napětí

Zuřivé reakce na blogu Jihlavských listů, pietní shromáždění asi stovky lidí u obchodního centra a nepříliš vydařená přirovnání k Janu Palachovi. Tak se dají shrnout reakce na protest Jiřího Simona, který se kolem čtvrté hodiny ráno na Nový rok oběsil nad hlavním vchodem do jihlavského nákupního centra City Park. Simon, padesátiletý majitel blízké nemovitosti, bojoval proti vybudování a podobě nákupního centra několik let. Na webových stránkách poukazoval na finanční propletence spojené se stavbou, nedodržování stavebního povolení atd. Úřady však všechny jeho podněty odmítly. Investor stavby nabízel Simonovi, že jeho nemovitost, která byla výstavbou centra znehodnocena, odkoupí, nakonec se však nedohodli na finančním vyrovnání. Simon napsal dopis na rozloučenou, v němž vylíčil důvody, kterého ho vedly k pokusu o ustavení nové formy občanského aktivismu: „Za s vím cílem si půjdu dál, nejsou li pozemské zákony vymahatelné a spravedlivé!! Dám všem, co se podíleli na znehodnocení mého majetku, a znepříjemňování a znechucení, mého pozemského života, dám osobě VĚDĚT!! … Počítejte s tím, že vás, co toho týká, budu strašit i vesnu!“

 

Ústředním symbolem protestů se v týdnu, kdy Česká republika přebírala předsednictví v EU, stala vlajka EU. Ve virtuálním protestu ji promítli 7. ledna uprostřed noci aktivisté Greenpeace na Karlův most a Pražský hrad. Na místě nebyli sice žádní demonstranti ani svědci, stačil ale fotograf, aby se událost hned dostala do titulků zpráv. Podařilo se tak nejen šťouchnout do prezidenta Klause, ale i rozšířit vzkaz českým politikům, aby zaváděli nedávno schválený evropský klimaticko-energetický balíček. Pro velký úspěch si lidé z Greenpeace akci zopakovali odpoledne s vlajkou skutečnou, kterou umístili na stožár u Matyášovy brány Pražského hradu. Policisté jim ji ale vzápětí vzali. Vlajka EU se stala předmětem protestu ve stejné době ještě jednou, když ji neznámí útočníci potrhali pod metronomem na Letné, kde dělala reklamu českému předsednictví.

 

Zástupci třinácti odborových centrál z oboru dopravy se 12. ledna dohodli na časově neomezené stávce, která měla zasáhnout veřejnou dopravu v celém Česku v nejbližších dnech. Jezdit neměla městská hromadná doprava, vlaky ani meziměstské autobusy. Důvodem ke stávce byla podle odborářů neochota ministra financí jednat s odboráři o jejich nesouhlasu s návrhem ministerstva na zrušení 42 daňových výjimek, týkajících se například stravenek, zlevněného zaměstnaneckého jízdného, odvodů členských příspěvků odborům anebo odměn za odběry krve. O odvrácení stávky s odboráři hned 14. ledna jednal ministr Kalousek, který si náhle čas našel. Pohostil je slivovicí a část návrhu o zrušení zaměstnaneckých výhod přislíbil stáhnout. Odboráři stávku odvolali.