Przemysław Truściński (Trust)

Przemysław Truściński patří k nejvyhrocenějším autorům polské komiksové scény. Debutoval v komiksových zinech a později se propracoval i k samostatnému albu s eponymním názvem Trust, které používá jako svůj pseudonym. Díky nepřehlédnutelnému rukopisu se jeho kresby a karikatury dostaly až na stránky časopisů Newsweek či Playboy.

Narodil se roku 1970 a vystudoval lodžskou Akademii výtvarných umění. Kromě svých větších komiksových projektů kreslí stripy pro varšavskou přílohu Gazety Wyborczé, ilustruje, pracuje pro reklamní agentury nebo firmy jako Nescafé a Pepsi. Je autorem postav k počítačové hře na motivy ságy Andrzeje Sapkowského Zaklínač (Wiedźmin) nebo fresky na varšavském Muzeu Povstání. Je vítaným hostem ve všech domácích antologiích, ať už vydávaných polským Egmontem (antologie válečných komiksů Wrzesień) či sborníku s lapidárním názvem 44 (rok Varšavského povstání).

Jeho autorský výtvarný projev se nese v neoexpresionistickém duchu, srovnatelném například se stylem Billa Sienkiewicze nebo Ashleyho Wooda. Do kreseb zapojuje jak rozvolněnou munchovskou expresi, tak občasnou pitoresknost Simona Bisleyho nebo koláže ve stylu Davea McKeana. Sugestivně pracuje s lomenou linkou, ornamentem, hlubokými stíny, s vyřčeným i skrytým. I v těch nejrozmáchlejších tazích je ale vidět pevná ruka a promyšlená kompozice; v jeho kresbách se mísí patos se špínou, hrdinské s odporným, hi-tech s periferií, panoptikum s hororem. Vypjaté, pečlivě stylizované pózy a explozivní výprava prozrazují vnitřní náboj – jako kdyby postavy, stejně jako jejich autor, byly hnány nějakou nesnesitelnou vnitřní energií.

Hodný pozornosti je i angažovaný rozměr jeho tvorby – kromě zmíněných historických a válečných komiksů se v roce 2003 podílel na vzniku antologie Komiks kontra AIDS, jeho projekt DUST pak reaguje na drogové závislosti.

 

www.trusthead.com

 

 

 

 

 

 

KomiksFEST!

3. ročník komiksového festivalu 1.–8. 11. 2008

 www.komiksfest.cz