Co by čtenář neudělal, aby byl u toho

Hostem letošního knižního veletrhu ve Frankfurtu byla Indie. Jako motto své prezentace použila Today´s India – zahajovací večer však představil zejména tradiční hudbu, zpěv a tanec. Z tříhodinového programu vybočoval jen příspěvek indické rockové skupiny. Její zpěvák měl sice tradiční turban a plnovous, ale také černé brýle, kecky a džíny, takže na diváka bez hlubší představy o dění v dnešní Indii snadno působil jako ztělesnění současné indické situace: mezi tradicí a intenzivně doléhající globalizací. V literárních přílohách německých novin se pak ve vztahu k Indii hovořilo mimo jiné o knihách na téma terorismus a Bollywood. Debatovalo se také o tom, že v zemi, kde se hovoří 24 jazyky, píše mnoho autorů rovnou v angličtině. A jako tomu už bylo u jiných ročníků veletrhu, i tentokrát někteří autoři nepřijeli, a odmítli tak podpořit politiku vlády ve své zemi.

Veletrh se konal v několika halách a každá expozice nabídla jinou tvář. V hale, kde byl umístěn český stánek, se prezentovaly i další slovanské země, takže příchozí mohli snadno nahlédnout, jak odlišné jsou státy oblasti, která bývá často a zcela mylně označována za jednu „východní Evropu“. Sluší se poznamenat, že česká expozice byla neustále obklopena mnoha zájemci.

U amerických nakladatelů se uzavíraly obchody, zatímco německé stánky obléhaly davy ve snaze setkat se s nějakým VIP autorem. A jejich výskyt tu byl skutečně hojný. Návštěvnost těchto hal pak kulminovala – jak bývá dobrým zvykem – v sobotu, kdy se stály fronty na eskalátory a slabší jedinci podléhali panice. Ale co by člověk (čtenář) neudělal, aby mohl být u toho, když Günter Grass diskutuje o své minulosti, tj. o své nové knize.

Vítězem letošního druhého ročníku Německé knižní ceny se stala Katharina Hackerová s knihou Die Habenichtse, která vyšla letos na jaře v nakladatelství Suhrkamp. Horký favorit Thomas Hettche vyšel naprázdno a v kuloárech se diskutovalo, zda je to tak dobře, či ne. Jako objev podzimní literární sezony byl označován mladý autor Saša Stanišić, který se ve své knize vrací k válečným událostem v Bosně.

Eva Vondálová, Frankfurt nad Mohanem