Musica culinaris

Tajemství hudebních šéfkuchařů

Muzicírovaní šlo odjakživa dohromady se zažíváním. Pro trávení svátečních chvil vám nabízíme slavnostní menu sestavené z těch nejlahodnějších delikates, jež připravili proslulí mistři zvukově-kulinářského umění. A table d’harmonie!

1. Aperitiv

Široká nabídka lahodných nápojů ze Zymo-Xylu Harryho Partche

Harry Partch sestrojil svůj bizarní hudební nástroj v roce 1963 v Petalume. Název „Zymo-Xyl“ odvodil od dvou řeckých slabik; první odkazuje na proces fermentace, druhá na dřevo. K jeho výrobě použil 17 prázdných lahví od různých destilátů, které převrácené uspořádal do dvou řad podle parametrů tónů, jež produkují. Zde je seznam lahví, uspořádaných nikoli podle typů či značek nápojů, nýbrž podle jejich velikosti a odpovídajících číselných poměrů:

 

6/5 Old Heaven Hill Bourbon

11/9 Old Heaven Hill Bourbon

5/4 Heaven Hill Bourbon (ne starý)

4/3 Gallo’s Sherry

7/5 Gordon’s Gin

10/7 Gordon’s Gin

3/2 Brugal Rum

11/7 Bacardi Rum

8/5 Jameson’s Irish Whisky

5/3 Barclay’s Whisky

27/16 Barclay’s Whisky

12/17 Canada Dry Gin

16/9 Cabin Still Bourbon

20/11 Canada Dry Gin

11/6 Taylor’s Sherry

40/21 Vat 69 Scotch

1/1 Bristol Cream Sherry

 

2. Hors-d’oeuvre

Těstoviny pro unavené tanečníky od Alvina Luciera

Nikdo neměl větší požitek z tohoto jednoduchého jídla než tanečnice Susan Fosterová, která k nám během školního roku na Weslyanské univerzitě přicházela na večeři každé pondělí. Vcházela do našeho domu unavená, podrážděná a vyhladovělá po dlouhých hodinách učení tance. Po večeři se však její nálada, stejně jako nálada mé ženy a dcery, značně zvedla. Zřejmě díky složitým uhlovodíkům v těstovině, my všichni však soudíme, že zejména proto, že jídlo chutnalo tak skvěle. Recept je trapně jednoduchý.

Ingredience: extra panenský olivový olej, česnek, 1 28uncová plechovka loupaných italských rajčat (nevadí mi používat zavařená rajčata, stejně jako mi nevadí poslouchat nahranou hudbu; teď používám loupaná rajčata značky Muir Glen; jsou organického původu a balena v bezolovnaté, smaltované plechovce), 1 kvalitní pánev (zrovna jsem si koupil pánev z nerezavějící ocele značky All-Clad Metalcrafters; na mé pánvi Dehellerin se totiž časem sedřel niklový potah, odhalil měděný povrch, a i když jsem ji dal u Deana and De Lucu v New Yorku znovu pocínovat, zdá se mi, že není příliš bezpečné ji používat).

Proces přípravy: Pomalu osmažte několik stroužků drobně nasekaného česneku ve větším množství oleje. Přidejte proceděná, drobně nasekaná rajčata. Jestli jsou v nich nějaké bazalkové listy, odstraňte je. Povařte na mírném ohni, dokud se rajčata neoddělí od oleje. Nepřidávejte žádnou sůl, pepř či jiné koření. Uvařte těstoviny v neosolené vodě al dente. Nechte je okapat a smíchejte s omáčkou ve vyhřáté míse. Podávejte se směsí z čerstvě nastrouhaných sýrů Romano a Parmezán.

Dobrá rada: Dávejte si pozor, ať vás skvělá chuť jídla nezláká k nadměrné konzumaci. Mějte na paměti, že je to „jenom“ předkrm, po kterém přijdou další chutné kousky.

 

3. Polévka

Minestrone Alvina Currana pro soubor Musica Elettronica Viva

Nejlepší polévky se obyčejně podaří takměř z ničeho. Stará kost, trocha celerové natě, cokoliv zapomenutého, odhozeného, na co jste si právě vzpomněli, jakýkoliv zbytek, co jinak nestojí za povšimnutí – z toho všeho může být polévka. Polévka je cokoliv. Všechno. Chce to jen nouzi, hru a inspirovanou improvizaci, jako ve staré dobré kuchyni. Vezměte jednu velikou místnost – vyrámujte ji a vyčistěte. Umístěte do ní: 1 velký ocelový buben; 1 staré piano (s hráčem); 1 R. A. Moog syntezátor (s hráčem); 1 syntezátor vlastní výroby; 2 velké rezonanční skleněné tabule; 1 pětilitrovou plechovku od mazacího oleje Agip (prázdnou); 1 východoafrickou mbiru; 1 chromatický dětský klavír; 1 sadu zvučných sklenic (8 až 40 cm vysokých); 3–4 různě dlouhé televizní antény (zavěšené); 6 různých závěsných činelů; 3 naladěné indické činely; 3 velbloudí zvonce; 1 sadu bong; 3–4 staré kravské anebo kozí zvonce; 1 ozvučné dřevo; 1 hračkářský xylofon; 3–4 vysouvací píšťaly s různým rozsahem; 1 mysliveckou vábničku; 1 anglickou policejní píšťalu; 1 ústní sirénu; 1 jugoslávskou dvojitou píšťalu; 4–5 různých ptačích vábniček; 3 židovské harfy; 3 diatonické harmoniky; 2 bandoneony; 1 sopránovou trumpetu (s hráčem); 1 sopránsaxofon (s hráčem); 1 sopraninový saxofon (s hráčem); 1 housle (s hráčem); 1 cello (s hráčem); 1 trombon (s hráčem); 1 křídlovku (s hráčem); hlasy; rozličné hrnce, pánvice, kovová víčka, plechovky, pružiny, elektrické zvonce a bzučáky, kovové pláty, bubenické paličky, umělohmotné škrabky, pingpongové míčky a lahve; 2 magnetofony; 1 rádio; 1 krátkovlnný rozhlasový vysílač a přijímač; 5 vzdušných mikrofonů; 20 kontaktních mikrofonů a levné japonské mikrofonové mixpulty připojené na 2 mixpulty zn. Uher a ty na 2 zesilovače se čtyřmi dobrými reproduktory. K uvedeným hráčům přidejte malý počet pozvaných hráčů-přátel. Pomalu přidávejte posluchače-diváky, ne však víc než 30. Postupně míchejte hráče s posluchači, dokud z nich nevznikne směs, nerozlišitelná od zvuků, které dělají anebo poslouchají. Celé to přiveďte pomalu do varu a 2 až 3 hodiny vařte na mírném ohni.

 

4. Hlavní jídlo

The Lazy Anarchists nabízejí zázračný grilovaný špargl

Jako hlavní chod vybíráme jídlo, jehož rituální konzumace slibuje nejen gastronomický, ale také audio-urino-odorický a relaxační zážitek.

Ingredience (porce pro 2 osoby): 1–2 svazky šparglu, olivový olej, 2–3 stroužky drobně nakrájeného česneku, sůl pro dochucení.

Příprava (trvá asi 20 minut): Propláchněte dobře špargl vodou, je-li nutné, tak ho osekejte. Vložte do rendlíku a pokapejte olivovým olejem. Potírejte nožičky šparglu rovnoměrně olejem a házejte mezi ně kousky česneku. Lehce posolte a grilujte v troubě po dobu 10–15 minut, dokud není jemně hnědý a chřupavý.

Nezapomeňte, že slibované zážitky se dostaví až po relaxačním poslechu skladby Relaxation with The Lazy Anarchists (kompilace Continental Drift, Peripheral Conserve 2004) během zažívání. (Důkazem zdařilého postupu a úspěšné konzumace je výrazný zápach vaší moči.)

 

5. Salát

Balkánský salát à la The Sonic Catering Band

Ingredience: 150 g sýru halloumi, 30 ml olivového oleje, 1 červená paprika, 2 malé tykvičky, 4 nastrouhané karotky, 4 mladé sladké kukuřice, 100 ml bílého (neochuceného) jogurtu, 25 ml červeného vinného octa, 2 vejce, 80 g kapar, hrst čerstvé petrželové natě, 10 g soli.

Příprava: Nakrájejte sýr halloumi na proužky a osmažte na olivovém oleji. Nakrájejte červenou papriku a tykvičky; smíchejte s karotkou a kukuřicí. Smíchejte jogurt s olivovým olejem a červeným vinným octem. Pomíchejte všechno dohromady a servírujte.

 

6. Dezert

Vánoční pudink opět servíruje The Sonic Catering Band

Ingredience: 3 vejce, 140 ml mléka, 170 g hladké mouky, půl čajové lžíce zázvoru, 170 g práškového cukru, 80 g nakrájených višní s cukrovou polevou, 2 polévkové lžíce směsi z nakrájených jablek, sušeného ovoce, mandlí, rozinek, pomerančové kůry s cukrem a mletým masem, nastrouhaná kůra z 1 pomeranče nebo citronu, 45 g drobně nasekaných ořechů, špetka soli, 170 g rozdrcených ořechů, 170 g sultánek.

Příprava: Vysypte suché ingredience do mísy. Přidejte cukr, ovoce, ořechy, směs a kůru. Smíchejte s vejci a mlékem do tuhé konzistence. Míchejte důkladně, dokud není směs dobře promíchaná. Vlijte směs do velké, dobře vymaštěné pudinkové formy. Zakryjte aluminiovou fólií a vařte v páře 5 až 7 hodin.

 

7. Koktejl

Beachcomber’s daiquiri Harryho Partche

Daiquiri pobřežního paběrkovače připravíme ze dvou stejných dílů čerstvé vody a tmavého rumu, zbytku vysušené citronové šťávy, trochy mořské vody a větvičky plovoucí chaluhy pro dekoraci (lze ji i sníst). Lze jej přisladit hrudkou cukru anebo sladkým kondenzovaným mlékem.

 

8. Něco pro vegetariány

Cukety se sezamovým máslem a koprem Johna Cage

Překrojte každou tykev dvakrát podélně. Prudce je opečte na horkém oleji a smažte tak rychle a tak málo, jak to jen lze. Pak je vložte do rendlíku s trochou oleje a omáčkou udělanou z tamari, čerstvého (anebo sušeného) kopru a sezamového másla anebo tahini. Vložte do mírně vyhřáté trouby na asi 45 minut.

 

Tři kusy ve tvaru hrušky pro dva stolovníky od Erika Satièho

Vhodný dezert pro všechny vegetariány. Jeho esenci nejlépe vystihl Jean Cocteau: „Impresioniští skladatelé rozřízli hrušku na dvanáct kousků a každý z nich nazvali poemou. Pak Satiè zkomponoval dvanáct poem a tento celek nazval Morceaux en forme de Poire.“

 

9. Speciality pro chudé i náročné:

a) pro chudé a šetrné Hawaii podle Alvina Luciera

Pasivní solární panely ohřívají kotle naplněné vodou až do varu, který způsobuje páru produkující hudební tóny. Malé vulkány.

 

b) pro striktní diabetiky Puffball Lasagna od Johna Cage

S půl- až třičtvrtěpalcovými plátky houby břichatky zacházejte jako s těstovinou. Udělejte směs z chutných hub osmažených na sezamovém oleji a posypaných tamari (Polyporus frondosus, Craterellus cornucopioides, Marasmius oreades, Lepiotas procera, rachodes anebo americana) a další směs z tofu a miso jako náhradu za sýr. Ukládejte střídavě tyto vrstvy s vrstvou břichatek do hlubokého rendlíku. Vložte do středně vyhřáté trouby a pečte, dokud vrstvy dobře nesplynou, asi 45 minut až hodinu.

K tomuto skvělému jídlu, připravenému podle makrobiotického receptu Johna Cage, se hodí Dietní polka od Daniela Goodeho, kterou napsal pro akordeonového virtuosa Guye Klucevseka.

 

Několik užitečných tipů na závěr:

Mějte na paměti kuchařskou maximu Frederika Rzewského, že nejdůležitějšími surovinami v každé kuchyni jsou olivový olej, česnek a pepř. Ne všechny olivy mají pecky. Mlsnějším uším doporučujeme vyzkoušet některou ze znamenitých restaurací, do nichž své posluchače už léta zve elektronický hudebník Carl Stone. Při poslechu hudby se stejně jako při gastronomických radovánkách vyhýbejte nudným fast-foodům a zejména předžvýkaným soustům! Dobrou chuť, hezký poslech a příjemné zažívání!

Autor je estetik umění.