eskalátor

Investigativní novinář Robert Dreyfuss napsal do amerického nezávislého listu The Nation: „Je téměř zaručeno, že útok na Gazu povede k posílení palestinských náboženských fanatiků. (…) Pro některé izraelské extremisty to může být přesně to, po čem touží, protože se tím pořádně odsune realizace dvou států.“ A jindy výřečný americký prezident Barack Obama k událostem v Gaze zarytě mlčí, přestože útoky jsou vedeny zbraněmi z armádní výpomoci USA.

L. Rychetský

 

Ne každá recenze se povede. Pokud se však shodou nepříjemných okolností dostane až do tisku (neboli do presu, jak píše Věra Linhartová), má autor dobrý důvod na její zrození­ příliš neupozorňovat nebo ji přímo dementovat. Rozhodně ne věšet na svůj web. „Úmyslně jsem ji odkládal, abych vždy učetl jen malý kousek, protože jsem ji nechtěl jen tak ,prolítnout‘… Kniha je mistrovsky napsaná. Je nesmírně hutná. (…) Nemá smysl knihu popisovat, ta se musí číst. (…) To vybízí k mnoha interpretacím a je nesporné, že si je každý bude dělat po svém…“ Školní referát Václava Klause o Cestě Cormaka McCarthyho v předvánočních LN nikomu neuškodil; jen ukázal další fasetu autorova všeumětelství, za něž se nevinný čtenář trochu stydí.
Na klausowebu se ale hanbí málokdo. „Chtěl byste být monarcha?“ ptá se zde dychtivě Milan Knížák a rozhovor ukončuje slovy jako vystřiženými z dílu České sody (Zpívánky s Václavem Bendou): „Díky moc, pane prezidente, bylo to bezvadné.“

L. Bělunková

 

Na konci minulého roku Ministerstvo kultury zveřejnilo plán svých akcí v rámci českého předsednictví Radě EU. V sekci divadlo a tanec je Izraelsko-česká sezona v Izraeli, hostování Stoppardova Rock’n’Rollu v podání Národního divadla na Slovensku, v Izraeli, Maďarsku a Polsku a hostování loutkářů ve Vídni. Na domácím programu jsou pravidelné, na předsednictví nezávislé festivaly Bez hranic v Českém Těšíně, Tanec Praha a Divadlo evropských regionů v Hradci Králové. S dozvuky Francouzské sezony v Česku otevírám web Českého centra v Paříži, a hle, podle něj české předsednictví na sklonku roku 2008 neexistuje.

J. Bohutínská

 

Miroslav Petrík, kterého nový středočeský hejtman David Rath odvolal z postu ředitele benešovské nemocnice, si s pomocí svých náměstků nechal přidělit zlatý padák ve výši 12 měsíčních platů, tedy přes dva miliony korun. Další čtyři miliony pak od nemocnice, jejíž akcie vlastní kraj a která je ve více než dvacetimilionové ztrátě, vybrali samotní náměstci Roman Mrva, Ivo Zachoval a Vendula Pírková. Odcházející hejtman Bendl, jenž předtím vedení nemocnice dosadil, se nechal slyšet: „Takto horentní odměny považuji za naprosto amorální. Vůbec jsem o nich nevěděl. Jinak bych to okamžitě zatrhl a pana Petríka potrestal.“ Co by mohlo vypadat jen jako prostý souboj nastupující garnitury spojené s ČSSD a té staré z ODS, je ve skutečnosti krystalický příklad toho, jak snadno se majetek samospráv převedený do akciovek stává bezmocnou kořistí zájmových skupin. V posledních letech se přitom na akciovky nepřeváděly jen desítky nemocnic, ale prakticky kdeco.

F. Pospíšil

 

Česká republika se na Expo 2010 v Šanghaji představí projektem Urbanizovaná krajina. Ve výběrovém řízení na návrh pavilonu a expozice ČR byla vybrána koncepce zaštítěná architektem Jiřím Bučkem a studiem SIAL, výtvarnou publicistkou Lenkou Lindaurovou a týmem mladých tvůrců – Federico Díaz, David Černý, Jan P. Muchow, skupina Rafani, Jakub Nepraš, Petr Tučný a Tomáš Dźadoň společně s designérem Tomášem Veselým. Osvědčená jména, osvědčený architektonický ateliér. Vypadá to, že Česká republika v roce 2010, rok po českém předsednictví EU, nebude riskovat žádné hledání.

P. Vaňous

 

Patrně se konečně schyluje k realizaci ideje legálního stahování hudby z internetu. Protivné a mnohdy diskutabilní problémy, oddělující­ současný hudební průmysl od jeho zákazníků, by měl vyřešit vznik nezávislé a nevýdělečné organizace Choruss, jež zlegalizuje dosavadní stahování hudebních souborů ze serverů nebo pomocí bit torrentu. Choruss bude fungovat na základě fixního měsíčního poplatku bez ohledu na množství stažené hudby (údajně se počítá s deseti dolary). Tyto peníze budou rozdělovány přímo majitelům práv, tedy vydavatelstvím a interpretům. Nejprve bude fungování tohoto nápadu testováno na několika velkých univerzitách. Amerických.

K. Kouba

 

Státe, pumpuj do kultury, dokud je čas! V USA vytváří kulturní sektor 5,7 milionu pracovních míst a roční obrat tohoto odvětví je 166 miliard dolarů. Jelikož je ale síť kulturních organizací velice fragmentovaná, neplní krachy těchto organizací titulní stránky novin, jako když se tak děje ve velké automobilce. Ředitel Kennedyho centra ve Washingtonu Michael Kaiser se v článku pro Washington Post vyjádřil pro okamžitou finanční injekci ze strany amerického státu do uměleckých organizací. To vše v souvislosti s prohlubující se ekonomickou krizí. Kaiser volá i po změnách legislativy a větších daňových úlevách pro donátory umění. Zkrátka, když stát zachraňuje naleštěné automobily, měl by zachránit i to, co se skrývá pod kapotou – své duševní bohatství.

J. Vávra

 

Na Štědrý den 2008 zemřel anglický dramatik, scenárista, herec a režisér Harold Pinter (nar. 1930), nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 2005. Smrti věnoval Pinter jednu ze svých básní, která končí odstavcem: Did you wash the dead body/ Did you close both its eyes/ Did you bury the body/ Did you leave it abandoned/ Did you kiss the dead body. Doslovný překlad neboli podstročnik: zdalipak jsi umyl tu mrtvolu/ zavřel obě oči/ pohřbil tělo/ nechal ho tam/ políbil tu mrtvolu. Dílo je uzavřeno. Co z jeho uzavřeného díla uvidíme na českých jevištích?

J. Bohutínská