ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Nosorožec na Nové scéně V roce 1960, kdy měla francouzskou premiéru, byla hra Eugèna Ioneska chápána jako metafora vzniku kolektivistických totalitních režimů. Že se Nosorožec již osm měsíců po této premiéře objevil v Divadle E. F. Buriana, bylo vskutku pozoruhodné... další tipy
Nový snímek Paula Thomase Andersona s názvem The Master bude mít premiéru 12. října... více Čert vem Ratha, hokej i záhadného tvora, natočeného v blízkosti podmořského ropného vrtu nedaloko Britských ostrovů (on už se o něj král rybářů Jakub Vágner postará)... více Modeselektor + Thom Yorke: This... více Nejmladší generace amerického rapu si svojí cestu razí skrze mixtapy... více Poslechněte si pilotní singl The Full Retard nové desky Cancer for Cure veterána brooklynské rapové scény EL-Pho... více
úvod > diskuse > > Poslední bitva chátrající...

fórum: Poslední bitva chátrajícího samce (č. 5/2009)

diskusní fórum ke stránce: Poslední bitva chátrajícího samce

Roth

Churý | 08. březen 2009 11:38

Naprosto nesouhlasím s kritikou slečny Stejskalové...román Philipa Rotha,je brilantně napsaný a drsně upřímný...
Fikce "On a Ona" plně zapadají do románu,tohle žena nemůže pochopita vůbec toto není román pro ženy...
I ty politické hovory o volbě Bushe ukazují, že v Amerika přece není tak bigotně zblblá...

RE: Roth

Magor | 08. březen 2009 22:44

Náhodou pasáže s nekrofilními praktikami, jezeru moči nebo vkládání penisu hluboko do dívčiných úst jsou zde popsány opravdu excelentním a nijak nezkresleným způsobem. Nezbývá než sklonit poctu nad tímto sice poněkud netradičním, ale jistě velmi bravurním dílem neméně bravurního autora.

Karel Kouba | 13. březen 2009 22:59

Rothův nový román rozhodně brilantně napsaný je (což se ostatně u tohoto autora zdá být pravidlem), opět je výsostně literární, sebezpytný a velice tíživý, avšak i mě se zdá, že se opravdu ten duch někam pomalu vytrácí. Text rozhodně nedosahuje vrcholu Rothovy pozdní tvorby, který osobně vidím v Sabbathově divadle. Epizoda s Plimptonem umírajícím na rakovinu mi také přišla značně zabíhavá a jestli měla plnit nějakou funkci, tak u mě to rozhodně nefungovalo.

Naopak ony scénáře, v nichž Zuckerman vytváří ideální podobu nedávno proběhnuvších rozhovorů, mi přijdou poměrně silné - rafinované rozhovory se ženami, což byla dříve jedna z jeho silných stránek, se nyní díky impotenci a stáří odehrává už jen ve spisovatelově bloku poté, co neuspěje ani v poměrně běžné komunikační situaci.

No a proč se tu vlastně vypisuji: Rotha nemůžou pochopit ženy? Proč by proboha neměly? Tenhle názor je opravdu zcestný a příliš zavání mužským šovinismem. Ostatně znám dost žen a dívek, které na Rotha nedají dopustit.

Jan Churý | 13. březen 2009 23:46

To jsi psal ty,Goldi?