ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Benefiční aukce na záchranu časopisu Ateliér Dne 13. 6. 2013 v 18 hodin se uskuteční v prostorách Aukční síně a galerie Vltavín, Masarykovo nábřeží 36, 110 00 Praha 1, www.galerie-vltavin.cz, tel: 224 930 340, fax: 224 934 608, benefiční aukce na záchranu časopisu Ateliér... další tipy
Režisér Paul Schrader natočil podle scénáře Breta Eastona Ellise snímek The Canyons a sestříhal k němu teaser v duchu kinematografie 50. let... více Letošní držitelé hudební ceny Mercury, Alt-J, vyslali do světa divný klip ke skladbě Fitzpleasure... více The Man With The Iron Fists Soundtrack... více Záznam koncertu skupiny New Order z Berlína... více
úvod > diskuse > > Levicová antropologie (č.... > Vzato historicky a americ...

téma: Vzato historicky a americky

téma je z fóra: Levicová antropologie (č. 24/2010)

Vzato historicky a americky

František Marčík | 24. listopad 2010 20:36

Jen ve stručnosti. Zajímalo by mne, jak by výše načrtnuté škálování obstálo historicky. Pokud se nepletu, tak ve středověku taky universitní vzdělání nebylo zadarmo a to tam tedy žádný neoliberalismus neměli. Jak to přesně brali, jestli to byla sázka na osobní kariéru, služebnictví Bohu, či tvrdá realita konkurenčního boje, to nechávám na odborných posudcích jiných. Druhý poznámka, ono by to placené školství zase možná až taková tragédie nebyla (flinků by ubylo a to si pište, že jich není zanedbatelně), kdyby se ovšem udělalo pořádně, tj. kdyby se velká část z vybraných peněz putovala zpátky do systému tak, že by zajišťovala chod některých jeho částí, na němž by se pracovně podíleli studenti, přičemž by bylo záhodno zvýhodňovat ty studentsky úspěšnější (otázkou je, zda co by tato nerovnováha udělala v tak korupčním prostředí, jakým je česká společnost). Zkrátka a dobře, že by se z vybraných peněz například financovali provozy knihoven, galerií, laboratoří, tělocvičen, školních jídelen, kantýn, kumbálů na košťata, archivů, atdp. a v těch by pracovali přednostně studenti té které školy. Takhle to, pokud je mi známo, funguje v USAmerice a úplně pitomé mi to být nepřijde. Zcela pitomá mi však přijde být stávající forma masového universitního vzdělávání jakož i polovičatost zastánců zpoplatněného vzdělání.

RE: Vzato historicky a americky

Ondřej Čapek | 12. prosinec 2010 11:11

Souhlasím s Vámi a myslím si, že školené je jen část problému. Ony totiž VŠ by měli především být prakticky orientované a komunikovat s vnějším světem, tedy s budoucími zaměstnavateli, což jsou z podstatné části právě soukromé firmy (a jen z části méně kvalifikovaná poptávka NGO).

Ono totiž skutečně platí, že se v USA ty školy chovají tržně: budují si cíleně svoji pověst, jsou financovány z darů absolventů, které právě objevili jako chudé, ale talentované (samozřejmě, ghetta jsou průšvih a skoro bych řekl, že v USA je situace stále horší než u nás).

V USA i sebevíc teoretická přednáška je orientovaná vzhledem k praxi (a nebo jde o špičkové výkony v praxí daném rámci). U nás je hlavní linií obrany proti školnému odklon od jakékoli praktické aktivity, protože přece “vzdělání není zboží”. Vzhledem k situaci např. na filosofii v Brně si myslím, že většina těchto aktivit se děje za účelem ochrany mizerných platů akademických mimoňů, kteří moc dobře vědí, že kdyby je z těch škol vyhodili, nikde jinde by se neuživili. Ne proto, že by byli tak dobří (jako jsou jejich “nepraktické” protějšky v USA), ale protože učí nesmysly.

Jinak řečeno: v Praze je často kontrakt mezi studentem a profesorem založen často na tom, že student přikočuje z venkova, má nárok na byt a za to se musí naučit kus telefonního seznamu.

Hlavní potíž je v tom, že se v ČR bojuje PROTI jakékoli otevřenosti škol vůči soukromému sektoru, kdežto i sebevíc levičácká škola v USA má zájem o vstřícnost a komunikaci s ním.

K článku obecně: přijde mi na socioložku krajně naivní stanovisko, pokud líčí střet levice a pravice jako souboj Dobra proti Zlu.

bezprizorniy | 15. prosinec 2010 01:30

OČ: ...Dobra proti Zlu? Doložte.

Ondřej Čapek | 15. prosinec 2010 12:57

Měl jsem na mysli větu: "Je pro něj méně přesvědčivá než pravice, protože se dostává do rozporu se svými zbytkovými ohledy na kolektivní solidaritu a nepeněžní hodnoty věcí a lidí."

...podle které je zde "Dobrá" levice, která uznává solidaritu a nepeněžní hodnoty a "Zlá" pravice posedlá sobectvím a penězi. Myslím, že tudy hranice nevedou a řada lidí pravicových uznává i solidaritu ve formě dárcovství a na levo jsou lidi, co jsou posedlí přepočítáváním všeho na peníze... (a, pochopitelně, platí i naopak)