editorial

Trochu rozproudit krev v dlouhé zimě jsme se pokusili tak, že jsme vyzvali různé osobnosti, aby zapřemýšlely, na jaká klišé ve svých oborech narážejí. Naleznete je vinoucí se po okrajích několika stránek i uprostřed čísla. Snad se budou rozrůstat dál; hledat klišé je pořád jednodušší než se jich umět vyvarovat. Anketu připravila Libuše Bělunková (toho času na dovolené).

Nebývale velký prostor zabírá „kauza Lexikon“; Petr Šimák vyzpovídal obě strany aktuálního sporu, který vzplál okolo Lexikonu české literatury; těžko říci, zda to přispěje k pročištění vod. Jedno je zjevné, být akademikem není procházka růžovým sadem ani žádný med. V čísle jsou však i dobré zprávy, například že žádná krize poezie neprobíhá, že současný španělský film nejsou jen klišé à la jižanský temperament, erotika a tanec, a navíc, že proti klišé lze bojovat i malbou. Že festival Sundance chce být znovu nezávislý, by mohla být také dobrá zpráva, pokud ovšem „být nezávislý“ není jen klišé.

Přinášíme zprávu o Českém sociálním fóru a také reportáž o stávkujících pařížských studentech. Stávkují s vervou, co k tomu dodat, snad jen – je vskutku Francie stále zemí Revoluce, anebo je to už jen prázdné klišé? Servírujeme v pěkném deníčkovém designu.