Madonna a mediální jazyk

Zpěvačka Madonna v minulých dnech plnila stránky našich novin a časopisů, ale na jejím společenském zařazení se média neshodla. Většinou se vyskytovaly tři kategorie označení: hvězda či superhvězda (např. Lidové noviny a MF Dnes), sociologický fenomén, tedy prominent (např. Respekt), a privilegovaná celebrita nebo celebrita velkého formátu (např. MF Dnes a Týden).

Mezi jednotlivými kategoriemi nečinila média rozdíly, ač ve Spojených státech či staré Evropě tyto termíny mají přesný obsah a pomáhají čtenářům v orientaci.

Hvězdy se zrodily v USA po roce 1909. Dříve se bezejmenným herečkám říkalo Vitagraph Girl, Kalem Girl či Biograph Girl; o rok později první herečka, která hrála ve filmu The broken path, dostala jméno Florence Lawrence (většinou bylo vymyšlené filmovou produkcí, aby bylo dobře zapamatovatelné; Madonna je jméno skutečné, ale pro hvězdu dobře použitelné stejně jako třeba Gott) a díky vymyšlenému příběhu o její autonehodě, který vyšel dříve, než byl film uveden do kin, se stala hvězdou. Média se začala zajímat o její soukromí a plnila stránky tištěných periodik a vysílání rozhlasů. Hvězda je tedy dnes celo­světově úspěšná osoba, za níž je nějaký mimořádný výkon, která je vyskládaná z přání publika. Jde o kolektivní projekci mnoha nevýznamných lidí do konkrétní postavy. Psychologové hovoří o parasociálních vztazích k těmto osobám, po nichž se třeba v Americe pojmenovávají i celé generace.

Prominent je odvozen z latinského slova prominere, což je označení pro mimořádnou osobnost, tedy člověka, který na veřejnosti požívá mimořádnou úctu kvůli nějakému mimořádnému výkonu. Z prominentů se někdy stávají hvězdy, které mají planetární úspěch.

Poslední a nejnižší kategorii známých obličejů tvoří celebrity, což jsou lidé, kteří se po­dle profesora Petera Winterhoffa-Spurka z univerzity v Saarbrückenu v Německu nevyznačují ničím jiným, než že mají velká ňadra, velké svaly, často se o nich hovoří, nebo se jen vyskytují v přítomnosti jiných známých lidí anebo je lidé jen znají z obrazovky.

Madonna byla původně prominentem a pak se stala hvězdou. Rozhodně není celebritou.

Item: mediální jazyk zatím nepomáhá našim čtenářům a posluchačům v orientaci, ale naopak se podílí na všeobecném matení. Ve staré Evropě se například v poslední době hovoří o tom, že zatímco dříve museli být politici prominenty, dnes se stávají pouze celebritami, a to je právě jeden z důvodů, proč se tolik lidí k politice odvrací zády: už za nimi nestojí žádný mimořádný výkon, jen se často producírují v médiích. Jsou produkty stranických sekretariátů.

Československo světu asi dalo, máme-li mluvit pouze o mrtvých, jen jednu hvězdu: Emila Zátopka.