Přítelkyně

Přítelkyně Ivy Skřivánkové (1982) je horo­rovým příběhem beze slov. Hrdinkou této linorytové, ručně tištěné knihy je malá dívka, která od dětství trpí psychickou poruchou (může jít o autismus, schizofrenii). Její nemoc je v knize personifikována malou kopií jí samotné – Přítelkyní. Ta dívce jednoho dne vyskočí z hlavy, ovládne ji a nutí ji ke škaredým hrám a procházkám bizarní krajinou. Nemoc dívku nakonec zcela pohltí a odnáší ji natrvalo pryč z tohoto světa.

Iva Skřivánková tento rok diplomuje na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze v ateliéru ilustrace a grafiky. Během studia vytvořila několik autorských knih a intenzivně se věnovala grafice, čehož je Přítelkyně důkazem. Zručně vrstvené plochy barev vytvářejí expresivní, a přesto jasně čitelná prostředí s intenzivní atmosférou, která se neztrácí ani v černobílém provedení.

Přes úspěchy v oblasti grafiky se Skřivánková nicméně zabydluje několik let i v oboru malby. Její velkoformátové obrazy jsou do 27. února 2009 k vidění v Galerii Beseda v Ostravě. Pokud vás nelekají temné hlubiny rodinných vztahů a melancholické stránky dětství, vřele doporučujeme Ostravu navštívit.