ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Wakushoppu 2/2012 Série improvizované hudby Wakushoppu se během roku existence stala důležitou součástí hudebního dění. Na druhém letošním večeru vystoupí noiseoví Lovci lebek a duo Jorge Boehringer & K!amm. Nejprve zvlášť a posléze všichni dohromady... další tipy
Karate - Rap - 80. léta... více Freeky tanečníci a freeks v novém videoklipu jihoafrické skupiny Die Antwoord I Fink U Freeky... více Skupina The Flaming Lips, která bude patřit mezi hlavní taháky letošních Colours of Ostrava předělala skladbu I Want You (She's So Heavy) od The Beatles... více Nancy Holt mluví a vzápětí slyší vlastní slova... více Alan Moore a Occupy London... více Modeselektor feat. Otto von Schirach: Evil Twin... více

téma: k tématu článku

téma je z fóra: Vydávání DVD v Čechách - filmový zápisník (č. 5/2010)

k tématu článku

David Čeněk | 08. březen 2010 14:42

K nelibosti mnohých musím říct, že mne diskuze po článkem spíše přešvědčila (před několika dny tomu ještě tak nebylo), že vlastně je dobře o těchto věcech mluvit znovu a znovu.
Když jsem si zde přečetl i reakce několika soudných lidích, tak musím přiznat, že ten text je zatraceně nepovedený, protože jsem chtěl hlavně ukázat, že český dvd trh je nevyvinutý, což vlastně téměř nikdo nepochopil. (Na jedné straně DVD v papíru a na opačném konci Zóna.) To, co je na DVD zajímavé, tu téměř chybí.
Celá diskuze se stočila k tomu, zda jsem pomluvil pana Soukupa nebo zda míchám příliš mnoho témat. Přitom cílem zápisníku nebyla analýza našeho trhu.
Pořád nechápu ty argumenty, proč bych měl znát zákulisí vydávání DVD, abych na konkrétní titul mohl mít názor. Když já dělám svou práci na festivalu nebo na fakultě, tak všechny zajímá výsledek a nikdo se mne neptá, zda jsem měl ideální podmínky pro přípravu.
Děkuju Honzovi K. a Jirkovi F., kteří patří do mého "klanu", protože jsem proti Zóně, která se do mne pustila v plné zbroji, stál osamocen. I když uznávám, že moji příznivci nestojí v tak těsném šiku, chce to lepší výcvik pánové!
Nemůžu opominout poznámku, jak ztrácím na popularitě ve filmovědném prostředí! Nikdy jsem netušil, že jsem tam byl populární. Děkuji za tuto informaci.
Slibuji, že pokud znovu dostanu možnost, budu se veřejně vyjadřovat k úrovni vydávání DVD, kdy na jedné straně stojí Řitka video a na druhé straně Zóna s kouskem černého místa na obalu jako výraz pocty Bressonovi.

PS. Samozřejmě Jirka F., který mne zná dobře, vytušil velmi dobře, že jsme čekal od pana Soukupa fundovanou protireakci a tak rozvinutí diskuze o DVD trhu, z níž bychom se poučili všichni. Došlo hlavně k nějaké poblázněné internetové diskuzi, kde jak koukám, jde hlavně o to, jak koho chytit za slovo.

RE: k tématu článku

standa.e | 08. březen 2010 17:17

Moudry clovek pochopi, ze jsou chvile, kdy je dobre radeji uz mlcet a dal to lejno nerozmazavat. Pokusim se byt strucny, ale asi se mi to nepovede:

a) Nebylo by proste jednodussi se Petra Soukupa zeptat PRED napsanim vedome neinformovaneho textu a byt tak INFORMOVAN? Proc by mel zpetne Kdokoliv nahrazovat VASI praci? Trochu mi pripominate nektera dnesni decka: "tady mne mas, uciteli, a ted mne nauc nasobilku". (Ze jediny funkcni pristup je: "A ted mi pomoz, abych se JA naucil svym usilim nasobilku" netreba zduraznovat).

b) Na zaklade ceho dochazite k tvrzeni o nevyspelosti naseho DVD trhu ci DVD trhu obecne? Na zaklade absence bonusu na disku? Proc to je projevem nevyspelosti trhu? Nemuze to byt naopak znakem jeho vyspelosti? Nemuze byt dokladem respektu k zakaznikovi a k jeho ocekavani? (Vim, ze si to kupujes kvuli filmu a vim, ze o tom Bressonovi asi neco vis, kdyz uz si kupujes tenhle film) stejne jako dokladem pohrdani jim (tady mas za pajcku neco a nazer se)?

Je skutecne "potencialem DVD" (a chapete vubec, ze jde jiz o zastaralou technologii bez potencialu?) zamorovat prostor banalitami a bonusy pro bonusy? Suplovanim odbornych knih a studii? Nebo je naopak v tom, ze ZPRISTUPNUJE DILO siroke verejnosti ve vyrazne vyssi akvalite a vyssim konfortu, nez tomu bylo u VHS? (I kdyz i toto poslani je s rozvojem internetu nejspis za zenitem). Z tohoto uhlu naopak funguje nas trh az desive (se smutnymi vyjimkami) efektivne - az do trafik na kazdem rohu.

At o tom ale budeme hovorit z kterekoliv strany, stale hovorime o stavu TRHU. A vedome ignorovat zakonitosti TRHU - tedy ekonomicke aspekty, to je na povazenou. A jeste smutnejsi je, odhalovat zde vlastni neinformovanost jako zamernou metodu. Neznam vasi praci na skole - ale jsem presvedceny, ze prijit za vami student s necim podobnym, tak bez pardonu leti.

TOHLE je podstatou toho, proc si svym clankem -ale daleko vice reakcemi pod nim, delate medvedi sluzbu. Premyslite vubec nad tim, co svym "povysovanim ignorace a laickosti na regulerni argument" delate pro svoje jmeno? Nad Zonou lze vzdy mavnout rukou - cholericky rozpumpovany blazen. Nad nami ostatnimi take - nekriticti uctivaci. Ale co vy sam? Jaky je vas vlastni kredit? Lajdak, ktery nez zacne trousit rozumy, se ani nedokaze zeptat a jeste pak z toho dela ctnost a je udiven, ze ten, kdo si tu praci dal a poucil se, jeho banalni tvrzeni ignoruje? Clovek, jenz ma na sve oponenty naroky vyssi nez na sebe samotneho? Priznam se, ze by mi bylo krajne neprijemne byt ted vasim studentem.

Nechte uz tuhle diskusi jednoduse umrit. Okamzik, kdy jste z toho mohl vyjit se cti a jako chlap jste uz davno svym soustavnym vykrucovanim se a prekrucovanim prosvihl.

Eva Holá | 08. březen 2010 22:14

Tady bych se jen pozastavila na zastaralymi DVD, pane, jestlize dodnes existuje obrovske mnozstvi filmu, ktere nikdy nevysly ani na vhs, bude dvd jejich spasou a posledni cestou a tu bychom jim nemeli upirat. Uvedomte si, jaka to musi byt elita z elity, aby se starsi nebo nejstarsi film dostal na BR? Jiste, tzv. zlate fondy tu budou kazdych par let na kazdem mediu zcela nove vydavany. Ale co si ma pocit divak, ktery nechce jen ty spicky ledovce? Ten si nekdy i cely zivot preje vlastnit legalne (a potazmo vubec) svuj film bezvysledne.

Zdeněk Divácký | 08. březen 2010 22:36

Médium je vždy nakonec jen pár korun, film i hudbu prodražují i jiné náklady. Přestaňme brát BR jako něco exkluzivního (mimo lepší kvality obrazu i zvuku), je to jen otázka rozšíření. Nakonec ta "špička ledovce" vyjde třeba bez problémů na novém nosiči, ostatně díky Zóně, Levným knihám a třeba i společnosti Řitka video mám ve své sbírce filmy, o kterých se mi dřív ani nemohlo zdát.
Navíc buďme rádi za BR, je to krok směrem vzhůru, hudba dopadla mnohem hůř, z LP na povětšinou horší CD a nakonec na bídné MP3, nové formáty se neprosadily díky tomu, že na mp trojku se vejdou stovky alb. Nakonec někdo nám tu propagoval divx, nemýlím-li se?

Eva Holá | 09. březen 2010 04:01

Ano a základním zdrojem pro nejšířeji oblíbený divix je klasické DVD. Z BR se rip stává příliš náročným, takže se člověk nakonec nevyhne tak jako tak nákupu čehosi nového pro přehrání. Každopádně pointa je ta, že čím více nových médií, tím méně nových filmů na nich (nových starých) a vždy se hledí jen kupředu, aby ještě nenatočené bylo ve vynikající kvalitě. V tom vidím záhubu.

Jiří Flígl | 10. březen 2010 02:50

Jen ve stručnosti pár podnětů pro směr diskuse s DVD a BR: Pokud jsou mé informace pravdivé, není BR bohužel jen médium s hodnotou "pár korun". U BR se platí za licenci formátu, což je například důvod, proč menší vydavatelé, ač vlastní filmy v HD masterech o BR neuvažují. Stejně tak je jasné, že právě kvůli licenčním poplatkům se na BR některé filmy prostě nikdy nevydají. Naopak DVD se opravdu stává formátem, který dává filmům druhý život - viz například projekt Warner Archive, který by měly následovat i další filmová studia (nejen ta hollywoodská).

standa.e | 10. březen 2010 09:27

to Jiri Fligl: Ano, presne tak tomu je. Presto to neznamena, ze nutne navzdy. Kazdopadne je tu nekolik faktoru hovoricich do budoucna pro HD format (nemluvim nutne o discich BD): postupne rozsireni full HD televizoru. Postupne zavadeni HD vysilani televizi. Rychlost internetoveho pripojeni, sila a cena hardwaru PC a ohromny narust datoveho prostoru na pevnych discich (o jinych zpusobech zaznamu ani nemluve).
Ono totiz tou skutecne kardinalni otazkou neni zda DVD nebo BD, ale zda FYZICKY NOSIC (zde reprezentovany optickymi disky), nebo hromada dat (jako soubor ci jako stream).
Kdyz uz se tu ale resi ta futurologie - podstatou "nevideni mrtvosti formatu" je jednoduse prilis velka zkostnatelost celeho filmoveho prumyslu. Prechod na jinou filosofii sireni filmu (a co bychom si nalhavali - vyrazne levnejsi i pro studia i distribucne) vyzaduje zmenu v mysleni v otazce obchodniho modelu. Ten je dnes postaveny na regionalnim principu - prilis mnoho lidi, prilis mnoho zajmu zije jen z toho, ze je vlastne prostrednikem zprostredkovani. Jako zakaznikovi je mi ve skutecnosti jedno, jestli mam Tarkovskeho od Zony, nebo primo od Ruscica, ale stavajici model vyzaduje, aby se nasel nekdo, kdo koupi od Rucica prava na vydani v nasem regionu a ten nekdo se bude snazit tyto naklady hojit. S pravy k filmum se cile obchoduje, aniz by to nutne znamenalo, ze mam v umyslu ty disky primo prodat. Ziskam-li prava pro Evropu k nejakemu trhaku, je pro mne rozhodne vyhodnejsi preprodavat je dal po kouskach regionalnim vydavatelum (a treba postupne do nejakeho regionu i nekolikrat), nez resit pridruzene naklady s mym vlastnm pripadnym pusobenim na danem trhu.
Trh s filmy je jednoduse pokriven predevsim tim, ze nereflektuje technologickou realitu a namisto hledani novych modelu (no jo, ale jak vyresit to klubko jiz prodanych prav k vyhradnimu zastupovani?) vlastniho podnikani pokrivuje technlogie ve prospech zastaralosti - vetsinou formou brutalniho tlaku na vyrobce a narodni parlamenty.
Misi se tu proste cela rada protichudnych a paradoxnich zajmu. Mistni vydavatel ma zajem na co nejmensi vlastni naklady, ale nikoliv TAK male, ze by z retezce vypadl on sam. Majitele prav chteji v maximalni mozne mire prodavat, ale od urciteho bodu (pre)nasycenosti trhu musi bud vyskrabavat z archivu i to, co ale stejne nikdo nekoupi (zbytecny naklad), nebo naopak musi presvedcit lidi, aby kupovali "noveji a lepe" - ale jak k tomu ty lidi donutit? Technologicky potencial DVD je prakticky na konci - jeho moznosti dane pouzitymi technologiemi nezvysite, milionte edice tehoz filmu rozdilne od milionte prvni jen poctem bonusu uz skutecne nadchnou jen "fetisisty". Komercni potencial je uz take v koncich - budgetova vydani jsou dukazem previsu nabidky nad poptavkou, ale jde o sebevrazednou spiralu, byt z ni docasne tezime i my zakaznici). A nove dorustajici zakaznici, kteri svou videoteku teprve zakladaji, jsou nebezpecne nakazeni fenomenem internetu (jemuz, narozdil od predstav nekterych zde diskutujicich, zacinaji dominovat nikoliv divX, ale rovnou cele obrazy DVD a zaznamy v HD rozliseni).
Sesta strihova verze filmu take neznamena prilis - nekdy smysl ma a film vyleci, nekdy umozni videt jak to reziser opravdu myslel (ale ne vzdy je to ku prospechu veci) - u novych filmu vsak jde opet uz jen o marketingovy tah, jak zajistit titulu "delsi komercni zivot" - odtud zaplava extended verzi a director's cutu filmu starych sotva dva roky. (Osobne jsem se rozhodl jako zakaznik reagovat tak, ze bud cekam na prodlouzenou verzi a NEKOUPIM disk jako zhavou novinku, popripade koupim disk jako novinku a ignoruji extended verze). Posledni moznosti je lakat divaky na ruzne nove bonusy, ale to uz se dostavame k bonusum pro bonusy. Vlastne jeste jedna moznost jak film zpenezit tu je - totiz tlak na "fanouskovstvi", hype... (Plastikove figurky Bressonovych hrdinu v kindervajickach, televizni souteze "Namaluj ikonu, odlij si zvon" atp).
Ale na konci toho vseho bude jedine zjisteni - chci-li na filmu vydelat jeste neco, jeste jednou, musim ho prodat znovu. A to "znovu" bude mozne uz jen v HD. A bude-li udrzen soucasny obchodni model, pak jedine na BD. Nebo na nejakem SuperHD, ktery se bezpochyby chysta, aby kolecko zacalo nanovo. Pak samozrejme bude v zajmu drzitelu onech licenci, aby ten obchod fungoval - je lepsi ziskat na licenci deset korun na kazdou z tisice placek, nez sto korun na kazdem ze sta disku. Nehlede na to, ze majitele licenci budou celit podobnym tlakum, jakym celili majitele licenci drive (i ten MPEG-2 je licencovane, i to mp3 "by melo byt" licencovane, ale ktereho vyrobce v Cine to zajima?) - a navic budou chtit prodat licence na novejsi hyper super technicke vychytavky, ktere vyvinou - budou muset tedy slevit z tech stavajicich).
Ale opakuji - skutecne podstatnou otazkou je fakt, zda zakaznici vubec budou chtit mit svuj byt zaplneny krabickami s plackami, nebo jenom plackami - nebo jen malou krabickou obsahujici ve spickovem technickem provedeni nekolik tisic filmu. Nebo jen krabickou, kterou se k tomu filmu dostanou. Vlastne ted cely trh s optickymi medii zachranuje opet ona zkostnatelost drzitelu prav k filmum samotnym a to, ze jsou lide "nauceni" chtit za sve penize "neco drzet v ruce".
Jsme proste nyni v jednom z uzlovych bodu vyvoje (a v kontextu CR je treba videt, ze dosti opozdenem proti svetu). V podminkach CR se DVD zatim BD "ubranila" hlavne svou nizkou cenou (a tim vice pokrivuji stav trhu s BD u nas) a stankovosti. Jenze ono je to do jiste miry Pyrhovo vitezstvi i pro celou radu filmu, ktere se tak na DVD dostanou - na disku za 50,- Kc (mirna nadsazka) nebude nikdo resit, ze by mel treba restaurovat obraz. To by se jednoduse nevyplatilo. A tak se pak tezko divit, ze Adalheid bude vypadat jak vypada. Jenze jakou sanci ma Adalheid, ze se znovu docka novejsiho a lepsiho prepisu, dokud bude trh ovladat "film na stanku"? Prakticky nulovou. Jeho jedina sance je nadsenec s penezma. Nejaky osviceny statni urednik a statni grant. Osviceny zahranicni vydavatel. Rikat o nekterych filmech, ze je dobre, ze vychazeji na DVD, protoze na BD by nemela sanci, je jednoduse prevraceni priciny a dusledku. A prave proto si nyni paradoxne preji, aby u nas Marketu Lazarovou snad radeji v tuto chvili nikdo nevydaval. Aby se tak stalo az ve chvili, kdy HD format sve vitezstvi potvrdi.
Pokud jde o otazku archivovani filmu, pak jen jedna drobna poznamka - archivovani v digitalni podobe ma hlavi nevyhodu v pozadavku na technologickou uroven pro jejich zpetne desifrovani. Proto se zasadni data, pokud vim, archivuji stale analogove na mikrofilmech. Protoze ve "svete bez elektriny" nam k jeho precteni bude stacit zvetsovaci sklo. Ale uz dost. Tohle tema dalece presahuje puvodni uvahu pana Cenka. Za tapetu se omlouvam, snad nebyla zcela mimo tema. K jejimu sepsani mne vedl ciste respekt k vystupovani pana Fligla v teto diskusi.

standa.e | 10. březen 2010 09:57

Doplnek - ted si ctu znovu co jsem napsal a musim upresnit:

a) regionalni rozparcelovani trhu na mensi trhy ma prave za nasledek zvyseni pridruzenych nakladu na distribuci a vyrobu (a tedy i na cenu licenci), coz u piditrhu, jakym je ten cesky, znamena urciy strop. V CR je dosud velmi malo potencialnich kupcu lokalnich vydani BD, nebot je prilis malo "BD friendly" zeleza, kupni sila je trochu odlisna, stejne tak moralka ve smyslu respektovani autorskych prav (viz. "stahnu si radeji divX" pana Kolare) a past budgetovych DVD, kterou si prichystali vydavatele sami. Tim se lokalni vydani BD prodrazuje, protoze vyse licencnich poplatku zustava).

Jednoduse, jsme prilis maly trh, protoze jsme prilis mali a prilis sebestredne orientovani. Velke hrace nezajimame (prilis male zisky) a mali hraci vzdy narazi na ten limit velikosti trhu. Ta chyba proste neni jen v cene licenci jako takove (neverim, ze pujde o trvaly jev), ale hlavne v malosti naseho trhu, ktery je dusledkem stavajiciho obchodniho modelu zalozenem na regionalne vymezenych pravech a obchodu s nimi. Ta principialni chyba je jednoduse v samotnem filmovem prumyslu. Ale my jsme zase prilis mali, nez bychom to nejak ovlivnili. Ucme se proto cizi jazyky. To je jedina sance.

Mimochodem ale, neni to tak davno, kdy jsem si koupil nadherne vyvedene "Tenkrat na zapade" za 900,-Kc (a to byla svou hodnotou suma vyssi nez dnes). proto bych byl opatrnejsi v ocekavani nemennosti status quo.

b) Projekt Warner Archive je trochu jina kapitola. V tuto chvili pracuje s DVD formatem, nebot v tuto chvili jde o nejrozumnejsi pomer mezi naklady, ziskem a velikosti cilove skupiny s tim, ze jde o "low-endove reseni" a snahu "bojovat s demony internetu" za vyuziti predevsim jiz existujicich SD prepisu filmu (tedy naklady jsou vyrazne snizeny).

Jen ale potvrzuji nepruznost studii jako takovych, protoze se snazi konkurovat divXum SD DVD formatem ve chvili, kdy na netu akceleruje vymena a sdileni filmu ve formatu HD.

O tom, jak WB vidi jednotlive formaty vsak svedci samotna rubrika "Deset duvodu, proc kupovat BD disky" na jinem miste.

standa.e | 10. březen 2010 10:11

A jeste jedna poznamka nakonec k Warner Archive - WB si samozrejme uvedomuje i tu skutecnost, ze vynakladat v tuto chvili vetsi naklady na HD prepis zcela okrajovych filmu/poradu je zbytecnym nakladem. A co bychom si nalhavali, pri pohledu do "nabidky" Warner archives nijak zasadni snimky nenajdeme. Ano, doprejme temto format DVD. S tim problem neni.
Taktez u poradu tocenych teleizni technikou v dobach pred nastupem HD TV (cetne serialy, sitcomy...) je prepis do HD v podstate zbytecnym nakladem, nebot bude jen drazsi variantou upscalingu, ktery v pohode zvladne prehravac.

Trochu jinou kapitolou jsou ovsem ceny, ktere za tuto sluzbu WB pozaduje :-(

Jiří Flígl | 10. březen 2010 12:39

Vida, jedna nekvalitní glosa vyprodukovala jednu kvalitní a zasvěcenou, která dokáže problém pojmenovat a argumentačně rozvést. Díky za to. Nakonec byl text Davida Čeňka přecjen k něčemu dobrý :) Škoda, že cesta k tomu byla dlážděná zjitřenými emocemi a potřebou se vymezovat (tím myslím celou debatu obecně) a bohužel i trucovatými postoji z A2 (nikam nevedoucí žadonění Kamily Boháčkové, aby se diskutující představovali jen dokládá, že A2 nemá zkušenosti s online diskusemi, a tedy i zpětnou vazbou), které ubírají kredit časopisu samotnému.

Eva Holá | 10. březen 2010 13:00

Tohle mě rozčiluje, paušalizování na nepodstatné a podstatné filmy. Snad všechny filmy mám právo vidět v dobré kvalitě, abych si po tom na ně mohla udělat názor, ne? Tyhle plané řeči o tom, že Lazarka je tak důležitá, že by snad ani vyjít v současné situaci neměla, to mi přijde krátkozraké. Tím bude vytvořena pouze pauza, kdy se stane nedostupnou pro určitou skupinu lidí, kteří VHS už nekoupí, stahovat nebudou a do kina si nezajdou.
Osobně se mi archivní WB nabídka velice líbí, protože obsahuje jak rarity z počátku kariéry Lexe Barkera, pitomé až úsměvné filmy, kde hraje Tarzana, ale i velice dobré filmy předních legend od Joan Crawford po Marlene Dietrich, Hedy Lamarr a Gretu Garbo. Je to rozhodně zajímavá směs a nelze ji shrnout jako okrajovou, ty filmy pouze čekaly na transfer z VHS na DVD a někdy se žel ani VHS nedočkaly a o to více je jejich uvedení na DVD radostnější.

standa.e | 10. březen 2010 14:14

ad Eva Hola: Ne, zadne takove "pravo" nemate. Muzete (napriklad) Warnerum ten prevod zaplatit - klidne do HD rozliseni - to je blizsi realnemu provedeni z filmoveho pasu OBJEKTIVNE (staci si prepocitat velikost zrn na filmovem pasu a jejich hustotu). Rozliseni DVD svymi "pouhymi" 720x576 (resp.480) obrazovych bodu ten film degraduje vzdy, i kdyz ve srovnani s VHS je o svetelne roky vpredu. Dokazete-li drzitele prav pak presvedcit, ze je zajemcu o tyto filmy vic, kteri jsou ochotni tyto filmy po prevedeni do formatu DVD zaplatit, pak do toho budou investovat sami. Nebo muzete mit stesti, ze si ten film zaarchivuji tak sami (data jsou skladovatelna snaze nez celuloid) a kdyz uz tak ucini, proc si nenechat zaplatit? O tom, ze je ulozi JEN jako DVD ci jako HD si vsak rozhodnou sami a vas se ptat nebudou. DVD je jednodusse nejnizsi moralne ospravedlnitelne rozliseni pro archivaci filmu (u samotneho kodeku si tak jisty nejsem - zkuste si dat treba svitani z Hlavy XXII ci mlzne sceny v Excaliburu, masove vzlety hejen ptaku...) a vy mate stesti, ze z vaseho uhlu pohledu jde o idealni vrchol mozneho.
Ale - pri vsi ucte k vam - zadne "pravo neco videt v takove ci onake kvalite" opravdu nemate.
ad "Lazarka": Koukam, ze jsem narazil na bojovnici proti kultu... Ale budu pokud mozno vecny a diskusi o tom, zda existuje nejaka obecna hodnota v ramci kinematografie necham povolanym (faktem je, ze Kamenak opravdu asi nadchne daleko sirsi skupinu divaku majici sve "pravo" rozhodnout si sami).
Proste - Marketu si muzete pomerne snadno zakoupit ve vydani od SecondRunu nebo (nesnesete-li censorsky zasah a snesete muceni zviratek) trochu draz u Francouzu. Tam asi jazykovy problem nebude. Staci jen trochu chtit, misto vyrvavani o "svych pravech" a neignorovat realitu kolem sebe.
Jinak upozornuji, ze vsechny vyse uvede postoje, nazory a myslenky jsou ciste subjektivni - a ze se mohu i fatalne mylit. Nejsem insider, jen jsem mel to stesti par lidi od ruznych vydavatelu poznat a moci se jich slusne zeptat. Pak staci jen trochu premyslet.

Eva Holá | 10. březen 2010 14:42

Ale prosím vám, Lazarka a Kameňák? Nejsem bojovnicí proti kultu, jen cítím, že Lazarka na běžném českém DVD chybí. Tímto srovnáním degraduje vše, co jste sem v dobré víře napsal. Zřejmě nejste filmovým sběratelem a spokojíte se opravdu s málem. Buďte pozdraven a sbohem u HD filmů, které oslní právě jen přátele Kameňáků, samozřejmě s uznanými právy na to nejlepší.

standa.e | 10. březen 2010 15:56

Kupte na Marketu prava - ucinte jejich soucasnemu spravci NEODOLATELNOU nabidku. Nemluvte - konejte, at vas ma pak kdo za co kritizovat (treba ze nemate dost zajimavych bonusu).
O tu neodolaelnou nabidku se pokusili jini - mezi nimi i napriklad "osklivy bubak" Petr Soukup <a href="http://zona.bloudil.cz/index.php?id=1178">(viz odkaz)</a>. A hovorim-li o technickych dopadech kvality prepisu, pak snad staci nalinkovat na web Petra Gajdosika <a href="http://www.nostalghia.cz/webs/vlacil/clanky/marketa_z_negativu.php">(tady)</a>, abyste pochopila, proc je to dulezita a relevantni problematika i pro vnimani filmoveho dila sireneho na digitalnim mediu.
Vase zaverecne hodnoceni dojmu, jenz jsem ve vas vyvolal, mne, chte nechte pobavilo - a skutecne nemam v umyslu to nijak komentovat (jsem na ceskem diskusnim foru). Technicky ale vzato (vsimla jste si, ze jsem vas na dostupny zdroj Markety odkazal?), sberatelstvi samo o sobe neni zarukou niceho. Daji se sbirat korunky od piva stejne jako fotografie telegrafnich sloupu dvacateho stoleti. Daji se sbirat pratele na facebooku i pokemoni a karticky hokejistu. Z nejvetsi sbirky DVD, kterou jsem mel tu cest videt na vlastni oci (a slo o originalni placky) bych si vybral filmy dva - tam skutecne slo o nedopatreni a nakup v LK "omylem" (No povazte, ktery normalni chlap by vydrzel Bergmanovo Sepoty a vykriky! ;-)).
Ale dost uz. Podivejte, vynikajici film postaveny na narativni slozce obstoji i na zaznamu porizenem mobilnim telefonem v kine. Stejne jako u kvalitniho romanu snadno zapomeneme, ze se nam rozpada jeho vazba v rukach a obcas lustime pismena mezi skvrnami od kavy. V tom ve sporu nejsme. Malick by vsak v tomto zaznamu asi i dost trpel, stejne jako trpi Mona Lisa reprodukovana v Rudem pravu neblahe pameti. Kazdopadne je ale skoda, ze jste nejspis nevidela Sunrise na BD od Eureky, abyste pochopila, v cem ten rozdil mezi HD a SD opravdu spociva a proc je dulezitejsi, aby - maji-li byt nektere filmy z pasu do digitalni podoby prevedeny - aby tak bylo pokud mozno do toho HD prepisu a pokud mozno z negativu (nerikam, ze PAK to nemuze vyjit degradovano na DVD, ale ten zaznam v HD pro budouci pouziti bude a nebude v budoucnu limitujicim faktorem).

Takze bych od vas cekal argument, ze existuje-li prepis pouzity na britskem ci francouzskem DVD, neni duvod, proc by to nemohlo vyjit na DVD i u nas. Pragmaticky bych s vami musel souhlasit a koktave pak zduraznil, ze prolem by mohl nastat prave v otazce navratnosti investice. Vydate-li tento snimek nejprve low-endove, pak mate skutecne minimalni nadeji, ze se vam zaplati pozdejsi vydani v HD (dusledek maleho trhu jsem se snazil vysvetlit vyse).

Ale takto se na A2 debaty asi nevedou - a jak je patrne, nemusi jit ani o Soukupovy druziniky.

Vite, mne na cele tehle zalezitosti ze vseho nejvic fascinuje, co vsechno by se podle diskutujicich "melo". Jako by to padalo nejak ze vzduchoprazdna. Pritom jde vzdy jen a pouze o otazku konkretnich penez patrici konkretnim lidem, kteri musi nest konkretni rizika a konkretni rozhodnuti. Nezijeme v idealnim svete - zvyknete si. Vase filmove fandovstvi nezajima nikoho-nanejvys ze jste potencialni kupec. Investujte SVUJ konkretni cas, usili a praci. Investujte SVOJE penize a pak se teprve vyjadrujte k tomu, co by se melo nebo nemelo, a na co mate nebo nemate pravo pravo a jak by se trh mel nebo nemel chovat. A nebo OK, nebudu vas hned nutit do vydavani DVD/BD. Proste se nejdriv, prosim, jenom informujte. Informujte se alespon elementarne o technologiich a pak se vyjadrujte k nim. Jinak skutecne jenom TLACHATE.

Na druhou stranu - na tlachani pravo vskutku mate. Jen se pak nedivte, ze ti, kteri neco vi, reaguji jinak, nez byste snad i cekala.

Na rozloucenou jeste maly odkaz - doufam, ze server archive.org znate. Zkuste si z nej stahnout (legalne) Generala (Frigo na masine). Pak zkuste DVd od Eureky. Pak treba od LK. A pak si dejte BD vydani. Ctyrikrat tentyz film - a pokazde zatracene jiny. (a nebo si vyfotte cokoliv svym digitalem. Zmensete fotografii do rozliseni PAL (720x576 bodu) a pak tento zmenseny snimek zvetsete na 1920x1280 bodu.

To bude nadherna podivana, ze? A prave toho docilite, pokud filmy zarchivujete definitivne jako DVD. Uz nikdy do budoucna neumoznite jejich kvalitnejsi reprodukci, pokud nebudete zaroven jeste archivovat filmovy pas. Ucinite-li prepis v HD (a ono neni HD jako HD ;-)) tak, abyste se dostala v rozliseni na limitni hranici hustoty filmoveho zrna, ocitate se na hranici mozneho. Protoze to je horni limit moznosti i toho filmoveho pasu. Lepsi kvalitu ten film mit uz nikdy nebude. A to hovorim pouze o problematice rozliseni, nikoliv kompresnich algoritmu.

O tohle mi jde, hovorim-li o potrebe prepisu do HD predevsim. Neni to zadna manyra, ani osobni rozmar hranicici se snobstvim. Pouze se snazim videt do budoucna. Videt za obzor vlastni sbirky placek. A pri tom koukani neni mozne vyhnout se ekonomicke strance cele veci. Tecka. Dal tuto diskusi necitim porebu rozvadet.

Eva Holá | 11. březen 2010 12:58

Oba mluvíme o něčem jiném, já o pozici znalců a sběratelů, kteří čekají třeba celý život na jakoukoli kopii určitého filmu. O situaci, kdy si berou dovolenou na to, když se po 40 letech dočkají televizní premiéry, ale ta se týká jen mizivého procenta vytouženého. Dáváte-li za příklad Friga na mašině, žijete ve světě filmů, kde si můžete vybírat a to je zcela něco jiného. Oba necítíme potřebu dále diskutovat, tak proč takový další spam, že?

standa.e | 11. březen 2010 22:27

to Eva Hola: No, tak to jsem vazne nepochopil. Ale budu galantni a omluvim se za svou nechapavost (pratelske mrknuti okem smajlika) i za to, ze jsem svuj vlastni text napsal tak neprehledne, ze jste nepostrehla, ze Generala srovnavam v casti textu venovane dopadu technickeho provedeni filmu na jeho divacke vnimani a zaroven venovane casti, kdy jsem se snazil poukazat, jak je dulezite (a proc) kvalitni prepis filmu (nejlepe co nejblizsi dojmu z kvalitni kopie filmu). A ze prave ty filmy, o nichz hovorite, ty vzacne vychytavky, maji na digitalni archivaci vlastne jedinou sanci - a bude-li to ta mene kvalitni, muze se stat, ze to bude navzdy. Ze uz nikdy zadna diskuterka nebude moci rict: "Mame pravo to videt v kvalite oddpovidajici autorskemu zameru!" - rozumejte, v 2K/4K prepisu pokud mozno z restaurovaneho negativu (opet mineno pratelsky, nikoliv konfrontacne). Jenze nebude sance, protoze film bude pouze v kvalite DVD.
V nasich domacich podminkach (jsou skutecne divoke) patri mezi ty "raritni" snimky i "Lazarka". Bohuzel. Ten mnou zminovany Kamenak (byl minen jen jako extremni protiklad) ma mozna vetsi sanci, protoze pani sedici na penezich budou verit, ze z nej primo posypou penize rychleji a neuvidi o kousek dal (tedy ze ten 4K prepis z lazarky ma potencial mnohem dlouhodobejsi i smerem do zahranici - vzdyt i Second Run byl ochoten cekat, jestli se to nevyvrbi k lepsimu. Bohuzel nevyvrbilo.)

Abych vam lepe vysvetlil svuj postoj - jsem hluboce presvedcen, ze v ramci budoucnosti umeleckeho dila je nekdy treba vzdat se sve momentalni potreby (a u mohych filmu rozhodne opravnene), protoze realita je proste takova. Uvedu priklad z jineho oboru: Dnes si archeologove zatracene rozmysli kopnout do zeme i tam, kde vi, ze by neco nasli a omezuji se hlavne na zachranne prace napriklad pri stavbe dalnice. Proc? Protoze kdyz nalez rozvrtaji dnes, tak za sto let, s mnohem lepsi technikou, budou archeologove plakat nad tim, o jak cenne informace jsme je svou nedockavosti pripravili.

Pokud nejaky film tedy pobezi v premiere po 40 letech v TV, mozna bych radeji doporucil k tomu shlednuti oprasit stary videorekorder, nemate-li k dispozici DVB-T/S rekorder s casovacem, abyste si film nahrala i bez vybirani dovolene. A pro jistotu zalohovat za pomoci pratel.

A pokud nejaky film nebude VUBEC a nebude ani na tom archive.org, EU ma nejaky on-line projekt starych filmu a i jini, a nepomuze navsteva filmoveho archivu, ani ve stodole objevene kotouce u znamych se 16mm ci 8mm prepisy, pak asi nezbyde nez s pokorou pokrcit rameny a tesit se na filmy, jez teprve vzniknou. Je stesti, ze MY toho muzeme videt uz tak vic, nez jsme vubec schopni zvladnout. Fakt to nemyslim nijak utocne. Proste je to tak.

Eva Holá | 12. březen 2010 12:00

Tak to jste mě dostal :D a nikoli ;D