Metoději, děkuji za vaši analýzu a za váš názor, i když si popravdě nejsem zcela jistý, co mi chcete říci. Naznačujete mi, že tvrdím, že se český hip-hop fašizuje, s čímž nesouhlasíte s poukázáním na to, že by se stejně dalo prokázat, že ten trend je přesně opačný?
Neříkám já ale spíše, že i když se zde objevil jistý rapper s rasistickými výroky, tak scéna zůstává nadále antifašistická ve svých postojích, jak dokazuje poslední část mého textu? Jak jinak vysvětlíte ten rozpor, který by se v mém článku jinak nacházel, jak si ostatně sám všímáte? Gradující závěr nemá jiný cíl než naznačit dvě základní cesty, jimiž mohou představitelé česko-slovenského hip-hopu na tuto záležitost reagovat. To, že domácí hip-hop už nebude jako dřív, nepovažuju za problematické tvrzení. Anebo snad znáte jiného zdejšího rappera, nadto vydávajícího pod major labelem, který by ve svých skladbách prezentoval takové názory?
To je v podstatě jeden z několika málo mých vlastních názorů, které jsou v článku obsaženy. Skutečně jsem se snažil čtenářům A2 popsat tuto kauzu, ke které se už nejen na Slovensku vyjádřil kdekdo, a to ne zrovna chytře, podle mého názoru. Ukazujete nám, že se v hip-hopu vyznáte, tudíž jste jistě zaregistroval různé články, které Vladise označují za hlupáka, nácka či extremistu (proto taky ten provokativní úvod...). S tímto já nesouhlasím, avšak to neznamená, že bych nepovažoval Vladisovy výroky za pominutelné, a to zvláště v kontextu česko-slovenského hip-hopu. Debata na toto téma již byla rozpoutána; někdo to bagatelizuje, někdo se staví do role nesmiřitelného antirasisty. Já se pokoušel výslovně nezastávat ani jednu pozici.
Titulek a podtitulek asi nebyly úplně nejšťastnější, přiznávám. Ten druhý byl ostatně doplněn redakcí, což samozřejmě mě neomlouvá - příště si to budu muset pohlídat. Na druhou stranu jsem předpokládal, že kdo si přečte samotný článek, tomu bude jeho význam jasný. Utvrdil mě v tom také Lukáš Rychetský, který se v naší korespondenci vyjádřil asi v tom smyslu, že je to ten nejpovolanější komentář, jaký k této kauze četl.
Abych to shrnul, tímto článkem jsem chtěl uvést do situace týkající se Vladisových rýmů a reakcí na ně. Německem jsem poukázal na to, že něco podobného se už vyskytlo jinde, a to mimo jiné právě v zemi, kde skutečně existuje krajně pravicový hip-hop. Sem ale Vladis, jak si někteří myslí, nezapadá. Jeho výroky jsou nešťastné, scény se to jako celku netýká. Věřím, že teď už je vše jasné a ještě jednou se omlouvám za nejasnosti, které u někerých můj text vyvolal. Díky za diskusi všem.