ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Wakushoppu 2/2012 Série improvizované hudby Wakushoppu se během roku existence stala důležitou součástí hudebního dění. Na druhém letošním večeru vystoupí noiseoví Lovci lebek a duo Jorge Boehringer & K!amm. Nejprve zvlášť a posléze všichni dohromady... další tipy
Karate - Rap - 80. léta... více Freeky tanečníci a freeks v novém videoklipu jihoafrické skupiny Die Antwoord I Fink U Freeky... více Skupina The Flaming Lips, která bude patřit mezi hlavní taháky letošních Colours of Ostrava předělala skladbu I Want You (She's So Heavy) od The Beatles... více Nancy Holt mluví a vzápětí slyší vlastní slova... více Alan Moore a Occupy London... více Modeselektor feat. Otto von Schirach: Evil Twin... více
úvod > diskuse > > Protože já tady zůstanu (... > Vaculík, nebo Kundera? To...

téma: Vaculík, nebo Kundera? To snad ne...

téma je z fóra: Protože já tady zůstanu (č. 39/2008)

Vaculík, nebo Kundera? To snad ne...

krejzyber | 25. září 2008 14:58

Dovoluji si reagovat jen na něco málo, pro mne však potatného z páně Štolbova článku, zejména proto, že rozhovor s Ludvíkem Vaculíkem jsem nečetl. Ledacos může být pravda, sotva se ale mou smířit s jakousi novou polarizací české literatury na podnětné vaculíky a přeceněné kundery. Nebo jsem si to vyložil špatně? Světovost mi je šumafuk, literatura mě zajímá jako reflexe mého vlastního života, jako doslovení toho, co sám říci už neumím, třebaže občas taky něco napsat musím. Kundera je pro mne sympaticky moderně drzý, Vaculík zapškle archaický, divně katolický, to ale není hierarchie a už vůbec ne nějaká bipolarita. K osmašedesátníkům chovám úctu, ale sytím se dnes spíše současnou, pokud možno instrumentální hudbou, kterou nelze tak snadno zneužít jako všechny ty tísícovky slov. Nechtěl by přec jen Jan Štolba z dvojbodé úsečky přejít na nějak mnohoúhleník? Vidět literaturu z trochu širší než postosmašedesátnické perspektivy?