Podaří se restartovat digitalizaci?

Dočkáme se v roce 2008 nových programů?

Prvním lednem 2008 začíná druhý pokus státu přinutit současné televize, aby přešly na digitální vysílání. Ten první, který probíhal od dubna 2006, kdy Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila šesti společnostem licence pro zemské digitální vysílání, zkrachoval právě na nezájmu současných, analogově šířených komerčních televizí, především pak na nezájmu Novy.

Parlament překvapivě hladce schválil a prezident podepsal takzvanou diginovelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která vrací do hry šestici nových digitálních televizí. Ty sice měly podle původně vydaných licencí začít vysílat nejpozději v květnu 2007, výsledek výběrového řízení ale žalobami zpochybnili neúspěšní účastníci řízení. Včetně Novy a jejího tematického kanálu Galaxie sport.

Cena za digitalizaci

Soudní spor o platnost šesti digitálních licencí se táhne dodnes, aktuálně jsou tyto licence zrušeny, ale novela je obnovuje. Výměnou za to se šestice nováčků musí vzdát práva na arbitráž s Českou republikou za zpackanou digitalizaci a průtahy s jejím startem. To je docela vysoká cena, vezmeme-li v úvahu, že od roku 2004, kdy vysílací rada vypsala zmiňované licenční řízení, se televizní trh v České republice totálně proměnil a tehdejší projekty nových televizí musí doznat značných změn. O nutnosti vyšších investic nemluvě.

Zákonem udělené licence ale nejsou vítězstvím ještě z jednoho důvodu. Zatímco Česká televize, Nova, Prima a několik regionálních stanic mají právo na digitální vysílání a operátoři je musí pustit do digitálních sítí (ČT je dokonce sama sobě operátorem), nové digitální stanice mají jenom licenci na program. Pokud se nedohodnou s vlastníky vysílačů, respektive provozovateli multiplexů na podmínkách a především ceně za šíření signálu, do éteru se zkrátka nedostanou.

Přednostní právo

Další neznámou byl v době psaní tohoto článku postoj Novy a Primy k připravovanému Technickému plánu přechodu ze zemského analogového na zemské digitální vysílání. Podle diginovely se Nova s Primou mohou k tomuto harmonogramu české digitalizace přihlásit pouze samy a dobrovolně. Za to, že se ho zavážou dodržovat a předčasně se vzdají současných analogových kmitočtů, dostanou jednu bonusovou licenci pro další celoplošně pozemně šířený televizní program a získají právo na prodloužení stávajících licencí, ovšem jen pro digitální vysílání, o dalších osm let.

Proč však prodlužovat platnost licencí, když diginovela počítá s tím, že po vypnutí analogového vysílání, které je naplánované na rozmezí let 2010 až 2012, dojde k naprosté liberalizaci televizního trhu a televizní licenci bude moci získat úplně každý? Jednoduše proto, že ono prodloužení dává Nově s Primou další jistotu, že se opravdu dostanou do éteru: stát se jim zavazuje, že budou mít po celou dobu přednostní právo na umístění současných programů do některého z digitálních multiplexů. Za jakých podmínek a co se stane, když operátoři digitálních sítí odmítnou nebo oběma televizím nabídnou nevýhodné podmínky, už diginovela neřeší.

Další zdržení?

V tuto chvíli je jasné pouze to, že Nova má k novému Technickému plánu přechodu mnoho výhrad a zřejmě k němu nepřistoupí. Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který je autorem tohoto dokumentu, Nově zřejmě neustoupí, ale pak je tu ještě vláda, která tento dokument oficiálně vydává. Ona a její Legislativní rada mohou do harmonogramu významně zasáhnout a toho si je Nova dobře vědoma. Každopádně, pokud se tento problém nevyřeší v prvním čtvrtletí nového roku, hrozí digitalizaci další zdržení, ne-li kolaps.

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák sice říká, že analogové kmitočty Novy a Primy nejsou pro budování digitálních sítí v prvních letech potřeba, diváky ale zajímá, kdy budou moci sledovat všechny současné televizní programy i ty nové digitálně vzduchem. Na neúplnou programovou nabídku reagují logicky tak, že přecházejí na některý z alternativních způsobů příjmu televize. Rapidně roste zájem o satelit, činí se ale i kabelové společnosti a operátoři televize přes internetový protokol (IPTV). Právě jim bude v roce 2008 nahrávat další nejistota ohledně zavádění zemského digitálního vysílání do všech regionů České republiky.

Autor je redaktor Reflexu a šéfredaktor serveru DigiZone.cz