižujíci) dovolí. Přestože jsem přesvědčena, že o případné výjimky by žádali i lidé, kteří by se mohli maličko omezit a na školné našetřit, tak v mém případě se není o co omezovat...nekouřím, nekonzumuji lehké ani jiné drogy a do hospod na jedno chodím sporadicky (i když po přečtení této vize budoucnosti, která je celá potažená černou tapetou bych asi měla začít). Pro mě by povinné školné znamenalo konec studia, protože bych si to prostě nemohla dovolit. Spíše by mě zajímalo, jakou možnost dává stát školám na "přivydělání". Týká se to jen pronájmu prostor ve prospěch nějakých jazykových škol či podobné nebo jsou i jiné možnosti (třeba reklama něčeho v prostorách školy atp.)?
Jinak musím říct, že vybavení některých učeben je poněkud smutně zastaralé, ale i tak je v něm vyučování možné - i když velmi obtížně. Tím myslím, že velmi obdivuji všechny naše vyučující a poté, co jsem se dozvěděla více o finančních poměrech, vzdávám jim opravdu poklonu, že na to mají nervy a nepobíhají s pláčem po chodbách, nelomí rukama a nekřičí nadávky v ruzných jazycích (i když i k tomu možná jednou dojde :) ).
PS: Až vyhraju ve Sportce, tak vás založím :)