Alexandru Ciubotariu (Ciubi)

Byť se Rumunsko nezdá být na první pohled komiksovým eldorádem, díky dlouhodobému francouzskému vlivu zde vyrostlo celkem široké zázemí. Jedním z nejoriginálnějších výhonků současného rumunského komiksového podhoubí je Alexandru Ciubotariu (1979), přezdívaný také Ciubi, kresebný multitalent, stylový polymorf a tahoun alternativní výtvarné scény. Vystudoval střední uměleckou školu v Konstanci a Uměleckou akademii George Enescu v Iasi. Byl účastníkem desítek výstav, a to nejen doma, ale i např. v Řecku, Belgii nebo francouzském Angoulęme.

První album vydal již v šestnácti letech, dosud ilustroval 14 knížek, vyšlo mu 11 komiksových alb, oceněných plejádou domácích komiksových cen, a publikoval ve více než 60 evropských magazínech (včetně rumunské mutace Playboye nebo slovinského sborníku Stripburger). U nás jej představila brněnská komiksová revue Aargh! (v sedmém čísle, zaměřeném mj. na rumunskou scénu) a jeho výstavu bude v rámci festivalu KomiksFEST! na podzim 2008 hostit Rumunský kulturní institut v Praze.

Ciubotariův záběr je neobyčejně široký. Je schopen stručnosti ve stylu cartoonové karikatury nebo téměř clip-artové ilustrace a stejně tak se umí se rozmáchnout k notně expresivním malbám ve stylu Billa Sienkiewicze nebo Przemyslawa Truscińského. V některých svých autorských projektech používá nezaměnitelnou šrafuru, sprej i tablet dokáže využít až k naprostému uspokojení. Kromě „ateliérové“ produkce se pod labelem Pisicapatrata (Čtvercová kočka) aktivně a dlouhodobě oddává i street-artu; pod stejným názvem publikoval první rumunskou DYI kompilaci a nedávno vznikl i stejnojmenný butik. V jeho rozsáhlých aktivitách by se dalo pokračovat – realizoval mozaiku pro jeden z bukurešťských kostelů, věnuje se animaci pro rumunskou televizi, vytváří design CD a „urban toys“… Papírové stránky i pouliční zdi zaplňuje podivnými bytostmi – pozorujícími, zneklidňujícími, možná nechápajícími, možná chápajícími až příliš. Vynořují se jako duchové vyrůstající z městského podvědomí, amorfní a nedešifrovatelní, a přeci nezapomenutelní…

 

www.ciubi.go.ro

undergroundbd.blogspot.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KomiksFEST!

3. ročník komiksového festivalu 1.–8. 11. 2008

 www.komiksfest.cz