My nic, my muzikanti…

Sedět na veřejném zasedání Rady Českého rozhlasu, prvním po říjnovém přešlapu s údajnou propagací fašismu na Radiu Wave, a poslouchat vytáčky radních, jak za nic nemůžou, bylo podnětné. Člověk se mohl dozvědět, že radě přišlo za ten měsíc 404 stížností, tři petice a že novináři celou kauzu neobyčejně nafoukli, přestože se vlastně nic nestalo. Expert Radek Vogl se prostě spletl v překladu textu jedné písně, to se může stát.

Mimochodem, radní si nechali pro jistotu udělat překlad od dalších dvou lidí: českého velvyslance v Británii a hudebního publicisty Jiřího Černého. Ani jeden z nich, počítaje i ten Voglův, se neshodovaly! Takže se prý nemáme Radku Voglovi divit, že píseň Swastika Eyes přeložil trošku jinak, než bychom to udělali my. Co překladatel, to originál. Zajímavé ale je, že nikdo jiný kromě pana Vogla v té písni propagaci fašismu nevidí.

Radní Maria Ptáčková se na zasedání omluvila, „pokud bylo za co“, že se na výjezdním zasedání v Ostravě nechala strhnout špatným závěrem analytika rady. Radní Antonín Zelenka se omluvil za výrok, že v poslanecké sněmovně se Radia Wave vehementně zastávala jenom komunistka Ivana Levá a že to je nesmírně zajímavé. Byla to ale taková poloomluva. Zelenka v zápětí znovu zkritizoval skupinu Primal Scream, onen „velmi kontroverzní, radikální metalový rap“, protože prý v nějakém songu zpívá o bombách padajících na Pentagon. Takové zvrhlosti do veřejnoprávního rádia nepatří!

Kdo čekal, že se radní hromadně omluví, přijmou nějaké oficiální usnesení ve smyslu „pardon, nechali jsme se unést, bylo to od nás naprosto neprofesionální“, musel být zklamaný. Podle místopředsedy rady Ladislava Jíši je třeba vnímat tuto „takzvanou kauzu“ za uzavřenou. Tedy pokud se prý neobjeví nějaké nové, dosud neznámé informace. A ty se neobjeví, není co objevovat.

Na prosincové schůzi rada zhodnotí práci externích analytiků, hodnotitelů jednotlivých stanic Českého rozhlasu. Radkovi Voglovi poděkuje za dosavadní spolupráci a obětuje ho jako hlavního a jediného viníka oné fašistické kapitoly kauzy Radio Wave. Místo něj si najde jiného „Vogla“ a jakmile se na skandální zasedání v Ostravě zapomene, radní si zase začnou na Radio Wave dovolovat. „Takzvaná kauza“ vyšumí do prázdna, stejně jako protesty proti změnám Barbory Tachecí na Radiožurnálu.

Vyšumí, protože radní moc dobře vědí, že pokud jejich přešlapy projdou ve sněmovně, ně­jaká křičící veřejnost, která porušuje jednací řád a chce jim na veřejném zasedání předat petiční archy za jejich odstoupení, jim může být ukradená.