Ahoj Jirko, nebudu se zde pouštět do vyvracení většiny tvých argumentů, protože by to nikam nevedlo. Bohužel jako většina diskuzí s tebou. Já jsem vyjádřil svůj názor stejně jako ty máš na to právo a čtenáři si udělají názor sami.
Pokud znáš tak dobře novinářskou praxi, tak jsi jistě postřehl, že FILMOVÝ ZÁPISNÍK NENÍ filmová KRITIKA! (po těch letech, co se známe, víš, že v první řadě nejsem filmový kritik). Pak také víš, že není mou povinností (ani v zahraniční se to nedělá), abych posílal takovýto druh textu k posouzení lidem, jichž se týká. Já přece neodhaluji protizákonné jednání, nikoho nepomlouvám, ale z pozice člověka, který se patnáct let filmové výchově věnuje píšu svůj názor jako VŠ pedagog a odborník z praxe. Jde o polemiku. Navíc text vznikl před schůzkou na MK, takže bych nyní některé podrobnosti změnil. Stejně pořád nechápu, k čemu má tvůj projekt sloužit a proč jsou s ním spojovány veřejné instituce a jejich peníze? Až to bude čistě soukromý projekt, pak to bude jiná věc.
A několik drobných postřehů k omylům, které už léta šíříš:
"Česká filmová kritika v mezinárodním kontextu nedokázala za posledních 20 let překročit hranice ČR (knihy a ani články filmových kritiků se v zahraničí neobjevují, jména našich nejvýznamnějších kritiků v zahraničí nikdo nezná a jejich názor bohužel nikoho nezajímá). Naopak úroveň filmové praxe v oblasti filmového umění a vzdělávání je pozoruhodná, inspirující a překračující přirozeně domácí hranice (filmové festivaly, hnutí filmových klubů a artkin, filmová distribuce – minimálně ve střední a východní Evropě je na předním místě)."
Když mě označuješ chvíli za kritika a chvíli za teoretika, pak bezpochyby filmový historik, kritik a teoretik jsou pro tebe jedno a to samé. Takže věz, že minimálně názory a vědecká činnost prof. Szczepanika z Brna, doc. Klimeše z Prahy nebo dr. Hanákové zajímají odborníky i daleko za hranicemi ČR. To jsou v řadě ohledů špičky v našem oboru a kdybys sledoval práci všech tří kateder, které v ČR máme, tak bys mohl předpokládat, že jsou tu další kandidáti. Ono se ta "známost" posuzuje jinak. Protože ten tvůj přední australský odborník možná je uznávaný ale kdy a kým a proč? To je velmi relativní. Asi víš, že akademická obec má poměrně jasně daná kriteria, pro posouzení významu a dopadu... Skutečně nemáš takový přehled, jak si myslíš, třeba v Cahiers du cinéma vyšel text českého filmového kritika, paní Zaoralová se podílela na publikaci Centre G. Pompidoua (to je dostatečně prestižní záležitost i pro Austrálii) a myslíš si snad, že snad polští, maďarští nebo ruští kolegové jsou na tom lépe? Obor filmových studií a filmová kritika jsou velmi uzavřené a řevnivost je silná v Čechách stejně jako ve Francii, Dánsku nebo v Pobřeží slonoviny. To je prostě blbost, takhle to stavět. Znáš hodně současných vlivných kritiků ve Francii?
Hlavně zase podkopáváš svou pozici, protože nejstarší systém filmové výchovy je ve Francii a funguje tam dobře (nikoliv dokonale) a tam bychom se třeba mohli inspirovat. A tam se skutečně filmy nedělí podle kritérii předního australského kritika, ostatně ani ve Španělsku, ani v Latinské Americe... Obávám se, že jsi opět něco vytrhl ze souvislostí a naprosto nekompatibilně to implantoval pro své potřeby.
Tvůj žebříček prostě do určité míry je historickým vývojem, protože si ho děláš podle kategorií nějaké klasiky (dáš dohromady definici klasického filmu?) a nějaké originality a to evokuje dějiny. Proč tedy nezačít výčtem toho, co chceme ukázat - střihové postupy? vývoj žánru?...k tomu pak můžeme přiřadit typické příklady.
Další věc je ten tvůj výčet úspěchů - třeba hned ty filmové festivaly. Dle mého názoru jsme si tu sice vypěstovaly džungli filmových festivalů , kde je to samá šelma, ale kde se taky běžný divák těžko vyzná (právě CINEMA MUNDI je toho příkladem - chytrý marketingový tah, který má ke kultuře daleko). V řadě rozvinutých zemí na západ od nás je festivalů mnohem více, jsou financovány na základě přesných kritérií, přispívají k propagaci své národní kinematografie a kultivují veřejnost, bojují proti předsudkům atd. To většina českých filmových festivalů nedělá. Ty bojují tak ještě o diváky a sponzory. (Ne všechni samozřejmě.) Nechápu, jak si to můžeš myslet právě ty se svými poměrně tragickými zkušenostmi, když právě tahle praxe se podepsala na tvém osudu!
Vrchol je filmová distribuce. To skutečně moc o ní nevíš. Připadá ti česká filmová distribuce v kinech jako rozmanitá a odvážná?
Přispívá k nějakému jinému cíl než do kapes distributorů a přeci existují země, kde si společnost platí ze svých daní alternativní distribuční kanály pro kina, aby se vytvářela platforma pro diskuzi, pro umění i pro zábavu.
Najdi si na internetu filmové premiéry ve Francii a v Mexiku a srovnej s námi v poměru k počtu obyvatel a kupní síle a uvidíš, že jsme na úrovni Mexika v 70./80.let.
Hnutí filmových klubů u nás bylo velmi aktivní, když jsi byl členem AČFK, ale v posledních letech minimálně přešlapuje na místě a neví, kam se bez Králíka vydat? O tom jsem 100% přesvědčený. A můžeš mi říct, jakou to má pro nás výhodu, že ho tu máme, když jde často o kina, která bojují o přežití. Kluby fungují v zemích, kde je podporuje stát, to si ozkoušela možná až polovina Evropy. Musím zase uvést Francouze, kteří na tom pracovali padesát let a s přehledem nás strčí do kapsy. Jistě si vzpomeneš, když byli jejich zástupci na LFŠ, tak nás sice obdivovali, ale bylo to více pro partyzánské podmínky, v nichž se to u nás dělá, než protože bychom tu měli nějaký originálně propracovaný systém.
A na závěr -prosím, já nechci zvyšovat úroveň české kritiky, tak nepleť úroveň české kritiky s diskuzí o filmovém vzdělávání.
A předem se omlouvám, že toto bude první a poslední reakce na tvé výtky, protože vím, že jsi schopen si tu se mnou dopisovat několik měsíců. Já jsem dost pevně přesvědčen, že tento tvůj přístup k filmové osvětě je v roce 2011 zastaralý.
Není to výraz neúcty k tvé osobě. Nejsem tvým zavilým odpůrcem a i když se to možná nezdá (právě čas věnovaný psaní téhle odpovědi by mohl být důkazem o opaku), je řada věcí, pro které si tě vážím, ale filmový kánon k nim bohužel nepatří.
Zdravím.