David Rubín

David Rubín se narodil v roce 1977 v galicijském Ourense, v kraji mostů a kávového likéru, jak sám rád uvádí. Začínal jako kreslíř a animátor krátkometrážních filmů pro Limaía Produccións. Dnes je zaměstnán u produkční společnosti Dygra Films, kde vloni spolurežíroval celovečerní animovaný film Espíritu del bosque. Více znám je však jako autor komiksů.

Záhy si vypracoval osobitý výtvarný projev; jeho doménou se stala především černobílá, bravurně stylizovaná, jistá a na první pohled rozpoznatelná kresba. Svět, který ve svých příbězích stvořil, je postmoderní propletenec dávných i moderních mytologií. Setkávají se zde postavy antických bájí se superhrdiny klasických komiksů, zvířata v lidských tělech s gigantickými roboty, monstry dávných civilizací i obyčejnými lidmi. Zuří tu neustálý boj s viditelným zlem kolem nás, ale i s temnou stránkou nás samých.

Rubínovy příběhy lze považovat i za jakousi formu terapie. Sám se stylizuje do mnoha postav: alkoholika a životního ztroskotance Edgarda, statečného a čestného Sparťana, zoufalého Bruce Waynea nebo jen řadového vojáka čekajícího na svou poslední bitvu… Ti všichni jsou David Rubín, stejně jako my, jeho čtenáři. Také potřebujeme nějaký záchranný bod. A tím je – Sigfrido, malajský medvěd, barman a psycholog v jedné osobě. Album Sigfridových příběhů Čajovna u malajského medvěda (La tetería del oso malayo, 2006) vzbudilo velký ohlas; na mezinárodním komiksovém festivalu v Barceloně získalo nominace ve čtyřech kategoriích a autor obdržel cenu pro nejlepšího nováčka. Kniha vychází nyní také česky v nakladatelství Sýpka.

 

David Rubín bude jedním z hostů 4. ročníku mezinárodního multimediálního festivalu KomiksFEST!, který se koná v Praze 31. 10. až 7. 11. 2009. Setkat se s autorem můžete na vernisáži výstavy, filmové projekci a besedě 3. 11. v Institutu Cervantes (Na Rybníčku 6, Praha 2).

www.komiksfest.cz