ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Wakushoppu 2/2012 Série improvizované hudby Wakushoppu se během roku existence stala důležitou součástí hudebního dění. Na druhém letošním večeru vystoupí noiseoví Lovci lebek a duo Jorge Boehringer & K!amm. Nejprve zvlášť a posléze všichni dohromady... další tipy
Karate - Rap - 80. léta... více Freeky tanečníci a freeks v novém videoklipu jihoafrické skupiny Die Antwoord I Fink U Freeky... více Skupina The Flaming Lips, která bude patřit mezi hlavní taháky letošních Colours of Ostrava předělala skladbu I Want You (She's So Heavy) od The Beatles... více Nancy Holt mluví a vzápětí slyší vlastní slova... více Alan Moore a Occupy London... více Modeselektor feat. Otto von Schirach: Evil Twin... více

téma: "Popis situace"

téma je z fóra: Když 88 znamená hip hop (č. 11/2010)

"Popis situace"

Mike Metoděj | 28. květen 2010 20:26

Popis situace. To mě skutečně pobavilo. Pokud se ptáte:
"Postaví se hiphopová scéna za své, snad ne ještě ztracené ideály, anebo to mlčky přejde? A zaslouží si Vladis vůbec roli obětního beránka, když se patrně v určitých názorech zase tolik neodlišuje od svých kolegů? Nic není jedno, ale jedno je jisté. Domácí hip hop už nikdy nebude jako dřív."

Mohl bys vysvětlit podle čeho vážíš jednotlivé příklady? Ten gradující závěr stojí na vodě. Vynecháme němce, kde je ten přešlap - jak už zaznělo - strašnej, a zbyde nám:
1. jakejsi vladis si nevidi do huby
1."autonomni" nacionaliste by rádi nějak využili rap
2.upozornění na řezníka,beaxe a několik dalších pokusů, který mají na scénu naprosto nulovej vliv - nevydávají,nekoncertují, nido za nima nestojí
3. Jména typu PSH, Superz, ... se naopak profilují antifašisticky.
Tohle má vést k závěru že se "ztrácí ideály" a "nic nebude jako předtím".

Úplně stejně, s rádoby provokativním úvodem, pěti podnadpisama a čtyřma příkladama z ciziny by šlo naopak vystavět i článek o tom, jak nám antifašistickej potenciál rapu v Čechách sílí. Citováníčko Oriona, Vladimira, Toxxe ze spotů propagujících Mayday, trička na tuhle akci s designama zasloužilých writers, rapový vystoupení buranů typu Afa Rastafa na Protestfestu etc. To by taky byl prostej popis situace?
Je škoda že takovej text člověk čte zvlášť tady, když třeba Lukáš Rychetský o rapu píše dobře. Takhle to spíš působí jak psaní do Respektu nanečisto.

RE: "Popis situace"

Václav Walach | 29. květen 2010 15:39

Metoději, děkuji za vaši analýzu a za váš názor, i když si popravdě nejsem zcela jistý, co mi chcete říci. Naznačujete mi, že tvrdím, že se český hip-hop fašizuje, s čímž nesouhlasíte s poukázáním na to, že by se stejně dalo prokázat, že ten trend je přesně opačný?

Neříkám já ale spíše, že i když se zde objevil jistý rapper s rasistickými výroky, tak scéna zůstává nadále antifašistická ve svých postojích, jak dokazuje poslední část mého textu? Jak jinak vysvětlíte ten rozpor, který by se v mém článku jinak nacházel, jak si ostatně sám všímáte? Gradující závěr nemá jiný cíl než naznačit dvě základní cesty, jimiž mohou představitelé česko-slovenského hip-hopu na tuto záležitost reagovat. To, že domácí hip-hop už nebude jako dřív, nepovažuju za problematické tvrzení. Anebo snad znáte jiného zdejšího rappera, nadto vydávajícího pod major labelem, který by ve svých skladbách prezentoval takové názory?

To je v podstatě jeden z několika málo mých vlastních názorů, které jsou v článku obsaženy. Skutečně jsem se snažil čtenářům A2 popsat tuto kauzu, ke které se už nejen na Slovensku vyjádřil kdekdo, a to ne zrovna chytře, podle mého názoru. Ukazujete nám, že se v hip-hopu vyznáte, tudíž jste jistě zaregistroval různé články, které Vladise označují za hlupáka, nácka či extremistu (proto taky ten provokativní úvod...). S tímto já nesouhlasím, avšak to neznamená, že bych nepovažoval Vladisovy výroky za pominutelné, a to zvláště v kontextu česko-slovenského hip-hopu. Debata na toto téma již byla rozpoutána; někdo to bagatelizuje, někdo se staví do role nesmiřitelného antirasisty. Já se pokoušel výslovně nezastávat ani jednu pozici.

Titulek a podtitulek asi nebyly úplně nejšťastnější, přiznávám. Ten druhý byl ostatně doplněn redakcí, což samozřejmě mě neomlouvá - příště si to budu muset pohlídat. Na druhou stranu jsem předpokládal, že kdo si přečte samotný článek, tomu bude jeho význam jasný. Utvrdil mě v tom také Lukáš Rychetský, který se v naší korespondenci vyjádřil asi v tom smyslu, že je to ten nejpovolanější komentář, jaký k této kauze četl.

Abych to shrnul, tímto článkem jsem chtěl uvést do situace týkající se Vladisových rýmů a reakcí na ně. Německem jsem poukázal na to, že něco podobného se už vyskytlo jinde, a to mimo jiné právě v zemi, kde skutečně existuje krajně pravicový hip-hop. Sem ale Vladis, jak si někteří myslí, nezapadá. Jeho výroky jsou nešťastné, scény se to jako celku netýká. Věřím, že teď už je vše jasné a ještě jednou se omlouvám za nejasnosti, které u někerých můj text vyvolal. Díky za diskusi všem.

RE: "Popis situace"

Hidden Face | 15. březen 2011 19:27

"upozornění na řezníka,beaxe a několik dalších pokusů, který mají na scénu naprosto nulovej vliv - nevydávají,nekoncertují, nido za nima nestojí"

Řezník koncertuje a vydává a mimoto taky na koncertech vyvěšuje banner GNWP