ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Nosorožec na Nové scéně V roce 1960, kdy měla francouzskou premiéru, byla hra Eugèna Ioneska chápána jako metafora vzniku kolektivistických totalitních režimů. Že se Nosorožec již osm měsíců po této premiéře objevil v Divadle E. F. Buriana, bylo vskutku pozoruhodné... další tipy
Nový snímek Paula Thomase Andersona s názvem The Master bude mít premiéru 12. října... více Čert vem Ratha, hokej i záhadného tvora, natočeného v blízkosti podmořského ropného vrtu nedaloko Britských ostrovů (on už se o něj král rybářů Jakub Vágner postará)... více Modeselektor + Thom Yorke: This... více Nejmladší generace amerického rapu si svojí cestu razí skrze mixtapy... více Poslechněte si pilotní singl The Full Retard nové desky Cancer for Cure veterána brooklynské rapové scény EL-Pho... více
úvod > diskuse > > Vydávání DVD v Čechách - ... > Muška a její mouchy

téma: Muška a její mouchy

téma je z fóra: Vydávání DVD v Čechách - filmový zápisník (č. 5/2010)

Muška a její mouchy

Antonín Tesař | 08. březen 2010 17:39

Tahle "diskuse" trochu legračně polarizovaná mezi nesmiřitelné soukupovce a zatracované čeňkovce je typicky internetová svou agresivitou, která plyne z nepochopení toho, co je publikovaný text vlastně zač a jaké jsou jeho pozice. Už bylo řečeno, že nejde o recenzi, ale o glosu, jejímž tématem navíc není vydání Bressonova filmu, ale osobní postesknutí nad stavem vydávání DVD u nás obecně. Z tohoto pohledu nelze autorovo zklamání nad tím, že na DVD Mušky nejsou bonusy, chápat tak úplně jako kritiku, ale spíš jako upozornění na jeden konkrétní příklad čehosi, co autor ze své pozice vnímá jako obecný problém. Návrh na natočení původních bonusů k filmu bych chápal spíš také jako obecně formulované naznačení postupu, jak by si mohli distributoři nadále počínat. Samozřejmě formálně ta pasáž jako kritika vypadá, což je asi trochu nešťastné, ale ne nutně nefér vůči vydavateli toho DVD - jeho počin prostě jen podle autora zapadá do určitého trendu. Každopádně pasáž je třeba číst v širším kontextu celého textu a jeho předpokládaného záměru.
Domněle lživá pasáž o dojmu osobního rozmaru nemůže být lživá jednak proto, že plyne z neznalosti, jak už psal JF, a jednak proto, že se zde právě píše o "dojmu" - tedy nikoli o jistotě, ale o tom, jak celý podnik působí navenek. To není právnické okecávání, ale pouze prostředek, jak v textu upozornit na to, že následující tvrzení je formulováno jako podezření, které by daný počit mohl v někom (ne nutně v autorovi) vyvolat. A nejsem si jist, zda by se David Čeněk měl za tento dojem omlouvat (neměl by se také Petr Soukup omluvit, že osočuje Davida Čeňka z lhaní na základě nedůsledného čtení jeho textu?).

Vysloveně humpolácká jsou ovšem osobní osočování Davida Čeňka, ať už srovnávající jeho text s jeho aktivitami, nebo upozorňující na to, že autor sám nikdy žádné DVD nevydal. Tahle logika jde trochu sama proti sobě - kolik autoři komentářů k Čeňkovu článku sami napsali publicistických textů? Jak se jejich komentáře srovnávají s jejich osobními profesními aktivitami?
Ten text je celý formulovaný z pozice spotřebitele DVD nosičů a mluví o poptávce určitého druhu zboží - lidé, co si kupují určité zboží, mají tendenci spekulovat o tom, co se děje na straně nabídky - odtud asi také ten dojem osobního rozmaru. To, že publicista stojí na straně spotřebitele, má dobrý důvod (pokud nepíše analýzu určitého trhu, což tady David Čeněk nedělá) - představa vydavatelů DVD, kteří píší o jiných vydavatelích DVD, či filmařů píšících o jiných filmařích zavání poplácáváním se po zádech.

K tématu textu, kterým je praxe vydávání laciných DVD a nedostatek luxusnějších DVD edicí opatřených bonusy, se tak vyjadřuje jen málo komentářů v téhle diskusi. Celkem vzato mi otázka, zda má smysl vydávat dražší DVD úplně bez bonusů, přijde zcela smysluplná. Kolik lidí je ochotno si připlácet jen kvůli tomu, že obraz je o něco čistší?

RE: Muška a její mouchy

standa.e | 08. březen 2010 18:10

Kdyz uz tady ted drzim tu vlajku "soukupovcu" - prispeji k vyssi informovannosti (a omlouvam se Zonovi, interpretuji-li jeho vydavani chybne, ale ja ho vnimam takto): Soukupovou snahou NENI vydavat LUXUSNI EDICI. Soukupovou snahou je vydat - a zpristupnit jazykove nevybavenym - film, na ktery dalsi vydavatele kaslou. A druhym motivem je, aby - ma-li ten konkretni film u nas vyjit - alespon jednou byla zajistena jeho ultimativni podoba.

Jednoduse, Zona ty filmy nevydava kvuli zakaznikum a ani kvuli sobe.Ani kvuli vychove divaku a kulturni historii. Ale kvuli tem filmum samotnym.

Cas na budgety samozrejme prijde - ale treba si pak ti dalsi vydavatele uz nedovoli sahnout po prvnim prepisu. A pokud ano, tak ten film samotny uz v nasem kulturnim prostredi bude "zachranen" alespon v jedne verzi.

Jen mne o to vic mrzi, ze za Soukupem neni ten movity spolecnik a mecenas, protoze doba DVD je pryc - co si budem nalhavat...

A proti temhle hodinam driny, osobni angazovanosti a financnich rizik stoji odflakle placani pana Cenka na urovni blogu rozhorceneho stredoskolaka. Vy skutecne ten nepomer nevnimate?

nicky nick | 08. březen 2010 18:39

Už je možná na čase napsat, že David Čeněk není jen autorem tohoto jednoho zápisníku v A2, ale také letitý festivalový dramaturg, díky kterému u nás běžely naprosto ojedinělé snímky, ať už na MFDF Jihlava (filmy Kubánského institutu pro filmové umění a průmysl v sekci Cuba Libre, Santiago Alvarez), na LFŠ (např. loňská skvěle připravená sekce francouzského neobaroka s filmy Leose Caraxe, apod. či před pár lety téma afrického filmu), na festivalu šp. mluvicích filmů La Película - festival šp. filmu, Febiofest (latinskoamerický film) atd. Schopnost pana Čeňka vybrat, sehnat, přeložit i uvést na festivalu filmy zejména z provenience francouzské, africké, španělské či latinskoamerické je na naše poměry mimořádná. Je to dáno zkušenostmi, výbornou jazykovou znalostí a důkladným a pečlivým přístupem.

Za normálních okolností bychom u článků odborný či kádrový profil autora nehledali a bavili se o meritu věci, daném článkem. Ale protože se z této diskuze stala snůška útoků dosti osobních, je potřeba nastínit, s kým mají dotyční tu čest, pokud to tedy už dávno (coby tak velcí filmoví milci) nevěděli.

Kamila Boháčková | 08. březen 2010 18:55

Ještě dodatek: v případě pana Čeňka jsou to také jistě hodiny a hodiny práce, často mizerně placené, ono i to učení na Katedře filmových studií (někdo to dost nešťastně tady nazývá "pražskými filmovými vědami") nevynáší jistě miliony. Chci jen říct, že pokud to někdo má potřebu srovnávat, pak jistě "dřina" a pana Čeňka je srovnatelná s "dřinou"pana Soukupa:-), není-li větší a záslužnější. Jeho prací není vydávat DVD, ale přednášet a dělat festivalového dramaturga.

ALE takhle nikam nedojdeme. To by filmový kritik nemohl nikdy napsat žádnou recenzi na film - jen si představte té dřiny, co chudáci filmaři s filmem měli! A tak málo peněz. A co dělá kritik? Sedí za pecí a kritizuje! :-) To je úsměvná představa, domníval jsem se, že dávno překonaná. Právo na kritický názor má přeci v dnešní době každý. To opravdu při četbě každého článku poměřujete, co daný pisatel pro věc sám udělal? Filmař by psal o filmaři, politik o politikovi:-) - to je přeci nesmysl. Pan Čeněk tady vyjádřil jen názor spotřebitele, sledujícího DVD trh u nás. Pokud má někdo z vás zájem věcně na jeho text reagovat, A2 mu jistě prostor dá, minimálně v reakcích čtenářů, tzv. rubrice Došlo.

standa.e | 08. březen 2010 19:29

to Kamila Bohackova: Kdepak, nic takoveho. At filmovy kritik svou praci dela. Jen houst! Ale at ji dela poradne a nemusi se pak ohanet tim, ze je to "vlastne jen takove povidani, zapisnik, nic odborneho". To je cele. I kdyz nejenom pro kritika plati, ze se rozumny clovek vyjadruje k tomu, v cem se vyzna. Vite, ale to vy asi vite, s psanym textem to mate jednoduse takto: kdyz jej ctenari nepochopi, je vzdy na vine autor. Vzdycky.

Pro pana Tesaře | 08. březen 2010 19:54

Pane Tesaři, voláte po korektnosti, a přitom napíšete toto:

"Domněle lživá pasáž o dojmu osobního rozmaru nemůže být lživá jednak proto, že plyne z neznalosti, jak už psal JF, a jednak proto, že se zde právě píše o ´dojmu´ - tedy nikoli o jistotě, ale o tom, jak celý podnik působí navenek."

Znovu opakuji - ve větě D. Čeňka přece není tím, proti čemu jsem se ozval, pasáž o "osobním rozmaru" (kterou citujete a obhajujete), ale závěr té věty o tom, že disky Zóny vyšly jen díky "štěstí" v podobě mého spojení s "finančně silnými partnery".

Znovu opakuji - nechápu, proč byl tento nesmysl v textu D. Čeňka uveden, nechápu, jak s tématem článku souvisí, nechápu, jaký jiný než difamační důvod pan Čeněk k jeho napsání měl a hlavně nechápu, že ve vaší logice na publikaci této věty nejen neshledáváte nic špatného, ale dokonce ji podle vás nesmím ani označit za "lež", protože pan Čeněk přece píše jen o svém "dojmu"...

Píšete, že téma Čeňkova textu vidíte v zamyšlení nad tím, "zda má smysl vydávat dražší DVD úplně bez bonusů". Fajn. Tím spíš nerozumím tomu, proč tedy v tomto (vašimi slovy) obecném zamyšlení "nad stavem vydávání DVD u nás obecně" cítil pan Čeněk potřebu sdělovat své "dojmy" o tom, kdo financuje vydání mých DVD. Skutečně Vám ona věta pana Čeňka ("Snaha dodat těmito marketingovými upoutávkami DVD punc výlučnosti činí z obou vydání dojem osobního rozmaru, kdy daná osoba měla štěstí, že se jí podařilo spojit se s finančně silnými partnery a projekt dovést do konce.") přijde oprávněně použitá? Logicky a argumentačně vyplývající z toho, co D. Čeněk píše? Nepřijde vám alespoň trochu divná? Opravdu jsem neměl důvod se po jejím zveřejnění ozvat?

A opravdu nevidíte jistý nepoměr ve "váze" oněch dvou tvrzení? V "dojmu" pana Čeňka o financování mých DVD (který si o mně, k mé smůle, bohužel přečetlo několik tisíc čtenářů A2), a faktu (FAKTU), že jsem si vše, co jsem kdy vydal, platil vždy sám?

Vaši větu "A nejsem si jist, zda by se David Čeněk měl za tento dojem omlouvat (neměl by se také Petr Soukup omluvit, že osočuje Davida Čeňka z lhaní na základě nedůsledného čtení jeho textu?)" považuji za to nejnehoráznější relativizaci, jakou jsem v této diskuzi zatím četl.

šedý vlk | 08. březen 2010 19:56

Vážený pane Tesaři.

Napsal jste to dobře. Z mého pohledu ovšem text pana Čeňka nárokům, které na něj kladete, a kterých by jakožto glosa (nikdy jsem tento rozevlátý text neměl za recenzi) dostát měl, dostát nemůže. Své argumentační námitky jsem již uvedl v prvním příspěvku...

Jsou jen dvě ideje v jeho nezávazném zamyšlení, jak jeho text trochu komplíkovaně charakterizujete, které opravdu stojí za zamyšlení. 1) I mě by se líbily zlaté edice filmů ve stylu Criterion Collection 2) I já se domnívám, že je smutné, že "v Česku chybí promyšlená koncepce vydávání zásadních děl světové kinematografie."

To jsou dvě témata, dva náměty, nad kterými (by) se dala vést konstruktivní debata, která by se snadno obešla bez prudčích a emotivnějších projevů.

Dovolím si otázku závěrem. Proč si myslíte, že na prosté zformulování dvou jednoduchých otázek v rámci této diskuse bylo zapotřebí tolik dní, a tolik - v nynějším světle - zbytečně sepsaných diskusních příspěvků? (Vskutku věříte, jak ve svém příspěvku naznačujete, v jakousi nemohoucnost diskutujích ten text přečíst?) Já se domnívám, že jsou v principu dvě možnosti, jak na první otázku odpovědět:

A)
Glosa pana Čeňka je velmi zručně napsaná. Jen čtenáři článku, potažmo účastníci diskuse nepochopili, že se jedná o glosu (a nikoli o kritiku), nepochopili, že záměrem článku bylo otevřít diskusi právě na uvedná témata. Pak jste naštěstí přišel Vy, abyste nám "neposkvrněnost" textu i jeho záměru objasnil.

B)
Glosa pana Čeňka není napsaná příliš zručně, je napsaná rozevlátě a v tónu, který jí nepřidává na sdělnosti, a navíc obsahuje několik nezávazných nijak nepodložených zamyšlení, která se trochu odlišují od zkušeností obyčejného zákazníka - a tyto nedotaženosti textu vyvolaly vlnu nedorozumění.

Rozhodnutí, nechám na (každém jednom) z Vás.

Také jsem pouhý zákazník. Na rozdíl od pana Čeňka vnímám zdejší "DVD provoz" značně pozitivně - i když si spolu s panem Čeňkem myslím, že by bylo zapotřebí rozjetého provozu využít ještě lépe: tedy dát dohromady "promyšlenou koncepci vydávání zásadních děl světové kinematografie."

Příjemný večer přeji,

šedý vlk

Petr Soukup | 08. březen 2010 19:57

Předchozí post nazvaný "Pro pana Tesaře" jsem psal já.

standa.e | 08. březen 2010 20:01

to Kamila Bohackova 2: Jen male rypnuti - priznavate tedy nam pro zmenu pravo kritizovat praci kritika? Nebo smi kritizovat jen vas kritik ostanti?
Vite, mockrat tu zaznelo, ze byste ocekavali "vecnou odpoved nad podstatou problemy". Vtipne na tom je, ze treba ja vidim podstatu problemu v neprofesionalnim vykonu autora a redakce, pres kterou jeho zamysleni proslo - nikoliv v podstate banalnim tematu, ktery se nam s autorem snazite vnutit.

Proto to bude vzdycky "jeden o voze a druhy o koze".

Kdyz uz jsme u toho - CO KONKRETNE byste vy povazovala ZA VECNE ODPOVEDI a zaroven dosud nezaznelo v teto diskusi? Nebo to bude "spravne" az kdyz pro vas napise Zona clanek na jiste zajimave tema (tedy udela vasi praci za vas?) Nejak tomu nerozumim. A dost. Cestne pionyrske, ze s touto debatou uz koncim ;-)

Antonín Tesař | 08. březen 2010 20:04

Nad DVD bonusy podle mě nejde takhle mávnout rukou jako že "bonusy pro bonusy" a "banality". Nebo dokonce tvrdit, že absence bonusů je výrazem respektu k divákovi - to už je hodně podivná argumentace, která právě předpokládá, že každý bonus je banální a neplodné okecávání umisťované na DVD, aby simulovalo nějakou přidanou hodnotu. Tohle ale rozhodně nelze tvrdit o všech možných bonusových materiálech. Naopak, ve světě se celkem běžně setkáváme s edicemi obsahujícími nejrůznější materiály, které opravdu zasazují vydávaný titul do širších kontextů a rozšiřují naše povědomí o tom, na co se vlastně díváme. A tyhle bonusy nakonec mohou být důvodem, proč jsme ochotni si za právě tuhle edici daného titulu připlatit.

A ještě: "Vite, ale to vy asi vite, s psanym textem to mate jednoduse takto: kdyz jej ctenari nepochopi, je vzdy na vine autor. Vzdycky." - Nechápu proč. To kladete na autora zatraceně velkou odpovědnost, když mu chcete dávat za vinu, jestliže kterýkoli z ohromné skupiny jeho potenciálních čtenářů nepochopí jeho text. Tenhle argument vede k typu publicistiky, který nabízí sterilní a nevyhraněné čtivo, které chce vyhovět co nejširšímu počtu co nejprůměrnějších čtenářů.

standa.e | 08. březen 2010 20:24

To pan Tesar: Byl jsem vzdycky spatny pionyr, takze jeste jednou:
Reagujete (mimo jine) na toto me souveti: "Nemuze byt dokladem respektu k zakaznikovi a k jeho ocekavani (Vim, ze si to kupujes kvuli filmu a vim, ze o tom Bressonovi asi neco vis, kdyz uz si kupujes tenhle film) stejne jako dokladem pohrdani jim (tady mas za pajcku neco a nazer se)? " tim, ze vytrhavate jen prvni cast. Bud ucelove, nebo jsem chyboval jako autor ja a nevyjadril jsem se jasne? Vyberte si ;-) Clovek se jednou snazi "cutat na obe strany" a pak to dopadne takto - je zase spatnej :-D

Kazdopadne k otazce textu - prave ze naopak. Tento typ argumentu vede ke snaze presne formulovat sve myslenky. A je to jedna z nejuzitecnejsich rad, jakou muze autor do zivota dostat. Jinak se totiz nebude moci divit, ze ma tak zatracenou smulu na nechapave ctenare a bude za vsim hledat spiknuti.

Antonín Tesař | 08. březen 2010 20:38

to petr soukup: Věta "Snaha dodat těmito marketingovými upoutávkami DVD punc výlučnosti činí z obou vydání dojem osobního rozmaru, kdy daná osoba měla štěstí, že se jí podařilo spojit se s finančně silnými partnery a projekt dovést do konce." je táž, o které píšu já. A píše se tam o tom, že nějaká snaha činí nějaký dojem ("činit dojem" chápu jako "budit dojem"). Závěr té věty, jak jí chápu, rozvíjí ten "dojem osobního rozmaru". A takhle jsem to četl ještě před pročtením té diskuse. Každopádně záležitost marketingové upoutávky a finančně silných partnerů jste přesvědčivě uvedl na pravou míru už v prvním příspěvku a vyvedl jste tak autora textu z mylného dojmu. Na to pochopitelně máte právo a odhalil jste věcnou chybu v textu, který ale na téhle větě vůbec nestojí.
Pokud chcete trvat na tom, že David Čeněk lže, pak tedy tvrdíte, že David Čeněk ví, že jste si to vydání financoval sám, a záměrně píše něco jiného (lhát může jen ten, kdo ví, že lže, jak už tady bylo uvedeno). To se mi nezdá pravděpodobné, protože mě nenapadá, co by z toho David Čeněk měl.

Kamila Boháčková | 08. březen 2010 21:01

Pane "stando.e", možná by bylo dobré se představit.

Právo "kritizovat kritika" vám nikdo neupírá, touto platformou jsme (nejen) vám ostatně v A2 k tomu poskytli místa dostatek - stačí si pročíst tuto diskuzi:-). Nikdo tady nerozhoduje, co je správně či ne, nicméně osobní invektivy (které tu v reakcích převažují) v A2 tisknout přeci nebudeme. Naopak věcnou reakci rádi otiskneme, ostatně reakce čtenářů (často i kritické) tiskneme od počátku, co A2 existuje.
Abych odpověděla na Váš dotaz, za věcné reakce nepovažuji všelijaké rýpnutí, jak jste svou reakci poměrně trefně nazval, ani další osobní útoky, které autorovi článku předhazují, že on sám DVD nevydává, že píše lži a bludy, či jaký je pedagog, apod. Stačí si tu diskuzi projít a není to příjemné čtení... Věcnou a konstruktivní reakci zde měl třeba Jiří Flígl, Petr Gajdošík nebo Tonda Tesař.

A2 je také od počátku otevřeným časopisem, který netiskne na svých stránkách jen texty svých redaktorů, ale (a to hlavně) texty široké autorské základny, které redaktoři dané rubriky editují (a samozřejmě rozhodují o tom, co v rubrice otisknou a v jaké podobě). Proto ten, kdo k nám píše texty, nedělá práci za mě, jak tady píšete, ale naopak, přispívá standardně do otevřeného periodika, za což získává následně honorář.

Pokud se tedy někdo v této debatě (i mimo ni) cítí kompetentní vyjádřit se k situaci vydávání DVD u nás, ať mi napíše na můj redakční email bohackova@advojka.cz, můžeme se třeba dohodnout na článku, či otisknout věcnou reakci na Čeňkův článek. Autorů, kteří by o této problematice totiž mohli zevrubně napsat, mnoho mezi filmovými odborníky není. Situace je nepřehledná, někteří distributoři často ani nejsou ochotni zveřejnit statistické údaje o prodaných discích, apod. Souhlasím s Jiřím Flíglem, v českých periodikách jsem také nezaznamenala tzv. insiderský text, který by o situaci DVD u nás pojednával nějak obecněji a šířeji. Pokud se mýlím, tak mě klidně informujte. Tato diskuze konec konců ukazuje, že to je pro řadu čtenářů důležité téma.

standa.e | 08. březen 2010 21:11

Stanislav Ertl

standa.e | 08. březen 2010 22:00

to Kamila Boháčková: Mimochodem, uz vazne mimo tema, ale at po sobe nenecham nedovysvetlenou myslenku, protoze si ji zrejme neuvedomujete:

O ty "informace zevnitr" stojite vy - proto je to vase prace. Nakrknout vydavatele a pak mu "davat honorovany prostor" asi neni tou nejstastnejsi cestou. Proc by mel vydavatel, disponujici navic vlastnim medialnim prostorem, neco u vas vysvetlovat? To neni jeho prace - i kdyby dostal zaplaceno. Promarnili jste dobrou prilezitost. Pritom uplne hloupe. A to je asi tak vse. Vic k tomu nemam co dodat. Mejte se fajn a vice stesti do budoucna.