ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Nosorožec na Nové scéně V roce 1960, kdy měla francouzskou premiéru, byla hra Eugèna Ioneska chápána jako metafora vzniku kolektivistických totalitních režimů. Že se Nosorožec již osm měsíců po této premiéře objevil v Divadle E. F. Buriana, bylo vskutku pozoruhodné... další tipy
Nový snímek Paula Thomase Andersona s názvem The Master bude mít premiéru 12. října... více Čert vem Ratha, hokej i záhadného tvora, natočeného v blízkosti podmořského ropného vrtu nedaloko Britských ostrovů (on už se o něj král rybářů Jakub Vágner postará)... více Modeselektor + Thom Yorke: This... více Nejmladší generace amerického rapu si svojí cestu razí skrze mixtapy... více Poslechněte si pilotní singl The Full Retard nové desky Cancer for Cure veterána brooklynské rapové scény EL-Pho... více
úvod > diskuse > > Studentky, co nosí v kabe... > Totalizace od klávesnice ...

téma: Totalizace od klávesnice je vždy snadná ...

téma je z fóra: Studentky, co nosí v kabelce zrní (č. 8/2010)

Totalizace od klávesnice je vždy snadná ...

jakub homolka | 22. duben 2010 18:20

Jako účastník diskuse nechci nijak zpochybňovat právo autorů na vlastní interpretaci celého večera, nicméně alespoň v případě popisu situace ohledně stížnosti studentky na docenta Pince a reakci profesora Sokola považuji za nutné poznamenat, že celá událost je podle mého soudu popsána značně napřesným a nekorektním způsobem. Stěží zde mohu nějak zrekonstruovat, jak to celé "doopravdy bylo", nicméně popis zde poskytnutý podle mého soudu není fér. Snad tedy jedinou poznámku, o které nelze pochybovat - autoři např. zcela pominuli skutečnost, že se Doc. Pinc nabízel odpovědět, ale někdo mu skočil do řeči a slovo už pak nedostal.

Na závěr poznamenávám, že jak doc. Pinc, tak prof. Sokol na Hůrce po skončení diskuse ještě nějakou dobu zůstávali. Pokud tedy autoři textu byli celou věcí tak zaskočeni, šokováni, zmateni či pohoršeni, mohli se s nimi o celém problému ještě pobavit a některé věci si ujasnit. Kdyby tak učinili, možná by pak nenapsali to, co napsali. Jenže podivovat se na internetu je v dnešní době, zdá se, snazší a pohodlnější, než promluvit si tváří v tvář. Smysl diskuse a důvod, proč se vůbec konala, tedy autorům tohoto článku, stejně jako mnohým anonymním hrdinům v komentářích, unikl. Je nepochybně pravda, že neosobně od klávesnice se vše dá vyřešit lépe, velmi snadno lze člověka totalizovat na základě vlastních interpretací či pravidel, což by při setkání tváří v tvář tak lehce nešlo - tím už se ale dostáváme k lévinasovské etice, o které psal výše František Marčík...

Je paradoxní, že tímto odsouzením autorů článku se možná dopouštím toho samého, před čím zde varuji. Je-li to tedy autorům milé, můžeme se o tom klidně někdy pobavit osobně.

S pozdravem,

Jakub Homolka, student FHS UK
jakub.homolka@gmail.com

RE: Totalizace od klávesnice je vždy snadná ...

Werst | 02. květen 2010 15:25

Co mate na mysli slovem "totalizace"? Odsuzovani? Jen aby bylo jasno, o cem mluvime.
Je moc hezke, ze Pinc a Sokol byli ochotni po skonceni debaty poskytnout soukrome interview, tedy bez jakychkoliv oponentu. Ale to uz pro clanek jaksi neni podstatne. Clanek shrnoval VEREJNOU debatu, ktera probehla.
Jestlize Sokol rekl takovou nehoraznost, jakou rekl, nemam problem jej za ni "totalizovat". :-)
A netvrdte mi, ze kdyby Pinc opravdu chtel verejne odpovedet, ze by nedostal od Sokola slovo. Na to znam pomery na fakulte prislis dobre.

Miroslav Hillebrand | 03. květen 2010 19:12

Už jednou jsem Vám psal ohledně vyjádření p. Pince, ať se zeptáte autorů článku (když mě považujete za lháře). Poměry znáte, ale představit se neumíte. K vyjádření p. Pince psal i p. Homolka. Na A2 by se slušelo, aby si i autoři přečetli diskusi a vyjádřili se.

Werst | 06. květen 2010 21:31

Nevidim duvod, proc bych se mel predstavovat. Na internetu to nedelam nikdy. V teto debate snad nejde o jmeno, ale o argumenty, ne? A ja znam pomery na fakulte, cetl jsem prirucku, cetl jsem vetsinu clanku o ni, a mam popis debaty aspon z druhe ruky. Tedy se citim zcela opravnen zde debatovat.

František Marčík | 07. květen 2010 03:02

Veverko, cožpak vy neznáte pravidla slušného chování, mezi něž platí vzájemné představení se? Cožpak vy jste nečetl příručku o správném a slušném internetovém diskutování? Měl byste se dovzdělat, pane Veverko.

Miroslav Hillebrand | 07. květen 2010 19:59

Na internetu se nepředstavuji nikdy, četl jsem příručku a většinu článků, znám poměry na fakultě a o debatě jsem slyšel z druhé ruky.
Toto jsou argumenty, které bych řekl patří na jiné stránky.

Werst | 08. květen 2010 18:31

FM: Asi jste si spletl osoby, debatujete s osobou, ktera si rika Werst (Veverka je jiny diskutujici), pripadne Werst High, a to vsude na internetu. Me obcanske jmeno neni dulezite a nereklo by vam nic vic, nez muj pseudonym. Pouzivam ho z bezpecnostnich duvodu na internetu uplne vsude, tedy jsem se predstavil. Ja taky nemuzu vedet, jestli je vase jmeno prave.
MH: Ano, mate pravdu, ze to sem nepatri, ale to muzete, panove, vycitat jen sami sobe. Je smutnym fenomenem, ze kdyz diskutujici nemaji argumenty, kterymi by mohli kontrovat, zacnou se snazit zdiskreditovat sve oponenty, napriklad upozornovanim na jejich pravopis nebo uzivani pseudonymu.
Mate nejaky ARGUMENT proti prirucce? Protoze to je to, co do teto diskuze patri.