Milá Jitko a všichni diskutující,
dovolte mi, ne tak noblesně, ale přeci jen vyjádřit svůj názor. Tuším, kam tvůj článek míří a řečí naší skupiny bych konstatoval, že je namířen proti ovcím v naší společnosti - proti stádu, které slepě sleduje svého pastýře a za okolního štěkotu psů jen plní to co se po nich chce. Žřát, množit se, poslouchat a dávat zlatá rouna svým chlebodárcům. Škoda, že tvůj zajímavý příspěvěk je zbytečně komplikovaný a pro většinu prosté veřejnosti trochu neprůhledný. Pokud chceme stádu ukázat opravdovou svobodu je třeba je oslovit trochu srozumitelněji. Je těžké se v dnešní době dopátrat veškerých pravd a jednoznačně vymezit hranice lži a přetvářky. Pro mne byl Václav Havel snílek a mírumilovný idealista. Věděl přesně, jak je třeba oslovit veřejnost, kde má slabé stránky a na jakou strunu hrát. Vyslovit, ale nahlas názor, že pan Havel byl jedním z největších Čechů již dnes, mi přijde přinejmenším ukvapené. Pořád mě uvnitř hlodá pocit, že jednou v budoucnu bude doba po 89tém označena za další dobu temna, za dobu devastace morálních hodnot a za dobu, kdy nebylo možné za žádných okolností, dopátrat se pravdy.
Je neoddiskutovatelné, že bylo nutné ukončit trápení naší země v područí SSSR, ale nerozumím tomu, proč jsme se hned museli vrhnout do náruče jiné mocnosti a znovu se pasovat do role poslušného vazala. Nerozumím tomu, proč nám vodu prodávají Rakušané, proč nám brambory prodávají Španělé, proč nám oblečení prodávají Číňané, proč u nás pracují desetitisíce cizinců a mladí lidé ze škol, lidé po padesátce a práceschopní cikáni vysedávají na úřadech práce. Proč se pořádají sbírky na transplantaci srdce pro nemocné dítko, když se léčí narkomani recidivisté, proč se léčí kuřáci s rakovinou plic, proč živíme haldy kriminálníků v našich luxusních věznicích. Proč se požaduje 30% účast ve volbách jako názor našeho lidu?
Proč vymýšlíme vlastní zákony, když jsou země, kde panuje opravdu spravedlnost a řád?
Bylo přece možné zvolit svou vlastní cestou a ze všeho co se nabízelo vybrat to nejlepší. Až se zdá, jakoby to snad byl už předem určený osud, který byl dávno napsán rukou zkušeného scenáristy...
Opravdová demokracie zde byla jen v té chvíli, kdy skupina pokojných studentských demonstrantů dostávala za svůj názor a postoj pendrekovou masáž. Generace šestatřicátníků, jak správně podotýkáš, rezignovala a o to více mrzí, že dnes právě z těchto úst dost často slýchám stesky po době nedávno minulé. Jeden diskutující uvedl, že je potěšen pohledem na nastupující mladou generaci plnou života, ale mám obavu, že to blýskání na lepší časy jsou jen záblesky blížící se a nevyhnutelné bouře. Vždy, když odejde někdo z mých blízkých a z těch co jsem měl rád, říkám si, že byl povolán tím nahoře, aby byl ušetřen všech těch hrůz, které se na nás řítí. Budu velmi rád, pokud se pletu a mé děti budou vyrůstat v zemském ráji, ale raději je už nyní budu připravovat na marast ve kterém se všichni začínáme plácat. Vím, že nemám patent na pravdu a že si žiju mnohem lépe než většina národa ale právě proto cítím větší spoluzodpovědnost za to co se děje. Jsem patriot a věřím na zlaté české ručičky, na rčení co Čech to muzikant, na vynikající české pivo. Jsem hrdý na naše sportovní úspěchy. Jsem hrdý na naše vynikající herce, spisovatele, vynálezce. Jsem uchvácen Vltavou, Krkonošemi, Českým Krumlovem. Jsem hrdý na české tradice, jazyk ( i když ho neovládám ) i historii. A to vše má být v budoucnu nahrazeno láskou k penězům - závistí, že ten má víc?
Je mi smutno ... :(