napětí

150 odborářů firmy Intos v Žebráku (okres Beroun), která vyrábí speciální stroje pro nástrojáře, demonstrovalo 14. 6. 2009 spolu se svými rodinami proti plánovanému masovému propouštění. Požadovali zvýšení odstupného, uhrazení nákladů za rekvalifikační kursy a rovné podmínky se zaměstnanci stejné firmy v Rakousku. Demonstrace přiměla management ke změně postoje a přistoupil konečně na jednání s odboráři. Vedení firmy oznámilo hromadné propouštění 29. června a hned 1. července přistavilo kamiony, které odvezly výrobní stroje a zařízení do Rakouska, kde mateřská firma EMCO group sídlí. Stejný osud postihl i zaměstnance stříbrské firmy Alcoa Fujikura, kde v neděli demonstrovalo proti propouštění a za vyšší odstupné před branami podniku asi 300 lidí. Nárůst nezaměstnanosti na Tachovsku se po tomto propouštění odhaduje na 20 %.

Golfistická lobby v Klánovicích přitvrzuje. Po pokusu magistrátu vzpurné Klánovice dva a půl roku finančně „vyhladovět“ teď přišlo na řadu udání na učitelku za účast na manifestaci proti golfovému hřišti. Ředitel školy vyjádřil nad tímto aktem znechucení a zalitoval, že o akci nevěděl, neboť by býval poslal demonstrovat proti golfu celou školu. Autorem žalobníčkovského e-mailu je Petr Šafránek, místopředseda sdružení Pro-Golf 2005, které je prodlouženou rukou společnosti Forest Golf Club. Golfové hřiště v Klánovicích by mělo být postaveno uprostřed lesa, který by kvůli tomu bylo třeba částečně vykácet. Plánované hřiště se nachází na přímé hranici s Chráněným krajinným územím.

 

„Vím, že pan Soukup nás vůbec nemanipuluje, ani paní Olga Zubová. A vůbec to není děláno kvůli kampani. Vždycky to hlavní slovo máme my studenti,“ řekl Adam Cyprich, organizátor studentských protestů proti státní maturitě, s jejichž přípravou si nechává právě od Jaromíra Soukupa pomáhat. Jeden z těchto protestů se odehrál 16. 4. na pražském Císařském ostrově za demonstrativního složení maturity z českého jazyka Olgou Zubovou. Soukup, mediální podnikatel, který protesty také finančně dotuje, byl dříve sponzorem SZ a poté, co byl jako náměstek na MŠMT obviněn z neprůhledné manipulace s penězi z EU a kryt ministryní Kuchtovou odmítl odstoupit, se stal sponzorem a místopředsedou DSZ.

 

Na pražské Kampě předminulý týden pokojně, za hudebního doprovodu a zájmu policie protestovalo asi 40 squaterů. Podobný protest se odehrál na Palackého náměstí a zúčastnilo se ho asi 200 osob. Demonstrující chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s nedávným vyklizením posledního pražského squatu Milada.