Tulipán demokracii nedělá

V Biškeku si připomněli roční výročí „tulipánové revoluce“. Po revoluci byl v prvních demokratických prezidentských volbách v celé postsovětské pětce „-stánů“ zvolen současný prezident Kurmanbek Bakijev. Dnes situaci v zemi nejlépe charakterizuje oblíbené ruské slůvko „bezpreděl“, čili zmatek, dezorganizovanost, chaos.

Přestože se už dlouhou dobu proslýchalo, že se ani letošní rok neobejde bez nepokojů, a někteří občané očekávali další revoluci, vojenská přehlídka a veřejné vystoupení některých politiků byly poklidné a bez jakýchkoli excesů, o rabování obchodů (k němuž došlo v roce minulém) ani nemluvě. O stabilní politické situaci v bývalé postsovětské zemi však rozhodně nemůže být řeč. O všem svědčí i tři stovky politických akcí, které se uskutečnily v průběhu posledních několika měsíců.

Za všechny připomeňme říjnovou vraždu poslance Tynyčbeka Akmatbajeva a následnou protestní stávku jeho bratra Rysbeka, t. č. v soudním řízení (je podezřelý ze tří vražd). Ten si podle tradice postavil jurty na Starém náměstí před budovou parlamentu a dožadoval se odstoupení premiéra Felikse Kulova, který měl smrt jeho bratra údajně na svědomí. Ze stávky se vyvinula týdenní demonstrace stovky černooděných chlapů v kožených bundách, kteří se do hlavního města sjeli prakticky ze všech regionů Kyrgyzstánu a naháněli strach nejednomu obyvateli. Scenerii oživily tisíce občanů, kteří chodili na hlavní náměstí po několik dnů podporovat „železného“ Felixe, a nepočetná skupinka nezaměstnaných, která poposedávala před prezidentským Bílým domem.

U příležitosti výročí revoluce byl ohlášen „mírový mítink“, neboli „shromáždění lidu proti korupci a za reformy“. Proběhl 29. dubna za prudkého deště. Ani počasí, ani šířená obava, že se budou opakovat události loňského března, však neodradily početný dav lidí, aby se přišli na náměstí Ala-too podívat. Podle oficiálních zdrojů se sešlo půl druhého tisíce ochránců pořádku a 15 až 17 tisíc demonstrantů.

Mezi nimi byli jak řadoví občané, tak zástupci významných politických stran či nevládních organizací. A samozřejmě zesílený dozor v podobě uniformované policie. Mezi černými deštníky, prvomájovými mávátky s červenými tulipány, symbolem místních sociálních demokratů, či v ruštině napsanými hesly „Jsme proti korupci“, „Lhaní bylo dost“, „Chceme poctivou zem“, „Pryč se zloději“ byl na pódiu vidět transparent s kyrgyzským heslem: „Vláda je povinna sloužit národu, a ne naopak.“

Na pódiu, pod jedinou střechou na celém promoklém náměstí, se objevil bývalý mluvčí parlamentu a předseda hnutí „za reformy“ Omurbek Tekebajev. „Chceme Bílému domu ukázat, že jsme společně s vámi, obyvateli, připraveni jednat. Náš mítink nemá pouze politický, ale i morální význam,“ prohlašoval Tekebajev a doprovázely ho nadšené výkřiky: „Kulov pridi! Bakijev pridi!!“

 

Neporazitelný drak

Na pódiu se objevil také bývalý ministr průmyslu a předseda sociální demokracie Almazbek Atambajev a pro rozptýlení silně promoklých příchozích přidal k dobru čínskou pohádku:

„V jedné z mnoha dávných pověstí se vypráví o bájném a neporazitelném drakovi, který žil v nedobytné věži a neúspěšně s ním bojovalo mnoho desítek vojáků. Jednoho krásného dne se přesto jistému odvážnému vojínovi podařilo draka porazit, zakrátko však vyšlo najevo, že se z tohoto muže, který se dal zlákat zlatem ve věži, stal opět drak. No a my máme velké podezření, že Bakijev se pouze převlékl za Akajeva. Všechno totiž nasvědčuje tomu, že v Bílém domě sedí stále Akajev, že si pouze nasadil paruku a nechal volnou cestu kriminálníkům.“ A proslov, který do kapek nepřestávajícího deště doprovázel sporý smích, pokračoval: „Revoluci jsme nezorganizovali proto, abychom vyhnali jednu rodinu a museli trpět a živit jiné. A proč jsme se tu dnes sešli? Protože chceme, aby se vláda vrátila ke svému lidu. Dost bylo zlodějů!“

S Atambajevem a dalšími radikálními politiky polemizoval člen SDS (Svoboda, Demokracie, Spravedlivost) Kubatbek Bajbolov, který všem přítomným připomněl, že se mítink nekoná proto, aby došlo ke svržení dvojice Bakijev-Kulov, ale aby byla zničena korupce. „Náš národ moc dobře ví, kdo a kolik bere úplatků. Pryč s těmi, kteří úplatky berou, i s těmi  kdo je dávají!“

K jeho názoru se přiklonili i další členové opozice, kteří vyjadřují přesvědčení, že za rok vlády není možné učinit žádné radikální změny k lepšímu, lze však lidem poskytnout naději, což se podle nich nové vládě nepodařilo.

 

Jsem jako vy

Na náměstí se najednou ozval zvuk otvíraných železných vrat a objevila se kolona přijíždějících aut. Dav postávajících roztrhla řada khaki oděných vojáků a vypadalo to, že přijela ozbro­jená hlídka, aby poklidnou demonstraci rozehnala. Brzy ale vyšlo najevo, že právě dorazil prezident spolu s premiérem.

„Já sám jsem úplně stejný jako vy, pocházím z lidu a vy sami jste si mě vybrali. Neutíkám od vás, a bude-li potřeba, bude-li to můj osud, umřu tady. Neuteču jako Akajev. A ti z vás, kteří prohlašují, že se za rok mého prezidentského mandátu nic nezměnilo, jsou prostě slepí,“ chopil se slova ve svém rodném, tedy kyrgyzském jazyce (stejně jako mnoho mluvčích na demonstraci) Bakijev. Lidé ho však příliš nevítali a mezi pískotem bylo slyšet výkřiky jako „zbabělec“ či „zločinec“. V desetiminutovce, která byla vyhrazena dvěma „vůdcům národa“, promluvil i premiér, jenž slíbil, že všechny požadavky, které na demonstraci zazněly, bude vláda v nejbližších dnech řešit.

„Mám takový pocit, že vystoupení Bakijeva a Kulova bylo pouhým gestem. Řekl bych, že prezident celou situaci vůbec nepochopil,“ nechal se po konci přibližně hodinové demonstrace slyšet Tekebajev. A připomněl, že na 27. května je hlášen další mítink, pokud „vláda neprojeví známky jakékoli aktivity“.

Autorka je překladatelka, působí jako lektorka češtiny v Biškeku.