Léta s Dalím - polotovary

Epizoda z autobiografie Ultra Violet (česky vydané v překladu Hany Parkánové jako Má léta s Andy Warholem) obohacuje naši rubriku o společenský tón lehké konverzace smíšené s pokrmy, jejichž vlastnosti si vyžadují jistý druh erotické kultury či senzuální paměti, který nám zcela schází. Líčí dobu, v níž se Dalí ještě zabýval nosorožčími rohy a Pannou Marií. O málo později se jeho obdivovatelka Isabelle Collin Dufresneová seznámila s Andym Warholem, změnila se v Ultra Violet, nalíčila si tváře červenou řepou a oddala se, byť s jistou frankofonní citlivostí, fialovému tónu své popové kariéry. Dalí v té době na opačné straně světa navrhoval logo lízátkům Chupa Chups. Pokud vyznění této vzpomínky mimoděk křivdí jisté poetice, nic proti tomu.

 

Onoho večera večeříme v La Caravelle. Když vcházíme, vyfotí nás paparazzi. Dalí mluví bez přestání nad přírodními smaženými houbami, kachnou se švestkami, vínem NuitSt. Georges. Francouzsky rozkládá: „Kouzlo božského Dalího, tedy mne, iluzionisty, spočívá na skleněné ploše vyztužené ocelovými hřeby, která tě přiměje uvěřit, znovu sebe sama ujistit… Moje rohy nosorožce jsou nezničitelné, setrvávají v nepomíjivosti paměti.“

Jsem opilá jeho slovy. Jako dezert mi Dalí objednává moučník s čokoládovou náplní. „Comme toi, chaude et froide,“ vysvětluje. Zčistajasna prohlásí: „Freudův mozek je jako hlemýžď bez přísad, z gastronomického hlediska bez chuti.“ Vypráví mi, že v roce 1938 zcestoval vlakem půl Evropy, aby se s Freudem setkal v Londýně. „Chtěl jsem ho podrobit psychoanalýze a užít při tom své paranoicko-kritické metody. On mi to nedovolil.“ Krátce si oddechnu na důkaz díků.

Moučník je lahodný, jak ledový, tak horký. Dalí se dotkne mého lokte a říká: „Tvůj loket je stejně chutný jako patka chleba.“

Odpovídám: „Tvoje rty jsou stejně chutné jako sloupané muškátové hrozny.“

„Ne,“ odporuje Dalí, „jako Phidiova varlata, která teď maluji.“

Když odcházíme z restaurace, Dalí místo zaplacení účtu podepíše ubrus. Navrhuje: „Pojďme tady obědvat zítra a každý den.“ Paparazzi nás znovu fotografují.