ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Wakushoppu 2/2012 Série improvizované hudby Wakushoppu se během roku existence stala důležitou součástí hudebního dění. Na druhém letošním večeru vystoupí noiseoví Lovci lebek a duo Jorge Boehringer & K!amm. Nejprve zvlášť a posléze všichni dohromady... další tipy
Karate - Rap - 80. léta... více Freeky tanečníci a freeks v novém videoklipu jihoafrické skupiny Die Antwoord I Fink U Freeky... více Skupina The Flaming Lips, která bude patřit mezi hlavní taháky letošních Colours of Ostrava předělala skladbu I Want You (She's So Heavy) od The Beatles... více Nancy Holt mluví a vzápětí slyší vlastní slova... více Alan Moore a Occupy London... více Modeselektor feat. Otto von Schirach: Evil Twin... více

téma: Selhání redakce

téma je z fóra: O nezávislost vědy (č. 4/2010)

Selhání redakce

Jiří Trávníček | 19. únor 2010 09:50

Ty postřehy, které zatím zaznívají, jsou přesné a vnímavé (žádný spor o vědu, Brabcova dehonestující rétorika, osočování těch členů ÚČL, kteří se chovají loajálně). Mně však na celé věci irituje, jak se mnou bylo manipulováno. Souhlasil jsem, byť s výhradami (jde skutečně o velmi subtilní pracovněprávní věc jedné pracovnice, nic víc), že poskytnu A2 rozhovor o celé věci. Petr Šimák ho dělal poctivě, byl dobře připraven a ještě při redigování měl několik zpřesňujících otázek, které svědčily o tom, že mu jde skutečně o věc. Co jsem však nevěděl, a nevěděl to ani P. Šimák, bylo, že redakce chystá "jakýsi" hlas na závěr, který se jakoby moudře na celou věc podívá a najde "podstatu sporu". Bylo celkem jasné, co se řekne, neboť onen "hledač podstat sporů" už je přítomen na profesorské petici (6. 1. 2010), která celou tuto hysterii rozpoutala. Bylo jen otázkou, kam ještě je ochoten ve své zášti vůči ÚČL a jejímu vedení jít. Pokud bych věděl, co za divadélko A2 na mě uchystala, nikdy bych nevolil, že chci být jeho aktérem. Přitom redakce selhala ještě i v tom, že pustila na veřejnost text tak prokazatelně slabě argumentovaný. I to svědčí, že A2 celou věc dopředu pojala manipulativně a rozhodla se stranit jedné straně.

RE: Selhání redakce

Roman Kanda | 19. únor 2010 12:31

Pane profesore, Vaše reakce i reakce Františka Knoppa a pana BF, reakce výrazně subjektivní (jak také jinak) a emocionální, jen potvrzují můj vstupní komentář, že Brabcova snaha o převedení sporu na úroveň "boje za nezávislost vědy" je neadekvátní; jaksi se snaží "nobilitovat" celý příběh, jehož podstatou je (z mého pohledu) banální rozmíška. Pro pozorovatele zvenčí se to vše stává nečitelným. Bylo by velmi úlevné, kdyby na počátku sporu stál problém metodologický, koncepční, šlo by aspoň o něco, šlo by o předmět. Ale tyhle osobní útoky ukazují, že kauza lexikon vlastně nevede nikam. Je také třeba dodat, že spor je načasován velmi nešťastně právě v době, kdy na tom financování české vědy není nejlépe a financování AV ČR zvláště.

RE: Selhání redakce

Zdeněk Mitáček | 24. únor 2010 18:53

Nestojí třeba tenhle postřeh autora textu, k němuž by se snad měla vést diskuse, za povšimnutí ?

"Tak se stane – jako tomu bylo posledně – že předem vybraný ředitel dostane jen tři hlasy, a zřídí se nová komise, ve které dostane všech devět. Jsem si jist, že když vedení ústavu prohlásí tento můj text za „pomluvu“, všichni pracovníci – podobně jako v dobách normalizace – velmi rádi rozhořčený protest podepíší."