ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Nosorožec na Nové scéně V roce 1960, kdy měla francouzskou premiéru, byla hra Eugèna Ioneska chápána jako metafora vzniku kolektivistických totalitních režimů. Že se Nosorožec již osm měsíců po této premiéře objevil v Divadle E. F. Buriana, bylo vskutku pozoruhodné... další tipy
Nový snímek Paula Thomase Andersona s názvem The Master bude mít premiéru 12. října... více Čert vem Ratha, hokej i záhadného tvora, natočeného v blízkosti podmořského ropného vrtu nedaloko Britských ostrovů (on už se o něj král rybářů Jakub Vágner postará)... více Modeselektor + Thom Yorke: This... více Nejmladší generace amerického rapu si svojí cestu razí skrze mixtapy... více Poslechněte si pilotní singl The Full Retard nové desky Cancer for Cure veterána brooklynské rapové scény EL-Pho... více
úvod > diskuse > > Přímluva za zkorumpované ... > Špička nosu ANEB „ten, kt...

téma: Špička nosu ANEB „ten, který tančil se žvástem“

téma je z fóra: Přímluva za zkorumpované parchanty (č. 9/2010)

Špička nosu ANEB „ten, který tančil se žvástem“

Jan Kopecký | 02. květen 2010 12:43

Autor se vznáší jako duch nad vodami zdravými i perverzními. Mnohým čtenářům patrně konvenuje svou zarputilou svalnatostí. A tudíž jsou mu vděčni, že je zavádí do hájemství svého osobního psychodramatu o boji hlouposti s chytrostí. Což je ale naprosto nenutí si ho zpsychologizovat. Udělal to za ně. A JEHO parchanti jsou za přímluvu dozajista vděčni.
– „Co mi nejde z hlavy: že dovede polovičatý člověk napsat celou řádku. ...“
Stálé zdraví, JK

RE: Špička nosu ANEB „ten, který tančil se žvástem“

Martin Spousta | 03. květen 2010 12:04

Dobrý den, problém není ve svalnatosti (jednoduchosti, provokativnosti) textu. Vystihl to pan Čapek. V obraně vůči zneužívání idejí tu je popřena (spíš ignorována) lidská přirozená touha po nich. Pokud budeme sázet jen na parchanty, ony ty ideje vylezou zas jinde a v nerozpoznatelnější podobě. A vsadím se, že dostihnou i pana Sterna. Jinak mu ovšem naprosto rozumím.

Jan Kopecký | 03. květen 2010 18:55

Dobrý den. Máte naprosto pravdu v tom, že o svalnatost ve věci, O KTERÉ Jan Stern píše, nejde. Problém (můj, jako čtenáře), je ve vztahu obsahu a formy. Mám takový zneklidňující pocit, že autor zneužívá (Freudovy) ideje tím, že je používá jako anabolika.

Třeba se ale v budoucnu poučím, že jsem se hluboce mýlil.

Proto chci, spolu s Vámi, věřit, že ho ideje dostihnou. Upřímně doznávám, že v tuto chvíli je má víra hodně chabá.

Jan Kopecký

richard | 05. květen 2010 12:26

p. kopecký, nevím, proč to tak okecáváte, prostě vám vadí, že je autor ateista, materialista a pragmatik. To je celé. Někdy není od věci diskusi trochu zjednodušit. šetří to čas!

Jan Kopecký | 06. květen 2010 16:55

Tož zjednodušujte.