ISSN 1803-6635

hledat

přihlášení

Wakushoppu 2/2012 Série improvizované hudby Wakushoppu se během roku existence stala důležitou součástí hudebního dění. Na druhém letošním večeru vystoupí noiseoví Lovci lebek a duo Jorge Boehringer & K!amm. Nejprve zvlášť a posléze všichni dohromady... další tipy
Karate - Rap - 80. léta... více Freeky tanečníci a freeks v novém videoklipu jihoafrické skupiny Die Antwoord I Fink U Freeky... více Skupina The Flaming Lips, která bude patřit mezi hlavní taháky letošních Colours of Ostrava předělala skladbu I Want You (She's So Heavy) od The Beatles... více Nancy Holt mluví a vzápětí slyší vlastní slova... více Alan Moore a Occupy London... více Modeselektor feat. Otto von Schirach: Evil Twin... více

téma: ya basta!

téma je z fóra: Zatím potřebuji všechno (č. 3/2010)

ya basta!

Milan Kozelka | 09. únor 2010 20:38

Vážení, udivuje mne nízká úroveň vašeho dialogu. Proč se uchylujete k urážkám a plytkým argumentům? V českém prostředí chybí ostrá a silná kritičnost už hodně dlouho a velmi citelně - zejména v oblasti umělecké tvorby, kde je nahrazována přátelskou chválou a svižným managementem. Jak Guma Guar, tak Ztohoven mají moje sympatie. Milan Mikuláštík je jeden z nejlepších kurátorů jaký tady kdy byl a mozek Romana Týce bych chtěl občas mít. Komanda ČEZu jsou privátní extrémistické bojůvky a jejich iniciátoři už mají dávno hnít v lochu. Je úsměvné, když radikální (?) umělec pracuje v reklamě nebo v jiných póvlových branžích, stejně tak není košer mnoho jiných věcí. Mimochodem - tu roli, kterou v 60. letech sehrál (v uměleckém i mimouměleckém prostředí) Milan Knížák se svým Aktuálem, už potom nikdo neopakoval a opakovat nebude. To, že se Rafani v NG vykáleli před fotopanely z této doby je jejich mínus. Samozřejmě se to dá vysvětlit různě a všelijak, nicméně malé české prostředí je natolik prolezlé záští, závistí, stupiditou, surovostí (zároveň však zbabělostí) a záměrnými ignoracemi, že se dočkáme samých nastavovaných kaší a nesmyslné řevnivosti.

RE: ya basta!

TESAT DO KAMENE | 10. únor 2010 20:13

pokud mohu, jen bych poprosil zdejsi cleny i sympatizanty obou zminovanych skupin, aby si tento prispevek pana Kozelky precetli nahlas a nejlepe nekolikrat pos sobe... mozna by pak to co se deje nize(a na ruznych socialnich forech stale dokola a dokola) nemuselo zamorovat diskusi(e) k rozhovoru s tvurkyni, v nemz je ztohoven a gumaguar venovana jedna jedina otazka...
s diky
LukasR

GUMA GUAR | 24. únor 2010 17:02

pokud o ní nesmíme diskutovat, tak jsi tu otázku neměl pokládat
opakuju, že si tady asi neuvědomujete, v čem spočívá skutečná kritika
rozhodně ne v plácání po zádech

skutecna kritika:) | 25. únor 2010 10:06

nu, pokud to co zde predvadi obe strany povazujes za "skutecnou kritiku", nelze nez se tomu vysmat.. ja mam (a zrejme nebudu sam) ale pocit, ze jsem to vse cetl na mnoho zpusobu uz asi tisickrat, a na dalsich milion zpusobu jsem to slysel, nic skutecne noveho, natoz kritickeho v tom nespatruji, navic si myslim, ze v tom rozhovoru lze kritizovat i glosovat radu dalsich veci, ale chapu, ze nektere pritomne zajima zkratka jen to , co se tyka jich samych... nikdo tady preci nezakazuje zadnou diskusi, jen jsem se pozastavil nad tim, ze vas bavi se stale opakovat a hlavne tim jen potvrzovat realitu, kterou ToyBox ve zminene odpovedi skvele vystihla, to je na tom vlastne asi vubec nejsrandovnejsi;)

GUMA GUAR | 25. únor 2010 14:35

nektere veci je holt treba znova pripomenout
zvlast kdyz ty jen tak od pasu legitimni kritiku oznacis za revnivost
ctenari advojky vubec nemusi tusit o co jde - proc a co jsme na ZH vlastne kritizovali
a vyhrady, ktere jsme tehdy meli, stale plati

primitivni zpusob protiargumentace, ktery je zde, jak vidim, normou, jen dokazuje ubohou uroven kritiky - urazky, nebo snaha denuncovat toho kdo vznese kritickou poznamku
to je podle meho skutecny problem

jinak jestli ti tohle tema prijde tak otrepane, nemel jsi svou navodnou otazku vubec pokladat

GUMA GUAR | 25. únor 2010 14:42

největší bídou české kritiky je stále se opakující model, kdy je kritik okamžitě po vyslovení svých výhrad napaden, osočen a následně postaven do situace, kdy musí obhajovat své právo vůbec vyslovit kritický soud
obávám se, že svou činností k tomuto neblahému trendu přispíváš

LR | 16. březen 2010 12:29

ctenari A2 preci cetli napriklad rozhovor, v nemz se kauza Ztohoven versus Gumaguar dosti konkretne resila, cetli dokonce primo nazor Gumaguar, pokud tam neco chybelo, bylo to prave smysleni prostistrany...
v jednom mas jiste pravdu, kdyz jsem tu otazku pokladal, netusil jsem, ze tim zcela odvedu pozornost od celeho rozhovoru(jenz dle meho pozornost zaslouzi) a vytvorim tim prostredi pro diskusi, ktera na podobne urovni zhruba druhym rokem bezi na nekolika komunitnich forech najednou a stale dokola...
myslim, ze nezaujaty ctenar muze z teto diskuse dospet jen k presvedceni, jez brilantne a kratce vystihla prave ToyBox, ale to uz se opakuji take a to vazne nechci;)

tyč | 17. duben 2010 09:17

ROMAN TÝC SICE SÁM PRODÁVÁ SVÉ UMĚNÍ DO REKLAMY (A TO ZROVNA TAKOVÝM FÉROVÝM FIRMÁM JAKO JE NIKE NEBO NÁŠ ČEZ), PŘESTO MU TO NEBRÁNÍ V TOM OTVÍRAT SI HUBU NA JIŘÍHO DAVIDA, KTERÝ SE PODLE NĚJ ZAPRODAL. TO JE OPRAVDU VRCHOL HLOUPOSTI.

.....

Roman Týc: Kupte si umělce
Reflex

Včera jsem šel, ne náhodou, kolem Kafkova náměstí, kde jsem viděl scénu, a ta mě pronásledovala ještě několik hodin poté. Velký, rudý pes, slyšící na jméno Vodafone, tam "šukal" malého, šedého, pražského krysaříka, který se rozhlížel, a s výrazem křečovité blaženosti dával najevo, že takhle je to v pořádku, že takhle se mu to líbí.

Stejně tak jako není úplně šťastné rozhodnutí vstupovat do čísi manželské hádky, tak podobně nešťastné je vstupovat do cizího kšeftu. A bohužel, socha Jiřího Davida není ničím víc než pouhým kšeftem, dohodou, realizovanou zakázkou. Pokud pro zjednodušení použiji základní rozdělení umění na volné a užité, tak "klíčová socha" splňuje všechny předpoklady pro to, být tím dobrým, užitým uměním, a především výtečným výsledkem dlouhodobé reklamní kampaně s jasným cílem oslovit co největší množství potenciálních, ale i stálých klientů. Prožíváme novou diktaturu, diktaturu moci peněz. Pokud máte neomezeně prostředků jako telekomunikační společnosti, můžete si nejen koupit pro svoji reklamní kampaň profesora vysoké školy, ale koupíte si i jeho podvědomí a to považuji za nejnebezpečnější. Nevím, kolik sebereflexe je schopen Jiří David v sobě nalézt a veřejně se doznat k tomu, že se stal obětí nadnárodního molochu, ale pokud tak neučiní a nadále bude vystupovat s tím, že je v pořádku realizovat zakázky a prezentovat je jako volnou tvorbu, můžeme se v budoucnu dočkat toho, že nejen jeho studenti budou vystavovat svoje komerční kšeftíky v galeriích. A když tak nad tím přemýšlím, neděje se tak už náhodou?

.....