ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Otisk, stopa, linie Jedinečná tvorba autodidaktky Běly Kolářové stála dlouho stranou zájmu publika, ve stínu aktivit jejího životního partnera Jiřího Koláře. Svá díla začala pravidelněji vystavovat až v devadesátých letech, a to zejména v mimopražských galeriích... další tipy
Karate - Rap - 80. léta... více Freeky tanečníci a freeks v novém videoklipu jihoafrické skupiny Die Antwoord I Fink U Freeky... více Skupina The Flaming Lips, která bude patřit mezi hlavní taháky letošních Colours of Ostrava předělala skladbu I Want You (She's So Heavy) od The Beatles... více Nancy Holt mluví a vzápětí slyší vlastní slova... více Alan Moore a Occupy London... více Modeselektor feat. Otto von Schirach: Evil Twin... více
úvod > diskuse > > O nezávislost vědy (č. 4/...

fórum: O nezávislost vědy (č. 4/2010)

diskusní fórum ke stránce: O nezávislost vědy

Selhání redakce

Jiří Trávníček | 19. únor 2010 09:50

Ty postřehy, které zatím zaznívají, jsou přesné a vnímavé (žádný spor o vědu, Brabcova dehonestující rétorika, osočování těch členů ÚČL, kteří se chovají loajálně). Mně však na celé věci irituje, jak se mnou bylo manipulováno. Souhlasil jsem, byť s výhradami (jde skutečně o velmi subtilní pracovněprávní věc jedné pracovnice, nic víc), že poskytnu A2 rozhovor o celé věci. Petr Šimák ho dělal poctivě, byl dobře připraven a ještě při redigování měl několik zpřesňujících otázek, které svědčily o tom, že mu jde skutečně o věc. Co jsem však nevěděl, a nevěděl to ani P. Šimák, bylo, že redakce chystá "jakýsi" hlas na závěr, který se jakoby moudře na celou věc podívá a najde "podstatu sporu". Bylo celkem jasné, co se řekne, neboť onen "hledač podstat sporů" už je přítomen na profesorské petici (6. 1. 2010), která celou tuto hysterii rozpoutala. Bylo jen otázkou, kam ještě je ochoten ve své zášti vůči ÚČL a jejímu vedení jít. Pokud bych věděl, co za divadélko A2 na mě uchystala, nikdy bych nevolil, že chci být jeho aktérem. Přitom redakce selhala ještě i v tom, že pustila na veřejnost text tak prokazatelně slabě argumentovaný. I to svědčí, že A2 celou věc dopředu pojala manipulativně a rozhodla se stranit jedné straně.

RE: Selhání redakce

Roman Kanda | 19. únor 2010 12:31

Pane profesore, Vaše reakce i reakce Františka Knoppa a pana BF, reakce výrazně subjektivní (jak také jinak) a emocionální, jen potvrzují můj vstupní komentář, že Brabcova snaha o převedení sporu na úroveň "boje za nezávislost vědy" je neadekvátní; jaksi se snaží "nobilitovat" celý příběh, jehož podstatou je (z mého pohledu) banální rozmíška. Pro pozorovatele zvenčí se to vše stává nečitelným. Bylo by velmi úlevné, kdyby na počátku sporu stál problém metodologický, koncepční, šlo by aspoň o něco, šlo by o předmět. Ale tyhle osobní útoky ukazují, že kauza lexikon vlastně nevede nikam. Je také třeba dodat, že spor je načasován velmi nešťastně právě v době, kdy na tom financování české vědy není nejlépe a financování AV ČR zvláště.

RE: Selhání redakce

Zdeněk Mitáček | 24. únor 2010 18:53

Nestojí třeba tenhle postřeh autora textu, k němuž by se snad měla vést diskuse, za povšimnutí ?

"Tak se stane – jako tomu bylo posledně – že předem vybraný ředitel dostane jen tři hlasy, a zřídí se nová komise, ve které dostane všech devět. Jsem si jist, že když vedení ústavu prohlásí tento můj text za „pomluvu“, všichni pracovníci – podobně jako v dobách normalizace – velmi rádi rozhořčený protest podepíší."

Podstata sporu?

Roman | 18. únor 2010 16:32

Celá kauza lexikon je ukázkou trapnosti a především celé řady nejasností. Kdo není "uvnitř" kontroverze, nikdy se nedozví, o co vlastně jde. Je zde řeč o nezávislosti vědy, ale čím konkrétně byla ona nezávislost ohrožena? Hovoří se o skandálním postupu ředitele ÚČL, ale v čem konkrétně tato skandálnost spočívá? Konkrétní příklad chybí, zůstávají pouze obecná, mlhavá obvinění.

Nechci spor redukovat na otázku, zda zvolit Mažnáka či Losnu, ale zdá se mi, že všechny tyto hrozby a silná slova mají ve skutečnosti zastřít mlhavost a titěrnou nicotnost takzvané kauzy lexikon. Připomínám rozhlasovou diskusi pánů Bílka a Janouška, kterou vysílalo radio Wave. Petr A. Bílek bohužel naprosto neobstál. Zmohl se jen na opakování nekonkrétních obvinění, že je jakýmsi blíže neurčeným způsobem ohrožena literární věda. Ale já se ptám ČÍM? Dozvíme se konečně něco určitějšího?

Jiří Brabec akcentuje domněle skutečnou podstatu sporu a sugeruje, že za viditelnou personální rovinou se odvíjí dramatické střetnutí o podobu české literární vědy. Obávám se však, že hysterické výrazy z politického diskurzu o ohrožení nezávislosti či dokonce normalizaci spíše naopak dokazují, že o nic jiného než personální rovinu nejde.

RE: Podstata sporu?

František Knopp | 18. únor 2010 20:18

Souhlasím s Romanem, velmi nesouhlasím s výkladem doc. Brabce. Pracuji v ústavu 23 let jako odborný pracovník-bibliograf. Spor vyvolaly osobní animozity, žádná věda.

František Knopp

Roman Kanda | 18. únor 2010 22:53

Děkuji Františku Knoppovi za reakci. Ještě bych rád dodal, že pokud je mi známo, nikdo nezpochybnil a nezpochybňuje význam lexikonu nebo jeho koncepci. Kvantitativní hodnocení vědecké práce, o němž mluví Jiří Brabec, je obecným problémem, který však rozhodně nestál na počátku této kauzy a ani netvoří její pozadí.

BF | 18. únor 2010 23:07

Pan Brabec nejenom, ze schvalne dezinterpretuje zivot v Ustavu, ale zaroven hluboce urazi jeho zamestnance, kteri respektuji vedeni a jeho rozhodnuti. Nechci byt pateticky, ale presto: Co si to dovolujete, pane Brabce? Mluvite velice dehonestujicim zpusobem o lidech, kterym mnohdy lidsky ani odborne nemuzete konkurovat. Proc kadrujete tyto lidi? Vypada to, ze mate nejaky problem, ktery s celou kauzou nesouvisi, ovsem ta vam dala zaminku si vyrizovat ucty. Je to ubohe.

Roman Kanda | 18. únor 2010 23:14

Já bych to nechtěl hnát až tak "nadoraz", pane BF, protože si pana Brabce hluboce vážím. Ale myslím si, že stylizovat se do role bojovníka o nezávislost vědy, je poněkud falešné, protože o nezávislost vědy v kauze lexikon podle mého názoru zkrátka nejde a nikdy nešlo. Odkazuji ke své předchozí argumentaci, k příspěvku Františka Knoppa, ale i k oné diskusi na rádiu Wave.

BF | 18. únor 2010 23:22

Vazeny pane Kando, bohuzel veskera ucta, kterou jsem k doc. Brabcovi mel jako k literarnimu historikovi a odbornikovi, vzala diky temto jeho zbytecnym invektivam zasve. Jako zamestnanec Ustavu se citim jeho zlou retorikou hluboce urazen. Nevim, co jsme mu my, radovi clenove, kteri se snazi pouze kvalitne delat svou praci a cti vedeni, udelali, aby se o nas takto otiral.

Roman Kanda | 18. únor 2010 23:30

Promiňte, pane BF, pokud jste zaměstnancem ÚČL, vidíte do toho lépe než já. A věřte, že je mi líto, že taková situace vůbec vznikla.

Zdeněk Mitáček | 24. únor 2010 18:46

Osobně jsem rád, že redakce otiskla texty Pavla Janouška a Jiřího Trávníčka. Opisy obhajující zákulisní manipulace s nepohodlnými podřízenými, vyjádření stručně a na rovinu řečeno: trapné.

"Zvažme, zda jde o oběť, nebo o naturel." (P. Janoušek)

"Sláva, máme mučedníky, vítěze však žádného nevidím..." (J. Trávníček)

Inu tady vrána k vráně sedá. Patetické, skrytě osočující výroky, na mě působí značně nedůvěryhodným dojmem. Takto dobrá vůle k hledání řešení určitě nevypadá.

oc | 18. březen 2010 13:45

OK, tak in media res: kdo se s kym vyspal? ;)