ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Nosorožec na Nové scéně V roce 1960, kdy měla francouzskou premiéru, byla hra Eugèna Ioneska chápána jako metafora vzniku kolektivistických totalitních režimů. Že se Nosorožec již osm měsíců po této premiéře objevil v Divadle E. F. Buriana, bylo vskutku pozoruhodné... další tipy
Nový snímek Paula Thomase Andersona s názvem The Master bude mít premiéru 12. října... více Čert vem Ratha, hokej i záhadného tvora, natočeného v blízkosti podmořského ropného vrtu nedaloko Britských ostrovů (on už se o něj král rybářů Jakub Vágner postará)... více Modeselektor + Thom Yorke: This... více Nejmladší generace amerického rapu si svojí cestu razí skrze mixtapy... více Poslechněte si pilotní singl The Full Retard nové desky Cancer for Cure veterána brooklynské rapové scény EL-Pho... více

téma: Čísla

téma je z fóra: Přizpůsobené slovo (č. 20/2009)

Čísla

Miro | 30. září 2009 11:40

Díky za tenhle neobvykle vnímavý článek. Nejsem si jistý, jestli uživatelé toho slova mají vždy zlé úmysly, ale to jistě na důsledcích nic nemění. Zajímalo by mě, jestli existuje přesné zmapování četnosti výskytu výrazu "nepřizpůsobivý" v českých médiích, nebo jestli autoři ta čísla odhadl jakožto pravidelní čtenáři novin. Ptám se proto, že by přesné zmapování nebylo příliš těžké vytvořit a jestli ještě neexistuje, velmi bych uvažoval o jeho vytvoření v rámci diskurzivní analýzy.
Předem díky za odpověď !

RE: Čísla

Jana | 30. září 2009 12:46

zkusila jsem to dohledat v Newton media search, do kterého mám přístup. od 1. 1. 2008 do 31. 12. 2008 se slovo "nepřizpůsobiví" v Lidových novinách objevilo 9krát, "nepřizpůsobivý" už 64krát a tak by se dalo pokračovat. Problém je v tom, že ne vždy je o kategorii nepřizpůsobivých sociálně, jednalo se taky o "nepřizpůsobivou jízdu" nebo "nepřizpůsobivý dinosaurus" či "nepřizpůsobivý poslanec Tlustý". To by chtělo podrobnější analýzu...

Jan Křeček | 30. září 2009 14:09

Já jsem to dohledával ve Factiva Dow Jones databázi, s ní se mi dělá nejlíp. Z té glosy to asi není úplně zřejmé, ale šlo o počet článků z LN a MFD, v nichž se alespoň jednou objevilo "nepřizpůsobiv*" (nejde tedy o frekvenci výskytu samotného slova, ale řekněme tematickou). Zběžně jsem ty články pročítal, téměř všechny se týkaly té naší nepřizpůsobivosti, "nepřizpůsobiví řidiči" byli řídcí. Tak jsem to taky na místě zmínil, ale že by si téma zasloužilo hlubší analýzu samozřejmě souhlasím. Ostatně jako spousta dalších témat.

Jindrich | 04. říjen 2009 11:21

Dobrý článek, dobré komentáře.
asi by se hodilo vyhlásit toto téma jako téma nějakého semináře, či téma diplomky... zkus to nadhodit Jadwize, ta by to mohla snad podpořit. ten její nekonečně se opakující czechtek je už trochu mimo...