Rádiová redukce

Po období čekání se ČRo začne hýbat

Veřejnoprávní rozhlas se chystá na volbu řádného ředitele, převratnou změnu programů a na soud kvůli obří rekonstrukci.

S Václavem Kasíkem se Český rozhlas nerozloučil ze dne na den. Od sesazení generálního ředitele, který veřejnoprávní rádio vedl dlouhých deset let, uplynul už rok a čtvrt, ale spory se stavaři o cenu obří rekonstrukce pražského sídla či s rozhlasovou radou o existenci stanice Radio Wave, určené mladým, musejí Kasíkovi nástupci vést dodnes. On sám se s bývalým svým chlebodárcem pře u soudu, jestli ve funkci skončil v souladu se zákonem. Nu a při plánování, jak dál, se bude muset příští řádný šéf rozhlasu vydat opačnou cestou, než jakou šel při budování stanic Kasík. Jinak by rozhlas nemusel přežít.

 

Po zákopové válce soud

Rozsáhlá přestavba na pražské Vinohradské třídě, historicky nejmohutnější – s cílem sestěhovat všechny pracovníky na jedno místo a usadit je do modernějších prostor – byla největší akcí nejdéle sloužícího ředitele Českého rozhlasu. Kasíkovi, který se v mládí rozhodoval pro kariéru stavaře, měla postavit pomyslný pomník. Nakonec posloužila jako důvod pro jeho odvolání. Proč? Původní rozpočet, vzešlý z tendru, byl stanoven na 524 milionů korun. Stavět se začalo v září 2007, hotovo mělo být o dva roky později. Dodnes se neskončilo.

Až letos v říjnu tým prozatímního ředitele rozhlasu Petra Duhana utnul – jak on sám říkal – zákopovou válku se stavaři, tedy se sdružením firem OHL ŽS a Hochtief, která přetrvala i Kasíkův loňský pád. Šlo o to, kolik rozhlas zaplatí navíc.

A účet je otevřený pořád. Vedení rozhlasu sice poslední říjnový týden oznámilo, že díky dosažení smíru se stavaři se cena akce vyšplhá „jen“ na 620 milionů – částka se tedy vejde do zákonem tolerovaného limitu dvacetiprocentního navýšení vysoutěžené ceny –, ve vzduchu ovšem visí další desítky milionů. I ty bude možná nakonec rozhlas muset oželet.

„Budeme se soudit o 52 milionů korun za vícepráce,“ potvrzuje ředitel Duhan. Hlavní se prý ale podařilo: „Výhra je v tom, že bez ohledu na to zhotovitel stavbu dokončí nejpozději k 30. dubnu 2011 a převezme veškeré garance za dílo.“

Na stavbu doplatil také Richard Medek, za Kasíka programový ředitel, léta usilující o křeslo generálního ředitele. Toho se nakonec dočkal právě po Kasíkově odstranění v létě 2009, funkce si ale užil jen pár měsíců. Už koncem října totiž v důsledku přepracování – údajně i kvůli hašení problémů se stavbou – zkolaboval, do konce ledna byl v neschopnosti a měsíc nato sám odešel. Se zlatým padákem.

Tím se otevřela cesta pro Duhana, donedávna ředitele „Šestky“, malé analyticko-publicistické stanice Českého rozhlasu. Ten dnes tvrdí, že vinu na prodražení stavby „mají mnozí, kteří byli v managementu Václava Kasíka“, a hodlá kvůli tomu podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Prý se na samém začátku spěchalo s projektem a vysoutěžená cena byla podhodnocená, za což podle Duhana mohl jen rozhlas, protože projekt ani cenu nenechal odborně oponovat. De facto jediná Kasíkova sympatizantka v tehdejší Radě Českého rozhlasu Maria Ptáčková měla loni
za to, že jde jen o „tradiční souboj mezi zadavatelem a dodavatelem“, kdy jeden se snaží co nejmíň utratit a druhý co nejvíc vydělat. Jak to bylo doopravdy, by nyní měl rozhodnout soud, a doufejme, že rychle.

 

Dožije se Wave pěti let?

Mladí posluchači dlouho marně čekali na „své“ vysílání veřejnoprávního rozhlasu a už skoro stejně tak dlouho sledují, jak živoří pod nepřející rozhlasovou radou. S posvěcením radních, kteří ze zákona na fungování rozhlasu dohlížejí, se v lednu 2006 završila léta slibů a příprav stanice Český rozhlas 4 – Radio Wave, určené mladým, vyhledávajícím jinou než masovou hudbu. Klidu si stanice užila rok, od té doby se ji kontroloři rádia snaží marginalizovat, co to jde.

Nejprve popřeli své usnesení a začali lhát, že stanice byla stavěna jako digitální. Protože tehdejší šéf Kasík odmítl kvůli Wave riskovat svou funkci – o niž nakonec stejně přišel –, radním se ho podařilo dotlačit k tomu, aby stanice Českého rozhlasu pro mladé zmizela z analogového éteru (jinými slovy: přestala dráždit komerční konkurenci). Tím přišla o většinu posluchačů, zbylí ji můžou ladit už jen přes digitální televizory, kabelovou televizi nebo přes internet.

Poslední fází tažení radních je snaha umlčet program kvůli úsporám. Už požádali management o analýzu „nákladovosti“ ve vztahu k poslechovosti. A dá se čekat, že ho proti stanici také využijí.

 

Méně stanic a efektivně

Přestat plýtvat rozhlas musí. Instituce s více než dvoumiliardovým rozpočtem sice plánuje v následujícím roce zisk v řádech desítek milionů, příjmy z reklamy ale dál klesají a tenčí se i letité rezervy. Zmíněný problém Radia Wave se tedy bude řešit v rámci systému všech stanic rozhlasu a jejich zaměření. Zatímco Kasík rozhlas v posledních letech vedl extenzivně (kromě ze zákona povinných krajských regionálních studií budoval nové digitální či internetové stanice), jeho pokračovatel se bude muset zamyslet nad opačným směrem. Půjde o to, co sloučit a jak občerstvit rozhlas v místech, kde o něj přestává být zájem.

Prozatímní ředitel Peter Duhan chce údajně rozhlas rozdělit do pěti okruhů. Systém má tvořit zpravodajsko-publicistické rádio, dále cosi jako rodinná stanice, umělecká alias
„arte“stanice, skupina regionálních studií s centrem a internet s novými médii. Takový plán by přinesl v dosavadním schématu velké změny. Radiožurnál by se mohl sloučit s digitálním Rádiem Česko a komentářovým ČRo 6, ČRo 2 – Prahu by čekalo omlazení, Vltava by zřejmě zůstala, jak je, krajská studia by doplnilo zatím neexistující centrum. Na zahraniční vysílání ani stanici pro mladé v novém konceptu mnoho prostoru nezbývá.

Konkrétního prozatímní šéf Duhan říká jen tolik, že příští rok rozhlas propustí až desetinu lidí, prý pouze z neprogramových složek. Plány, jak dál, v programu ale vzejdou až z tendru na řádného generálního ředitele. Teprv s ním skončí víc než rok nejistoty a přešlapování bez řádného ředitele a s prořídlou radou. Očekává se, že volit se bude v lednu. Favoritem je zatím Duhan – radě šel dosud na ruku a ona jemu. Povolební rozvržení sil v parlamentu se ale jistě odrazí v chystaném doplnění nyní pětihlavé rady o čtyři chybějící členy. Výsledek souboje o veřejnoprávní rozhlas tedy zůstává otevřený.

Autor je editor serveru Médiář.cz