napětí

Sdružení Chrudimští patrioti, které při svých protestech proti nadměrné dopravě dosud uplatňovalo taktiku pomalého přecházení po přechodu na kruhovém objezdu Na Bídě, se rozhodlo, že tento způsob vyjádření nesouhlasu opustí. Prý vyvolával rozporuplné reakce. „Je tu možnost pro další skupiny, zejména mladé lidi, aby v organizování akcí samostatně pokračovali,“ uvedl v Chrudimském deníku místopředseda sdružení Pavel Pavlíček.

 

Dvanáct ze třinácti odborových organizací pražského Dopravního podniku se připojilo k hrozbě stávky. I když řidiči autobusů, tramvají i metra letos najezdí víc než loni, od města podnik na provoz dostane o téměř dvě miliardy méně ve srovnání s rokem 2008, příští rok se má dotace snížit ještě o dalších 150 milionů. Již nyní přitom podniku chybí 430 milionů na prosincové výplaty, dalších 850 milionů korun dluží firmám, od nichž nakupuje nové vozy nebo služby, na účtu je v minusu dalších 250 milionů. Představitelé hlavního města, kteří Dopravní podnik řídí, již zaměstnancům doporučili, aby si dobrovolně snížili mzdy o dvacet procent.

 

Zdravotnické odbory opět vyhlásily stávkovou pohotovost. V dopise adresovaném premiéru Fischerovi předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Jiří Schlanger kritizoval, že navrhovaný státní rozpočet na příští rok počítá se snížením dotace na péči o postižené lidi a seniory na méně než polovinu letošní 7,2miliardové dotace. Podle záměru vlády by chybějící peníze podobně jako v minulém roce měly dodat kraje. Ty ale tvrdí, že mají kvůli krizi propad příjmů a prostředky nebudou mít. „Podle našich informací si na to loni vzaly některé kraje dokonce úvěry, které budou teprve muset splatit,“ namítl také předseda OSZSP Jiří Schlanger.

 

Vylít mléko do polí se rozhodli chovatelé skotu 29. října na jedenácti místech republiky. K protestu proti nízkým výkupním cenám mléka a snižování dotací se připojili i na dalších místech zemědělci verbálními či symbolickými projevy nesouhlasu. „Myslím si, že protestů by mělo být víc, u nás bychom měli být více jednotní, jako to činí zemědělci ze Západu v Bruselu. Když vylévat, tak všichni,“ prohlásil v Týdeníku Domažlicko hlavní zootechnik Meclovské zemědělské, a. s., Václav Kocour. O den později šéf největší české mlékárny Madeta Milan Teplý řekl, že jeho firma výkupní cenu mléka zvedne o 25 haléřů na 6,25 koruny. Druhá největší domácí mlékárna Olma oznámila, že začne od listopadu navyšovat výkupní ceny mléka. Na konci příštího roku by to prý mělo být až osm korun.