Igor Baranko

Autorem vizuálu letošního KomiksFEST!u je Igor Baranko, jeden z nejvýraznějších ukrajinských komiksových výtvarníků. Narodil se v roce 1970 v Kyjevě a po studiu na výtvarné škole nastoupil do armády. Dvouletá povinná služba v něm zanechala takový odpor vůči vojenskému způsobu života, že se vydal mezi buddhisty u mongolských hranic. V roce 1999 vyhrál v imigrační loterii zelenou kartu a několik let prožil v USA, kde mimo jiné spolupracoval s režisérem Alejandrem Jodorowským.

Baranko se prosadil ve Francii v roce 2003 vlastní sérií L’Empereur Océan (Vladař Oceán), která spojuje odkazy na komunistický režim a na dobu Čingischána a jeho Zlaté hordy. V aktuální sérii La Danse du Temps (Rej času) – odehrává se v alternativní historii, kde Indiáni odrazili útoky Evropanů – se vypořádává s vojenskými tématy a konfrontací kultur. V současnosti spolupracuje především s francouzským vydavatelstvím Les Humanoïdes Associés, pro které kreslí novou sérii Exterminátor 17.

Jeho scénáře vycházejí z mytologie, na niž ale pohlíží s lehkou ironií. Stejně tak je patrný autorův kritický zájem o náboženské a filosofické systémy. Své hrdiny staví do překvapivých situací a pomocí jejich rozhovorů se snaží rozbít zavedená náboženská schémata. Čeští čtenáři se o tom mohli přesvědčit u kratších příběhů, které u nás vyšly ve sbornících Aargh!.

V době, kdy Igor Baranko vyrůstal, nevycházely na Ukrajině žádné komiksy a ani na výtvarné škole jeho zálibu nikdo nepodporoval. Snad proto má jeho tvorba osobitý styl, očividně ovlivněný mangou.

 

http://baranko.blogspot.com

 

Igor Baranko bude hostem 5. ročníku komiksového festivalu KomiksFEST!. Festival, jehož součástí bude i autorova výstava, se uskuteční v Praze 30. října až 6. listopadu 2010.

Seriál pro A2 připravuje KomiksFEST! www.komiksfest.cz