ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Wakushoppu 2/2012 Série improvizované hudby Wakushoppu se během roku existence stala důležitou součástí hudebního dění. Na druhém letošním večeru vystoupí noiseoví Lovci lebek a duo Jorge Boehringer & K!amm. Nejprve zvlášť a posléze všichni dohromady... další tipy
Karate - Rap - 80. léta... více Freeky tanečníci a freeks v novém videoklipu jihoafrické skupiny Die Antwoord I Fink U Freeky... více Skupina The Flaming Lips, která bude patřit mezi hlavní taháky letošních Colours of Ostrava předělala skladbu I Want You (She's So Heavy) od The Beatles... více Nancy Holt mluví a vzápětí slyší vlastní slova... více Alan Moore a Occupy London... více Modeselektor feat. Otto von Schirach: Evil Twin... více

téma: Tajtrlíky bukrliky

téma je z fóra: Mstitelé s papírovými meči (č. 3/2010)

Tajtrlíky bukrliky

František Marčík | 06. únor 2010 21:14

Tvrdoň bez uzardění Milan Kozelka musel při spisování svého namnoze přínosného, ledascos borného pojednání jaksepatří zatnout své vruty přemítavé, že by skorem až samotného Cyrana přiměl k tomu zadržet v jeho širákovém vrhu v dál a namísto něj pak k smeknutí poklony jej přimět. Pohříchu však i tak bylo Kozelkovo lopocení žalostně nedostačivé. Obdobná snůška vyhroceného, omezeného a chvástavé řečového balastu je těžko k pohledání i v onom pravidelně šestkrát do týdne vycházejícím slisovaném barvami potištěném celúlozovém podpalu do kamen, jenž bývá povětšinou k mání za pár korun, a jenž nese titulek Mfdnes. Pan Kozelka by se mohl dopříště pokusit poslat svůj zajisté vůbec ne ad hoc do kupy daný přemítavý elaborát kupříkladu představitelům jisté dělnické strany. Věty jako: "Radikální umění je alarmujícím prvkem ve vražedném klimatu mafiánsko-ekonomického fašismu. Působí mimo všechny myslitelné typy galerií a výstavních síní, mimo akademickou půdu a vyhýbá se dobovým zvyklostem a klišé, včetně neudržitelných představ o takzvaném slušném chování," by jim náramně štimovaly a byly by ozdobou jejich stranického zpravodaje.

Věčná škoda, že se pan Kozelka třeba jen trochu nepokusil o úvahu stran radikality. Bohuslav Reynek zavřený v Petrkově, cele oddaný svým básním a rytům šel, zdálo by se, ke kořenům. Obdobně sochař Jan Křížek v tichu a zapomnění francouzského venkova sochy si tvořící. Josef Florian ukotvený ve své Staré Říši cele oddaný svému. Josef Jedlička snášející na papír sirové obrazy, dojmy a postřehy ze života v severních Čechách šedesátých let. To nebyly zdaleka žádní radikálové, čili ke kořenům sestupující, rozuměj v zracích za každou cenu davy strhávajících a lákajících lanařilů a demagogů pochopitelně nikdo z výše zmíněných jako radikální umělec neobostojí. Neboť nic se jejich počiny nedemonstruje, nikoho viditelně neproměňují a nevedou k do očí bijícím, okmažitým akcím. Vše zůstává jakoby zakukleno v nitru, v sobě a pouze jen uzavřené, v jadrnosti, kde cosi na způsob radikality nemá co dělat. Abychom si učinili jasnost, vše je jen záležitostí těch správných definice, těch je Milan Kozelka bohat, neostýchá se jimi vůbec šetřit.

Škoda též, že se neradikální spisovatel a performer Milan Kozelka místo svého nedopečeného manifestu nepozastavil hlouběji nad tím, zda ony produkty umění, které nám tu předkládají ony za každou cenu kéžby radikální, angažované umělecké spolky, produkty, jež jsou druhdy nudami a banalitami non plus ultra, prázdným mletím slámy, vyčpělím buřičstvím pro buřičství samo, které zvětšiny nepobuřuje nikoho jiného než pár zapšklých a staromilných jedinců, popřípadě hrstku státních byrókratů, kterým zrovna jejich skotačinka přijde na oči, popřípadě pak jsou laciným pruděním a pícháním do vosího hnízda, které připomíná tak možná infantilně-pubertální revolty servírované v dospěláckém a velkohubém hávu, nejsou venkoncem tímtéž jako jím v závěru jedině vychvalovaný kousek. Ostatně není než cíl všeho si potvrdit a čas od času potřeba připomenout, že v dnešní už jen trochu konzervativní a v starých pořádcích ukotvené době je přeci vše dovoleno. Výborně, to bychom měli. Zbývá jen dodat jediné: Pane Kozelko, sláma prvoplánovosti vám čouhá z bot až příliš, což takto si pod sebou do příště trochu zamést. Taková metenice by byl, vězte, čin comme il faut radikální.

RE: Tajtrlíky bukrliky

J. Poucha | 07. únor 2010 03:55

F. Maršík nám ve svém spravedlivém rozhořčení předvedl grafomanský ohňostroj názorů z roku cca 1967. Určitě by ho pochválili redaktoři časopisu Host, zcela jistě by sklidil uznání od katolických modernistů. Svůj blábol musel psát jedním dechem, je v něm něco až moravsky kerouacovského.

František Marčík | 07. únor 2010 10:19

Díky za Váš cenný názor. Že je má reakce grafomanský kousek, vidí každý, kdo umí číst. Co mě však na vašem ohlasu zaujalo, je onen odkaz k dějinám názorů, jež implicitně zastáváte. Zajímalo by mne, proč můj názor řadíte do roku 1967, a nikoliv třeba do 1933, 69 či 2010? Třeba byste se mohl obtěžovat to zdůvodnit.

J. Poucha | 07. únor 2010 13:08

Pane Marčíku (omlouvám se za Maršíka), operovat s Reynkem a Florianem je dost silná káva. Respektuji Váš vkus a Vaše zacílení, ale respekt by měl vycházet i od Vás. Radikální umění má zřejmě za cíl narušovat a rozbíjet zkostnatělé striktury establishmentu, který nám vytrvale přerůstá přes hlavy. S tím byste se snad mohl ztotožnit.

František Marčík | 08. únor 2010 12:46

Pane Poucho, s Reynkem ani s Florianem jsem neoperoval, pouze jsem je vzpomenul (vedle dalších) a mohl jsem stejně tak zmínit J. Zábranu, V. Holana, M. Nápravníka, J. Křesadla, V. Linhartovou, D. Hodrovou či J. Sudka, Z. Neubauera, J. Patočku, J. Chalupeckého a nevím koho dalšího, abych tím poukazal k obratu do hloubky. Když už má pan Kozelka zapotřebí psát manifesty, tak nevím, proč podle logiky věci, kterou razí, rovnou nenapíše, že radikální umění značí přijít do konfliktu se zákonem? Ačkoliv on to vlastně psal... Ale netuším příliš, proč by zrovna toto mělo být jakousi radikalitou. Proč pak třeba nevydává za nejlepšího z nejlepších takových umělců onoho nebožáka, co si vzal před pár lety za vzor Jana Palacha a upálil se tuším na Václavském náměstí (neboť společnost a doba je prohnilá) a po něm následovalo pár dalších? Anebo ještě lépe, proč rovnou pan Kozelka nenapíše, že individua typu Charlieho Mansona jsou z logiky této věci právě že největšími radikálními umělci (neboť ze stejné logiky je vražda právě tak akorát boj proti zažitím konvencím, proti establišmentu atp.)? Ano, dovádím celé ad absurdum, ale přesně takto to bylo napsáno a takto to bylo myšleno, tam, kde se málo a nedostatečně rozlišuje vznikají podobné výkvěty jako tento. A vůči těm skutečně postrádám jakéhokoliv respektu.

Neupírám zásluhy či nepostrádám respekt vůči tzv. uměleckým počinům, které si berou na paškál zkostnatělé myšlení, instituce, či jak píšete establišment. Na co jsem se však snažil poukázat je skutečnosti, že se toto může dít velmi různým způsobem, který je mnohdykrát skrytý, ne tolik na očích, a že to (a zde se dílem s p. Kozelkou shoduji), co se mnohdy za tzv. radikální umění mnohdy má není než lacinou prvoplánovou rebelií pro rebelii samu, která je předmětem zájmu - navzdory kýženým očekáváním a ambicím - toliko umělecké komunity jistého druhu, popřípadě právě několik zapšklých a echt konzervativních staromilců, kteří se zrovna vyskytnou okolo, a vedle nich několika úředníků, kteří jsou čas od času s některým z těchto kousků z povahy svého povolání konfrontováni.

J. Poucha | 08. únor 2010 13:29

Palach se snad upálil proto, že doba a poměry byly v pořádku? Co má společného Patočka nebo Neubauer s radikálním uměním? Vy vůbec nevíte o čem mluvíte. Ano, radikální umění je minimálně estetické (umělecké, chcete-li) a maximálně agresívní. Co je na tom divného?

František Marčík | 08. únor 2010 13:50

Patočka s Neubauerem mají s radikálním uměním společného málo, ale vedle nich by na druhé straně mohl stát třeba Guy Debord anebo třeba tolik oblibovaný Slavoj Žížek, abyste tomu rozuměl.

Stále vám uniká to, že Kozelkova definice radikálního umění je neudržitelná, protože příliš úzce vymezená. Toť asi tak celé, co bych vám k tomu mohl říci.

František Marčík | 08. únor 2010 13:53

P.S.: O Palachovi jsem psal akorát tolik, že si ho jistý přecitlivělý nebožák vzal před pár lety za vzor, nic víc nic míň, pročež mi uniká smysl vašeho dotazu.

J. Poucha | 08. únor 2010 15:47

Debord nakonec spáchal sebevraždu a Žižek se zdá být salonním intelektuálem. U Kozelky spíš vidím tendenci k dočasným autonomním zónám Hakima Beye, ale nevím jestli to vidím správně. K Palachovým následovníkům: lidi se neupalovali pouze kvůli bolševickým svinstvům, ale i kvůli kapitalistickým svinstvům.

Kodet | 08. únor 2010 16:18

Já se domnívám, že o extrémistických názorech pana Kozelky by měla být prioritně informována BIS a až potom veřejnost. Kam až chcete nechat zajít demokratickou toleranci?

František Marčík | 08. únor 2010 16:39

Právě tak. Ona totiž smrt je jedním z nejradikálnějších činů a u Deborda, jakkoliv to nemůžeme vědět, se mi to zdá být důsledným vyústěním toho, co hlásal. Ještě jiné vyústění může pak cosi podobného nabrat v podobě již zmiňovaných RAF. Podle Kozelky by asi cosi jako předstoupení před nastoupený konvoj policistů s holými rukama a květinou v ruce anebo Thoreauovo odmítnutí platit daně státu, který podporuje otroctví, byli na splnění nelítostných kritérií jeho "definic" málo: 1) jednak to nejsou umělecké kousky 2) druhak jsou takové kroky málo agresivní. Právě smrt a ohrožení života poukazují ještě jednu zvláštnost až potrefenost toho, o čem tu diskutujeme. Totiž, že postrádám důvod toho, proč cosi jako "umění" presovat i do oblastí, kde již zjevně nemají co dělat a kde již jako umění velmi těžko obstojí (navzdory definicím, které razí pan Kozelka). Ještě jinak řečeno, proč cosi na způsob radikálních kousků vydávat za umění? Nespatřujete v tom právě cosi samoúčelného? Není mi pochopitelná ona náplast uměleckého na celém? Příklady: Když se budu chtít někde ohradit proti čmoudícím komínům, tak na ně vylezu a vyvěsím transparent, když nedokážu snést, kolik je v ČR bezdomovců mohu třeba jít, prodat veškerý svůj majetek a darovat ho jim, anebo naopak mohu podnikat a založit vlastní organizaci, která jim poskytuje azyl. zázemí, jídlo, když se mi nelíbí transporty zvířat, jdu a blokuji je, když nesouhlasím s (ilegální) těžbou dřeva, seberu se a jdu ji blokovat. Potřebuji k tomu všemu nálepku "radikální umělec"? Není právě v bazírování na této visačce cosi salónního? Z perspektivy pana Kozelky byl i Ježíš Kristus jak se patří radikální, kdyby žil dnes, tak by nepochybně chodil mezi bezdomovci a drogově závislými, tak jako i za svého života se pohyboval mezi lůzou. Tedy přídomky mu dávali různé, ale že by ho někdo označoval za umělce, anebo že on měl zapotřebí se touto cestou realizovat, to se nepamatuji. Čili co je to za radikální umění, po němž volá pan Kozelka, které začíná a končí u umění samotného, u ztropeného humbuku na jedno použití? Má strhávat pozornost a lanařit davy. V tomto směru pro mě hranice přijatelnosti končí tak u Boudníkových manifestů explosionalismu a na ulici podávaných lekcí.

Rovenský | 08. únor 2010 17:49

Pane, radikální je to, co v daném tématu či za daných okolností vybočuje z obvyklých mezí. Nepleťte si pojmy s dojmy.

František Marčík | 08. únor 2010 19:35

Oním panem jste myslil koho, prosím?

Mitra | 09. únor 2010 10:04

Mám dojem, že ani jeden z "diskutujících" nic nepochopil.

František Marčík | 11. únor 2010 13:04

Těším se na Vaše dovysvětlení.

J. Poucha | 11. únor 2010 18:13

Pane Marčíku, až dosud jste se ve všem mýlil. Zkuste se k tématu vrátit seriózně a argumentovat k věci a ne od věci.

Roman | 11. únor 2010 18:53

Já myslím, že je tady jedno nedorozumění a to nedorozumění spočívá v Kozelkově "výměru" radikálního umění. To slovo "výměr" dávám úmyslně do uvozovek, neboť Kozelka se (patrně záměrně) o žádnou explicitní definici nepokouší. Ale přesto se mi zdá, že mezi tvým a Kozelkovým pojetím je jedna základní diference.

Ty, pokud tomu dobře rozumím, hovoříš o Reynkovi nebo Jedličkovi a vidíš přitom radikálnost umění ve smyslu estetickém: Reynkův sestup ke kořenům prostoty (smím-li to tak formulovat), Jedličkův sestup ke kořenům jevovosti, kterou zachycuje s dokumentární naléhavostí. V obou případech tento umělecký radikalismus směřuje k odvržení povrchních stylizací apod.

Kozelka naproti tomu pojem radikálního umění výrazně "sociologizuje", ba politizuje. V podstatě od první věty svého textu (a souhlasím, že má rysy manifestu, což ovšem není nic špatného nebo dokonce předem diskvalifikujícího a jednostrannost je tu namístě!) skloňuje slovo "společnost", "společenský" — tedy radikální umění je umění proti establishmentu, umění militantní, znepokojivé (ve společenském smyslu). Věta "Van Gogh se zastával práv horníků, Gauguin válčil s francouzskou koloniální byrokracií" je v tomto kontextu příznačná a připomíná mi dobu avantgardy.

Já Kozelkovo nadšení pro radikální umění jako umění — a záměrně to tak řeknu — společensky angažované nesdílím, protože otevírá dveře ideologii. Zároveň mě však fascinuje a myslím, že je zcela legitimní.

Domnívám se však, že se zcela rozchází s tvým pohledem na umění jako tvorby kontemplativní, samotářské (rozumím-li dobře tvým argumentům). Proto se mi ta polemika zdá jaksi mimoběžná. Střetly se tu dva rozdílné přístupy, které se však ve skutečnosti spíš míjejí.

Milan Kozelka | 11. únor 2010 19:51

Omlouvám se, že tímto vstupuji do diskuse, protože se to asi nedělá. Samozřejmě, že je radikální umění v mém pojetí sociologizující a politizující, ovšem ne ideologizující, potažmo ideologicky zneužitelné. To odmítám. Nepsal jsem manifest, text vznikl spontánně. Taky je jasné, že rad. umění je jen velmi malé procento uměleckých aktivit, v to počítaje i umění koéntemplativní, které mne fascinuje už 40 let. Nechci být dogmatik a pokud se skrze svůj text tak jevím, tak se něco nepovedlo. Odmítám performovat v galeriích, jelikož jsem přesvědčen, že místo pro akční umění je na ulici. Nikomu to nevnucuji, ale galerijní performance mi přijdou esteticky samoúčelné a ještě: nepovažuji performance za radikální umění. Ještě jednou se omlouvám, že jsem vstoupil do diskuse.

Roman | 12. únor 2010 09:47

Milý pane Kozelko,

Váš vstup do diskuse je jen vítaný, omluvy netřeba. Nepsal jsem, že je vaše pojetí radikálního umění ideologizující, jen jsem formuloval jistou obavu, že otevírá dveře ideologii, ideologizaci v tom smyslu, že by mohlo být identifikováno s určitými politickými či společenskými proudy. Nijak mě to nepobuřuje, nešokuje - já takové pojetí umění úplně nesdílím, ale to neznamená, že není legitimní nebo že by mi nebylo sympatické. A věřte mi: každé umění je ideologicky zneužitelné, tomu autor ani zhusta nedokáže zabránit.

O žádném dogmatismu nemůže být řeči. Hovořil jsem o jednostrannosti, ale ta je přece v pořádku! Umělec nebo i kritik by asi neměl usilovat o "objektivitu" či zpropadenou "vyváženost". Ta je dobrá leda pro zpravodajce. Stůjte si za svou jednostranností, vždyť je projevem tvůrčího zaujetí! To věděl už Šalda.

Mně váš koncept radikálního umění nejvíce připomíná avantgardu 20. let. A oba víme, nakolik se avantgarda ubránila či neubránila ideologizaci. Ale zároveň vytvořila díla skvostná, dech beroucí a dodnes aktuální.

Dnes je ovšem situace odlišná od meziválečného období v tom, že došlo k destrukci velkých ideologických systémů, které zaplaťpánbu ztratily sílu "anektovat" si určitý typ umělecké kretaivity (vzpomeňme na snahu Záviše Kalandry usmířit surrealismus s historickým materialismem). A zanikla také potřeba psát manifesty. S těmi manifesty je to škoda, rád bych si konečně nějaký přečetl. Ale asi jsme už příliš skeptičtí a Adolf Loos dávno po smrti...

František Marčík | 12. únor 2010 10:31

Pane Poucho, je možné, že jsem se dosavad ve všem mýlil, zkuste se však podobné rady, jakou doporučuje vy mě, a zkuste mi ukázat, proč je můj příspěvek čirou pomýleností.

Romane, děkuju za reakci. Skoro do puntíku s ním souhlasím. Jistá vyhraněnost mého ohrazení se byla dána právě jednostranností vašeho textu, pane Kozelko, pročež mne těší, že jste do diskuse vstoupil a k svému pojednání rámeček připojil.

Shodou okolností jsem svému kamarádovi ještě předtím, než jsem četl reakce zde ve fóru, napsal toto: "Celá má argumentace je postavena na několika bodech. Jednak je to chápání slova radikalita na základě jeho etymologie, že si Kozelka plete radikalitu s nonkonformitou často až na hraně zákona je jeho věc, já mu to právo neupírám, pouze se vůči takové praxi ohrazuji. Dále kritizuji fetišismus a pseudosakrálnost "umění" a konečně požadavek na co možná razantní a šokézní zátisk a dopad radikálního činu na "společnost" (snahu strhávat s sebou masy a davy, byť tato slova jsou nadnesená až přehnaná). A kdyby na to přišlo, byl bych myslím poměrně dobře schopen si obhájit tezi, že právě volání po otiscích a vlivech společenských je voláním levicovým (a to to dělítko pravítko-levítko pramálo oblibuji). S tím souvisí i odpověď na tvé námitky. Že se někdo stará o svůj dvorek, o svých pár obrázků a své knížky, a tak možná o pár sousedů a své bližní a příbuzné nic na radikalitě něčího přístupu neubírá. Takový člověk může být angažovaný (to jest do věcí, dění se vkládající či vstupující) stejně tak, ale povětšinou daleko méně, skrytě, nenápadně. Výstavba kaple na kopci není snad radikální čin? Zajisté ne z hlediska zvyčajného chápání toho slova, totiž takového, kde radikalita rovná se avantgardní zákrok, tj. prozatím nepoučené mase předvojáři raženému směru. Zcela záměrně význam slova rozbředávám, neboť je mi právě jeho "obyčejné" chápání proti mysli, vyvěrá totiž z omezenosti a plytkosti."

J. Poucha | 12. únor 2010 18:22

Nonkonformní člověk (umělec) ještě nemusí být radikální a většinou ani nebývá. Nonkonformní jsou různé typy rozjásaných a rozervaných bohémů a vůbec nejsou radikální. Naopak usilují o úspěch v daném systému. Radikalismus je vzácný vitamín, nelze si ho ale brát příliš. A potom - je dobré, když je mezi stádem ovcí pár vlků.

Aleš Vastl | 13. únor 2010 13:07

Nedá mi to a musím se zeptat. Jak mají Kozelkovu článku a následné diskusi rozumět zájemci o umění, kteří žijí mimo umělecká centra (Praha, Brno)? Jak se může s radikálním uměním popasovat člověk z Ústí, Olomouce, Ostravy, Plzně a odjinud? Pokud vám můj dotaz připadá hloupý, tak se omlouvám. Jsem mikrobiolog a návštěvy galerií jsou mojí radostí. Tohle ale mi nedává příliš smysl.

Kalina | 13. únor 2010 15:43

Vážený pane, tohle jsou speciální aspekty současné tvorby a já myslím, že do života běžných lidí nezasahují. Zatím. Pokud budou, pozná se to podle křiku masmédií a kriminalizování dotyčných. Je ovšem třeba prolomit cenzuru.

A. Vastl | 13. únor 2010 16:01

V uměleckých oborech existuje cenzura?

Kalina | 13. únor 2010 16:37

Jako hrom!