Tři filmy odvážného muže

Akira Kurosawa na českých DVD

…září nehasnoucím světlem – Akira Kurosawa.

„Císař japonského filmu“ za svou tvůrčí dráhu natočil přes třicet snímků, z nichž ty nejvýznamnější se objevily i v našich kinech. Proslul jako tvůrce, který dokázal propojit japonskou kulturní tradici a hloubku východní filosofie se „západními“ vzorci myšlení. Suverénně přecházel od evropských a amerických látek do japonského prostředí, dokázal skvěle adaptovat Shakespeara i Dostojevského v jiném kulturním kontextu a naopak byl inspirací mnoha proslulým ikonám americké kinematografie.

Zájemci o Kurosawovu tvorbu sice u nás již delší dobu nemají možnost na plátně žádné jeho filmy vidět, ale právě nyní se do jejich rukou dostávají tři DVD disky, které na náš trh uvádějí společnosti Filmhouse a Levné knihy. Po DVD s filmem Ran, vydaném již před lety, tak mají Kurosawovi fanoušci nyní možnost zhlédnout tituly z jeho nejslavnějšího období, tedy z konce padesátých a z šedesátých let, kdy se jeho tvorba věnovala dodnes populárním samurajským tématům.

Časově nejstarší ze zatím dostupných titulů na DVD je u nás v běžné distribuci neuvedený film Tři zločinci ve skryté pevnosti z roku 1958. Ve své době nejdražší filmová produkce v historii japonské kinematografie přináší příběh z japonského středověku, v němž se zasloužilý generál Makabe s pomocí dvou rolníků snaží dostat do bezpečí mladou princeznu Yuki. Tak trošku pohádková zápletka, v níž nechybí akce ani řada sugestivních scén, rozkrývajících motivace postav, proslavila film i po několika desetiletích – inspirovala totiž George Lucase k příběhu Hvězdných válek. To by ovšem nebyly dostačující důvody, proč na tento film upozorňovat. Především jde o mistrovsky zrežírované velké plátno, dokazující Kurosawův smysl pro dramatickou zkratku a střihovou skladbu. Vedle toho má dílo i etický rozměr, a to v postavách dvou sedláků, kteří se snaží z každé situace pro sebe vytěžit co nejvíce, a působí tak jako dramatický kontrapunkt zásadového generála.

Krátce po tomto filmu natočil v roce 1961 Akira Kurosawa jedno ze svých nejznámějších děl, snímek Tělesná stráž. Postava osamoceného samuraje bojujícího proti přesile zločineckých band jako by vypadla z westernového příběhu. Nikoli náhodou. Kurosawa vždy obdivoval americkou kinematografii a neváhal motivy nebo schémata amerických filmů používat. V případě Tělesné stráže se ovšem naopak nechal jeho filmem inspirovat Sergio Leone ve svém slavném spaghetti westernu Pro hrst dolarů z roku 1964. Málokdo si přitom uvědomuje, že slavný Leoneho snímek, označovaný za zlomový ve vývoji žánru, je vlastně jen remake Kurosawovy mistrovské předlohy (stejně jako je remakem Kurosawova nadčasového dramatu Sedm samurajů klasický, ale v podstatě nic objevného nepřinášející western Sedm statečných).

Příběh bezejmenného samuraje poté Kurosawa rozvinul v pokračování Odvážní mužové z roku 1962. Vedle již očekávaných akčních prvků a psychologického zkoumání hlavního hrdiny (precizní studie vůdcovství) má tento snímek navíc ještě jeden, u tohoto režiséra jinak málo vídaný prvek: humor a zábavu. V kontrastu s napětím působí úsměvné momenty velmi osvěžujícím dojmem.

Všechny tři filmy – Tři zločinci ve skryté pevnosti, Tělesná strážOdvážní mužové – vyšly na DVD v prakticky identickém provedení. Všechny jsou v anamorfním originálním widescreenu 2.35:1 s originální zvukovou stopou v DD 2.0 nebo novým japonským remixem do DD 5.1, jsou vybavené českou titulkovou sadou a v bonusové části každého disku je trailer na příslušný film (česky otitulkovaný). Kvalita obrazového přepisu je dobrá, přestože je obraz patrně převzat z masteru v normě NTSC, což u zastaveného obrazu v akčních scénách způsobuje tvorbu duchů kolem pohybujících se postav. Při běžném sledování samozřejmě na obrazu není nic vidět a přepis lze označit za kvalitní. Snad jen u filmu Tři zločinci ve skryté pevnosti můžeme při srovnání se zbylými dvěma tituly pozorovat o něco horší kvalitu obrazu, zejména v méně ostrém podání linií a zrnitosti. Částečně je to asi zapříčiněno kvalitou filmové kopie, při pozorném sledování ovšem divák odhalí i poskakující nebo všelijak se vlnící ostrá rozhraní statických předmětů, což ukazuje na ne zcela dokonalý encoding. Bezproblémové jsou všechny zvukové stopy i titulkové sady, které najdete i u bonusových trailerů. Jedná se o originální japonské trailery, jejichž součástí nejsou jen vybrané záběry z filmu, ale též několik ukázek z natáčení.

Kurosawova série na DVD bude letos ještě pokračovat. Vydavatelé nicméně její úplnou podobu dosud nezveřejnili, a tak se můžeme jen dohadovat, jaké z oblíbených „kurosawovek“ se ještě dočkáme. Když se ale jen tak letmo zamyslím, mám jich v paměti poměrně hodně.

Autor je šéfredaktor serveru Nostalghia.cz.