Karlův most k narozeninám

Veřejným míněním otřásl v nedávných dnech záměr pronajmout dominantu Prahy Karlův most pro akci firmy Louis Vuitton a zároveň oslavu narozenin majitele této značky. To vše se mělo uskutečnit od 6. do 10. září. Pronájem spojený s omezením průchodnosti mostu původně dokonce počítal s téměř dvoudenní úplnou uzavírkou.

Pronájem podobné památky je nemorální a nebezpečný precedens. Je zvláštní, že toho si byl ještě před čtyřmi lety starosta Prahy 1 Vladimír Vihan (tehdy pouhý místostarosta), vědom. „Je nepřijatelné, aby se most uzavíral pro nějaké speciální hosty,“ uvedl poté, co radní v srpnu 2002 zakázali uzavření Karlova mostu pro hosty konference Prague University. Za pár let zřejmě změnil názor. Nebo je důvod jiný?

Pětidenní pronájem středověké památky by pokladně městské části přinesl pouhý milion dvě stě tisíc korun. To je jen kapka v téměř miliardovém rozpočtu Prahy 1. Městská část má ale nejspíš nějaké nadstandardní vztahy s firmou Louis Vuitton. Jak jinak lze vysvětlit, že před časem radnice pronajala této firmě nebytový prostor v Pařížské ulici, a to i přesto, že v objektu dříve byla jediná prodejna potravin v okolí?

Poté, co se kauzy chopila média, začali se politici a další dotčené osoby urychleně vyvlékat z chomoutu zodpovědnosti. Nejprve se objevily informace, že celou věc povolil sám starosta Vihan. Stalo se tak bez vědomí ostatních členů rady, což ovšem není v rozporu se zákonem, ale „pouze“ s dobrými mravy. Záhy nato se ale nechal starosta slyšet, že pronájem už domluvila před jeho schválením technická správa komunikací. Proti úředníkům státní správy je starosta prý malým pánem a nemohl nic dělat. Technická správa komunikací se však ohradila logickým argumentem: „Jsme jen správcem mostu. Bez souhlasu Prahy 1 bychom ho nepronajali,“ řekl mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Aby toho nebylo málo, do hry se vložil primátor Pavel Bém. Ještě 29. srpna se v Lidových novinách hrdě tloukl do prsou a hlásal: „Karlův most zavřít nenechám!“ Jenže pak vyšlo najevo, že vlastně v lednu 2006 sám podepsal certifikát, jímž slíbil akci Louis Vuitton Classic Boheme Run 2006 záštitu. Jeho podpis pak organizátorům akce otvíral dveře úředníků státní správy i samosprávy. Není to ostatně zdaleka poprvé, kdy se primátor Bém podepsal pod kontroverzní akci a Praha 1 mu vyšla vstříc. Připomeňme jen ledovou bobovou dráhu z Hradčanského náměstí do Nerudovy ulice v lednu 2005. Umístění ledového koryta do jednoho z nejexponovanějších míst centra Prahy, včetně týdenního nočního hluku z chladících agregátů, přesahovalo možnosti chápání místních obyvatel i ostatních soudných lidí a památkářů. Na ne zcela vážně formulovanou interpelaci obyvatel Hradčan, zda se příště bude podobně organizovat např. závod motokár okolo chrámu sv. Víta či mistrovství ve slaňování z jeho věží, odpověděl zcela vážně radní Prahy 1 Pavel Vlach: „Pokud majitel pozemku okolo chrámu sv. Víta vystaví nájemní smlouvu a organizátor akce dodá potřebné doklady, nepochybně mu bude dle platné legislativy vydáno rozhodnutí na pořádání vámi zmiňované akce.“ Ale zpátky ke Karlovu mostu.

Věc kolem jeho záboru vyplula na povrch v okamžiku, kdy byl starosta Vihan tři dny mimo Prahu a krátce před tím pobouřil celou pražskou ODS svým předvolebním odchodem do stáje politické strany IPO (Iniciativa pražských občanů). Je tedy zřejmé, že do kauzy se vmísilo i něco z politického boje.

Výsledkem ovšem je, že jako obvykle nikdo neví, kdo nese za nešťastné rozhodnutí odpovědnost. Jedno je ale jasné. Když se z jedné oslavy narozenin stala věc veřejná, začali od ní všichni politici dávat ruce pryč, stejně tak jako od známého oslavence. A tak se díky tlaku odborné i laické veřejnosti sjednocené spravedlivým rozhořčením podařilo dosáhnout maximálního omezení uzavírky Karlova mostu. Na svém hrdinně setrval snad jen šéf magistrátních památkářů Jan Kněžínek, kterému nedošlo, že se změnila situace: „Je to první z velkých akcí, které bychom rádi do Prahy dostali.“ Jeho výrok opět potvrdil diametrálně odlišné názory úředníků magistrátního památkového odboru a památkářů z Národního památkového ústavu. Ti však, bohužel, kulatým razítkem nedisponují a o podobných věcech nerozhodují.

Podle posledních zpráv Louis Vuitton hledá jinou lokalitu, protože ho nelákají místa, o která se musí dělit s turisty. Jeho volbou prý nakonec budce Alšovo nábřeží. Do velkolepého večírku zbývá ještě několik dní, během nichž se karty jistě mnohokrát rozdají znovu. Pro občana však bude napínavé sledovat, jak se před volbami k celé záležitosti postaví pražští politici.

Autorka je šéfredaktorkou časopisu Pražan.