Praky jsou zakopány

Mnohotvářný projekt Psychic TV, jejichž říjnový pražský koncert byl nečekaně zrušen, vydal po třinácti letech novou studiovou nahrávku Hell is Invisible…Heaven is Here. Kapela bývá často spojována s industriální scénou, ale jak dokládá i nové album, už to dávno není pravda.

Na samém počátku navázal frontman Genesis P-Orridge s Psychic TV na tvorbu vpravdě kultovních industrialistů Throbbing Gristle, v nichž působil na konci sedmdesátých let. Nejdříve byly zvukové experimenty (například album Dreams Less Sweet) nahrazeny zájmem o rituálnost tranceové hudby (Beyond thee Infinity Beat). A pak se po dlouhé době objevili PTV3 (třetí inkarnace, jak označují současný stav sami muzikanti) a představili se jako normální rocková skupina. Před třemi lety vyrazili na turné, ale nevezli s sebou žádnou novou desku. Materiál, který tehdy (i v Praze) předváděli, se teprve nyní dostává k posluchačům na CD.

Androgyn v ráji

Obal stylizovaný do komiksové estetiky zobrazuje dvě pózující androgynní postavy (zpěvák P-Orridge se před nějakou dobou nechal „oprsit“). Leží pod stromem a očividně vnímají svoji sexualitu, protože se obě zaobírají svým pohlavím. Vzhledem k symbolu hadů se nejspíš jedná o parafrázi stromu poznání. Androgyni jsou tedy „Adamína“ a „Evoun“. Hadi jsou dva, protože Animus i Anima mají vlastního ďábla pokušitele. V roli plodu poznání vystupuje poněkud neskromně trojramenný kříž, symbol Psychic TV.

Deska začíná několikavteřinovým hlučným samplem, který odkazuje kamsi do minulosti. Hned po chvíli se rozezní hlomozící bicí a rezavá basa s riffem, který v ostinátu vydrží až do konce šestiminutové Higher and Higher, aniž by omrzela. PTV3 nahráli jeden z nejlepších naštvaných rock’n’rollů posledních let. Na to, že má ňadra, zní P-Orridge až neuvěřitelně chlapácky. „Je to skládačka, ubohá válka; ale za co sakra bojujeme?!“ zvolá uprostřed písně a capella a je v tom jednoduchost, ve které je síla.

Další skladby pokračují v klasické výstavbě rockového alba; najdou se zde vypalovačky i ploužáky, vše zdobí jen nenápadná osobitá verze psychedelie (v závěrečné bezeslovné Milk Baba je ke slyšení i sitár). Kapela to, co nahrává, sama nazývá „hyperdelie“. Někdejší bujivý experiment je patrný jen z krátkých samplovaných předělů Genesisovy partnerky Lady Jaye Breyer P-Orridge a z jeho vlastních noisových vstupů.

Chrám mladosti

Sympatickým překvapením je hostování publicisty Douglase Rushkoffa v energické písni Lies, and Then. Rushkoff byl nějakou dobu dokonce stálým členem PTV3 na pozici klávesisty. S P-Orridgem se seznámili na základě společného tématu manipulace: Rushkoff ve své knize Manipulativní nátlak poutavě píše o jejich setkání při plánování interaktivního hudebního festivalu, jenž však nikdy nebyl uskutečněn.

V punkové Hookah Chalice se zpěvák v zá­věrečném lidoopím povyku dostane přes jednoduchost až k primitivismu. Jediným slabším článkem je po hudební stránce zdlouhavý kus I don’t Think So. I přes vlastní široký výrazový rejstřík si zde P-Orridge najednou začne vypomáhat syntetickou barvou vocoderu. Samo o sobě by to příliš nevadilo, kdyby skladba skončila o pár minut dřív. Vše je ale zapomenuto s předposlední svůdnou písní BB. P-Orridge rytmicky v dlouhém proudu slov láká na své myšlenky přetavené do jednoduchých zapamatovatelných hesel. Například: „Nebuď násilný, nevzbuzuj strach, zde jsou zakopány praky, nebuď jak spráskaný pes.“ Centrem zpěvákovy hypnózy je pak agitační apel: „Buďme jednotným kmenem TOPI.“ Jedná se o nový Genesisův projekt, kterým se mimo jiné distancuje od T.O.P.Y. (Temple ov Psychick Youth). S „Chrámem“, jenž v osmdesátých letech zakládal, se později rozešel ve zlém, protože se začal institucionalizovat.

P-Orridge v rozhovoru s Philipem H. Farberem uvedl, že mystické psaní skýtá i nelingvistické zážitky. Deskou PTV3 dodává, že mystická hudba, byť je postavena na banalitě rocku, skýtá též zážitky nesonické.

Autor je redaktor aktualne.cz.

PTV3: Hell is Invisible…Heaven is Here.

Sweet Nothing, 2007.