Mawil

Markus „Mawil” Witzel je nepřehlédnutelnou hvězdou německého autorského komiksu. Za svůj sarkastický a sebeironický styl obdržel od redakce Leipziger Blitz přezdívku „Woody Allen místní komiksové scény”.

Narodil se ve východním Berlíně v roce 1976. Vystudoval komunikační design na berlínské Kunsthochschule, kterou absolvoval s komiksovým albem Wir können ja Freunde bleiben (Můžeme zůstat aspoň přáteli?). Od té doby je na volné noze a vedle vlastní komiksové tvorby také ilustruje, designuje přebaly CD a kreslí samostatné artworky pro různé projekty. Jeho výstavní koncepty jsou pestrou a hravou koláží nejen kreseb, ale i náhodných skic, kartonových figurín a vlastnoručně vyráběných zátiší. Mawil přispívá stripy do berlínského Tagesspiegelu, knižně jej vydává respektované nakladatelství Reprodukt a jeho knížky se prosazují i v zahraničí. Přispívá do většiny nezávislých evropských komiksových magazínů. U nás jej představily revue Aargh!, KomiksFEST! revue a samostatná výstava v rámci loňského KomiksFEST!u v Goethe-Institutu.

Své první komiksové příběhy metodou „Do It Yourself” množil na kopírce a prodával kamarádům; náklad počátečních svazků byl 50 kusů, později se dostal už na 500... Mawil je zakládajícím členem komiksové skupiny Monogatari a pozdějšího autorského seskupení Berlin Comix; s některými jejich členy dodnes tvoří ve společném ateliéru. Jeho oblíbeným hrdinou je nervózní obrýlený králíček; sám autor ovšem vehementně popírá, že by byl jeho alter ego. Zlehka vyprávěné historky z dospívání i současnosti, od oblíbené hudby až po oblíbená děvčata, podporuje sympaticky uvolněným a svižným stylem kresby. Autobiograficky laděné příběhy „koktajícího kluka odvedle”, jak se Mawil ve své tvorbě i ve skutečnosti jeví, jsou prodchnuté humorem a melancholií. Zde otištěný příběh má název „Jak jsem jednou doma neměl už nic k jídlu“.

 

www.mawil.net

 

 

 

 

 

 

KomiksFEST!

3. ročník komiksového festivalu 1.–8. 11. 2008

 www.komiksfest.cz