Lewis Trondheim

Lewis Trondheim (vl. jménem Laurent Chabosy) se narodil roku 1964 ve Francii. Je spoluzakladatelem nakladatelství L’Association, které v devadesátých letech 20. století vneslo do mainstreamového francouzského komiksového trhu novou vlnu autorského komiksu. Jeho práce publikují uznávaná (nejen alternativní) nakladatelství po celém světě; komiksová ocenění dostává na všech důležitých festivalech. Trondheim dovedl komiksovou kresbu až k minimalismu ve stylu Pana Vajíčka (známého z reklamních šotů v někdejší Čs. televizi) – ke stylu, který by se dal označit za „schematický“, kdyby nebyl tak životný. Pro vyjádření gesce, mimiky, emocí a nálad mu stačí pár jednoduchých čar, a čtenář přesto není na pochybách. Díky Trondheimově schopnosti být pregnantní i za minima vyjadřovacích prostředků (a stále si udržet cartoonovou nadsázku) jsou jeho příběhy sugestivní, dynamické, vtipné a čtivé.

U nás se představil experimentálním albem Jen čtvrt vteřiny za život, kdy variováním pouhých osmi obrázků od J.-C. Menua vytvořil knížku o 100 stripech, plných inteligentního humoru i polovážné filosofie. V podobné poloze následovala Země tří úsměvů a Apokalyptické příběhy, později přiletěla Moucha. Komorní příběh beze slov nasytil autor bezpočtem gagů, ale i glosami lidského života. Podle této knihy vznikl hravý animovaný seriál; zfilmován byl i další Trondheimův příběh, série Kaput a Zösky o dvou neschopných vesmírných kolonizátorech, kteří místo vysněné krutovlády mají leckdy potíže zachránit si vlastní krk.

Nakladatelství Mot vedle těchto publikací uvedlo do Česka také úspěšnou sérii Donžon, která chytře paroduje všechna možná mytologická, RPG a fantasy klišé. Spolutvůrcem rozmáchlého světa Donžonu je další kreativní vulkán z L‘Association, Joann Sfar: hlavní série se ve Francii dočkala celé řady spin-offů; u nás zatím vyšly čtyři knihy. K dalším Trondheimovým úspěšným titulům patří Úžasná dobrodružství Lapinotova, autobiografické Les Petits riens de Lewis Trondheim či Approximate Continuum Comics, anebo komiksy pro děti Le roi catastrophe, Monstrueux a A.L.I.E.E.N. V současnosti kromě vlastních publikací vede autor Shampooing, dětskou edici nakladatelství Delcourt.

 

www.lewistrondheim.com

 

 

 

 

 

KomiksFEST!

3. ročník komiksového festivalu 1.–8. 11. 2008

 www.komiksfest.cz