Reakce na petici Pavla Klusáka

Hudební publicista Pavel Klusák sepsal text s názvem Petice za sloučení koncertů Nicka Cavea a skupiny Dinosaur Jr. (vyšel v A2 č. 9/2008). Rádi bychom jako Silver Rocket reagovali na pár věcí.

První, co nás zarazilo, je oslovení. „Adresováno: koncertním agenturám 10:15 Promotion a Silver Rocket,“ píše Pavel. Nejsme si jistý, že nás dělání koncertů automaticky řadí do škatulky „koncertních agentur“, což je spojení, z kterýho se nám chce blejt. Ale budiž. „Obracíme se na vás s naléhavou výzvou,“ stojí dál. Kdo se na nás ale obrací? Hudební publicisti? Fanoušci? Za koho autor vlastně mluví? Těžko říct. Pokud je to myšlený za fanoušky, je to trochu faul. Jsem fanouškem Dinosaur Jr. a jsem i fanouškem svatýho Nicka a necejtím potřebu, aby za mě někdo mluvil. Nevidím problém v tom, že hrajou ve stejnej den v Praze. Vyberu si tentokrát Mascise, Barlowa a Murpha a na Cavea zajdu příště. A jako fanoušek Dinosaur Jr. jsem nadšenej, že jednu ze svejch oblíbenejch kapel uvidím v příjemným prostoru a ne v nějaký hale.

„Můžete říct, že pro prozaický svět organizace a koncertního byznysu je podobná myšlenka absurdní.“ Vůbec ne. Jen v tomhle konkrétním případě nevidíme důvod to dělat. Ani nevíme, jak to udělat. „Ale teď vám řekneme, proč byste to mohli udělat. Abyste pro jednou dali najevo, že jste součástí velkého propojeného organismu, který, ať chce nebo ne, funguje v symbióze. Organismu, který dohromady tvoří muzikanti, posluchači, vydavatelé, promotéři, slušní novináři, dokonce i mizerní novináři. Svět hudby by se rozsypal bez vás i bez nás, s tím nic neuděláme.“ No, to je právě velkej omyl. Jediná symbióza, o kterou nám jde, je symbióza s lidma, který sledujou aktivity Silver Rocket a podporujou je – ať je to koncert na mlejně v Byšicích nebo koncert Dinosaur Jr. v Akropoli. Obojí je pro nás stejně důležitý, což je přesně ta věc, kterou ten „organismus“ nechápe. Věřte nám, že my se obejdeme bez tohohle nudnýho kolotoče. Bez vydavatelů, bez promotérů, bez všech těch závaží. Ale neobejdeme se bez fanoušků – my sami jsme fanoušci, tím to celý začíná a končí. Svět Silver Rocket se nezboří, když začneme prodělávat natolik, že už si nebudeme moct dovolit koncerty ani desky. Najdeme cestu, jak to dělat jinak, ale pořád mimo pravidla „velkého propojeného organismu“. Je to patetický? Možná. Je to elitářský? No jasně!

„Vylezte z backstage a řekněte – ale jo, vnímáme vás, nejenom vaše peníze na kase.“ Pokud je tohle adresovaný i Silver Rocket, považujeme to za docela drsnou urážku (pokud ne, mělo to bejt jasně uvedený). I na tzv. velkejch koncertech v Akropoli známe minimáně od vidění víc než 60 % návštěvníků. VNÍMÁME JE. My právě nejsme „koncertní agentura“. Stejně jako se těšíme na kapelu, tak se těšíme aspoň na lidi, který tam přijdou a s kterejma si pokecáme. Ty lidi mají jména a tváře, který známe. Tohle je pro nás ten „organismus“, ne model vydavatel – promotér – novinář – blablabla…

Tady je totiž klíč k tomu všemu: jak vlastně Silver Rocket přišli ke koncertu Dinosaur Jr.? Našli jsme prostě na internetu bookingovku Dinosaur Jr. a napsali jsme jim něco ve smyslu „Nazdar chlapi, my jsme tady ty blbci z Prahy a máme strašně rádi Dinosaur Jr. a děláme tyhle a tyhle koncerty, takže kdyby se vám to hodilo, rádi to uděláme, čus, Silver Rocket.“ A oni se skutečně ozvali a za nějakej čas se to začalo domlouvat. Tím chci říct jednu strašně důležitou věc – TEN KONCERT MOHL DĚLAT FAKT KDOKOLIV. Úplně KDOKOLIV. Při jednání s tou bookingovkou totiž nehrálo vůbec žádnou roli, že jsme nějaký Silver Rocket a že jsme dělali nějaký koncerty a že máme nějakou historii. To je absolutně nezajímalo a samozřejmě to neznali. Takže tenhle koncert je dělanej fanouškama pro fanoušky, žádnou koncertní agenturou.

Celkově vzato: je nám krajně nepříjemný, když nám někdo podsouvá, abysme „vylezli z backstage“ a řekli fanouškům „ale jo, vnímáme vás, nejenom vaše peníze na kase“. Koncert Dinosaur Jr. je pro nás důkazem toho, kam až se dá v punk rocku zajít, když člověk cejtí podporu komunity, který je součástí a která mu dodává kuráž dělat zdánlivě nesmyslný věci. Nechceme dělat z komára velblouda a částečnou nadsázku nafukovat do nějaký kauzy. Klidně pište, že Silver Rocket kapely stojej za hovno a že koncerty jsou nuda a že jsme debilové, ale nesnažte se nám vysvětlovat, jak bysme to podle vás měli dělat. Dělejte si to když tak sami podle svýho.

Autor je člen Silver Rocket.

Nezkrácená verze textu je na www.silver-rocket.org/nejkecy/147.