ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Koloniální Belgie K padesátému výročí nezávislosti Konga (30. 6. 1960) promítne Lenka Dolanová některé z filmů, natočených v období belgické koloniální nadvlády... další tipy
zkrA2tka Raper Wyclef Jean (Fugees) uvažuje o své kandidatuře na haitského prezidenta. Zemřel literární historik Vladimír Forst (1921-2010). V Číně natočili fiktivní film o prorocké chobotnici nazvaný Vražda chobotnice Paul. Režiséř James Cameron a Guillermo del Toro se spojili, aby natočili horor H.P. Lovecrafta V horách šílenství. Aronofsky, Coppolová, Gallo, Miike: ti všichni budou soutěžit se svým novým snímkem v Benátkách (1. - 11. září). Vítězem filmového festivalu Fantasia se stal Yuya Ishii se snímkem Kawa no soko kara konnichi wa. Fidel Castro vydává v srpnu první díl svých pamětí. Na podzim přiveze agentura A.M. 180 v jeden den (10. 11.) kapely Xiu Xiu, Zola Jesus, Former Ghosts a You Say Party. Podle Nikodema Poplawskiho mohou černé díry skrývat samostatné vesmíry. I ten náš je možná uvnitř černé díry. Zemřela filosofka a socioložka Irena Dubská (1924-2010). Za výsledky na fotbalovém šampionátu byli hráči Severní Koreje veřejně zkritizováni a trenér poslán na stavbu. Česká televize v září uvede rumunské filmy Bukurešť 12.08, Smrt pana Lazareska a Čtyři měsíce, tři týdny a dva dny. Byl zveřejněn širší seznam knih nominovaných na Bookerovu cenu. Jeden z prvních problémů, které řeší ministr životního prostředí Pavel Drobil je oblečení jeho podřízených. Nový filmový dvouměsíčník nazvaný Kinečko by měl od srpna vycházet na Slovensku. Per Olov Enquist obdržel Rakouskou státní cenu pro evropskou literaturu.
úvod > diskuse > > Skončeme s kultem zbytečn...

fórum: Skončeme s kultem zbytečného ohně (č. 2/2009)

diskusní fórum ke stránce: Skončeme s kultem zbytečného ohně

Palach

tajine | 01. únor 2009 16:34

Nesouhlasím s tímto názorem. Mnohem bližší je mi pojetí Evy Kantůrkové, uveřejněné na Literárkách. Diskutabilní jsou samozřejmě dvě věci, předně do jaké míry sám Palach považoval svůj čin za následováníhodný a za druhé, co s jeho dědictvím, nad nímž už neměl a nemá vládu, dělají státní propagandy jednotlivých režimů. Nezažila jsem tu dobu, ale zdá se mi, že bez Palacha bychom byli přepadeni armádami Varšavské smlouvy a list by se tu nakonec nepohnul. Alespoň někdo se zmohl na vlastní čin, byť nevyšel tak, jak předpokládal. Ale takhle nivelizovat ze současného pohodlného hlediska reakci plně odpovídající mnohem vypjatější situaci, to mě u pana Slačálka dost překvapuje. Apropó, kdy už tu budou ti kladní, následováníhodní, pozitivní a vyhrávající hrdinové, inspitující ke zdravé aktivitě? Pak třeba budeme moci Palacha nechat v klidu spát.

RE: Palach

Širokko | 04. únor 2009 10:29

Zcela souhlasím. Nějak k tomu obsazení rozhlasu nakonec nedošlo, že? Kam se schovali blaničtí radikálové?

A pan Slačálek si akorát honí triko. Co ale čekat od člověka, který po ulicích vylepuje samolepky o tom, že Stalin byl antikomunista, protože mezi jeho oběťmi byli i komunisté? Který považuje Komunistický svaz mládeže za utlačovaný div ne jako Plastic People? Kdy už se ho A2 definitivně zbaví? Připomíná mi to Haló noviny - logika znásilněná ideologií.

Jaroslav K. | 04. únor 2009 14:34

Mne na tom nazoru, ze vhodnejsi jsou aktivnejsi formy protestu, neprijde nic nelogickeho ani znesvecujiciho. A Sirokko debatuje ad hominem. Asi by A2 mela Slacalkovy clanky podepisovat nejakym jinym jmenem, aby se S. zamyslem nad obsahem.

Širokko | 04. únor 2009 18:59

To máte pravdu, bylo to ad hominem. Nějak mi to ale v tomto případě nepřipadá od věci. Za všemi texty holt stojí nějací autoři a tudíž můžeme jejich texty hodnotit i v kontextu ostatních výstupů oněch autorů. Nebo se mám tvářit, že jsem osatní texty pana Slačálka nečetl?

Demonstrativní sebevražda je sice blbost,ale to si snad děláte prdel?

trapitel lidstva válka | 30. leden 2009 00:47

Rusové nás násilně napadli a silou si na nás dokazovali svoje obchodní a mocenský manýry. Jediný, co naši politici zase udělali bylo, že stáhli polovice. A něco vám řeknu: Každej stát si svou vládu zaslouží. Celý národní obrození jsme si to Rusko přáli, tak jsme ho dostali. Stejně to funguje i dneska, kdy na stalinovi místo Stalina máme EU standardu.
A v týhle zemi, kdy na veškerej odpor bylo odpovědí, drž hubu a krok, vojenský a policejní násilí, práskačství a nedostatek charakteru většiny obyvatel, se našli alespoň dva lidi, který použili argument pro ně nejcennější. Někdo si díky tomu alespoň PROBOHA všimnul, v jaký mozkový bídě tu žijem. Jasně,je to akt násilí v odpovědi na násilí, ale ASPOŇ NĚCO SE TU STALO!

Demonstrativní sebevražda je sice blbost,ale to si snad děláte prdel?

trapitel lidstva válka | 30. leden 2009 00:41

Rusové nás násilně napadli a silou si na nás dokazovali svoje obchodní a mocenský manýry. Jediný, co naši politici zase udělali bylo, že stáhli polovice. A něco vám řeknu: Každej stát si svou vládu zaslouží. Celý národní obrození jsme si to Rusko přáli, tak jsme ho dostali. Stejně to funguje i dneska, kdy na stalinovi místo Stalina máme EU standardu.
A v týhle zemi, kdy na veškerej odpor bylo odpovědí, drž hubu a krok, vojenský a policejní násilí, práskačství a nedostatek charakteru většiny obyvatel, se našli alespoň dva lidi, který použili argument pro ně nejcennější. Někdo si díky tomu alespoň PROBOHA všimnul, v jaký mozkový bídě tu žijem. Jasně,je to akt násilí v odpovědi na násilí, ale ASPOŇ NĚCO SE TU STALO!