Tři veteráni v HaDivadle

Po jedenácti letech se na jeviště HaDivadla vrátilo legendární představení Smrt Huberta Perny (v režii Blažeje Ingra), v němž se herci Pavel Liška, Josef Polášek a Marek Daniel
poprvé po absolutoriu brněnské JAMU objevili na této scéně. Autorem textu je Luboš Balák, který za něj byl v roce 1995 oceněn Nadací Alfréda Radoka. Inscenace odkazuje nejenom k lepším časům HaDivadla v Kabinetu múz, ale také k době, kdy Pavel Liška ještě nebyl mediálně známým prototypem blbečků (nejenom ve filmu Návrat idiota), Marek Daniel měl před sebou filmové role v Koljovi a Divokých včelách a o účinkování v Dejvickém divadle si mohl nechat jenom zdát, stejně jako Josef Polášek o Divadle Na zábradlí.

Otázkou zůstává, proč HaDivadlo oprašuje jedenáct let starou hru. V oficiálním vyjádření se říká, že jde o srdeční záležitost všech tří herců, kteří se po tak dlouhé době sami zatoužili vrátit k brněnským začátkům a k současnému brněnskému publiku. Škarohlídi ovšem tvrdí, že HaDi nasazuje staré kusy, protože na nové nemá. Po lednové vydařené premiéře Grabbeho hry Žert, satira, ironie a hlubší význam a před dubnovým uvedením Wedekindovy Lulu vlastně ale není nutné cokoli reinkarnovat a po nějaké době je konečně možné říct, že HaDivadlo na to už zase snad má.

Klára Kubíčková, Brno