Nicolas Mahler

Nicolas Mahler se narodil roku 1969 ve Vídni. Záhy se „zpronevěřil“ svému jménu a namísto hudbě se věnuje komiksové kresbě – a to kresbě očištěné až na kost. Jeho ultraminimalistický styl je na první pohled náročný na čtení. Postavy jsou zredukovány na „drátěné“ panáčky s radikálností přesahující pouhou karikaturu; děj se mnohdy posouvá jen lehkými změnami několika málo čar. Čtení Mahlerových komiksů si od čtenáře žádá postřeh a jistou dávku vstřícnosti či komiksové gramotnosti. Ovšem Mahler dokáže své vyprávěnky perfektně časovat, emoce a hnutí postav zvládne vyjádřit i bez podstatné mimiky; pohrává si se čtenářovými očekáváními a stereotypy, nadhazuje a vrací se, dumá, glosuje, ironicky pomrkává – a to mnohdy bez nápomoci slov. Na jeho komiksovou stylistiku se dá snadno zvyknout, ba navyknout, a pozornému oku je pak odměnou výlet do křehkého, ale o to životnějšího světa. Hrdiny jeho příběhů jsou nezřídka hororové a popkulturní výpůjčky typu van Helsinga, Zorra, upírů nebo vlkodlaků – i ti však, společně s jeho dalšími hrdiny, jako je Flaschko (muž v elektrické dečce), Lone Racer, Frau Goldberger, žijí své každodenní životy. Mahler ze své kresby filtruje nepodstatné – výtvarné finesy, barvy, pozadí, patos. Díky maximálnímu zjednodušení je pregnantní; symptomatičnost jeho kresby je zároveň univerzální. Mahlerovi nechybí postřeh, a tak se i příběhy třeba takové mumie snadno protínají s čtenářovou zkušeností.

Nicolas Mahler kreslí pro rakouská média vtipy a ilustrace, knižně ovšem kvůli omezenosti rakouského trhu publikuje většinou v zahraničí. Jeho knihy už s jistou samozřejmostí vydává většina renomovaných nezávislých nakladatelství po celém světě: německý Reprodukt, francouzská L’Association, americký Top Shelf, švýcarské Edition Moderne a další. Kromě toho vydal ve Francii ilustrované knížky pro děti i dospělé.

Se svým oblíbencem Flaschkem vytvořil několik krátkých animací; Flaschko a Kratochvil se pak stali hrdiny i loutkových her švýcarské skupiny Vagabu. Mahler je účastníkem řady výstav komiksů a kresleného humoru a držitelem dvou ocenění Maxe a Moritze z komiksového bienále v německém Erlangenu.
www.mahlermuseum.at

 

 

 

 

 

 

 

Seriál pro A2 připravuje KomiksFEST!

3. ročník komiksového festivalu 1.–8. 11. 2008

 www.komiksfest.cz