napětí

Třináct stoupenců Greenpeace vylezlo 22. března na 300 metrů vysoký komín elektrárny Prunéřov II na Chomutovsku a rozvinuli tam transparent s nápisem „Global Shame“, tedy „světová ostuda“. Vyjádřili tak svůj nesouhlas s postojem firmy ČEZ, která podle nich odmítá investovat do účinnější modernizace elektrárny. Kvůli silnému tlaku ČEZ na prosazení nedůsledné přestavby se již předtím vzdal křesla ministra životního prostředí Jan Dusík (SZ).

 

Již třetí protestní jízdy Prahou se 20. března účastnilo na 300 motoristů. Protestovali proti tomu, že se magistrát na některých místech ve městě pokusil snížit hlučnost a nehodovost automobilové dopravy omezením maximální povolené rychlosti na 50 kilometrů za hodinu. Ještě před protestem se primátor Bém nechal slyšet, že některá omezení rychlosti na padesátku považuje za nesmyslná a budou zase zrušena. O den později se na stanici metra Kačerov uskutečnilo demonstrativní otevření fiktivní nové trasy metra D. Akce, na níž Iniciativa za MHD poukázala na nesplněné sliby ODS, že otevře více než deset stanic metra, se zúčastnilo pár desítek lidí. Magistrát na tuto akci nijak nezareagoval.

 

Průvod několika desítek nacionalistů a přívrženců Dělnické strany prošel 20. března centrem Neratovic. Účastníci si přinesli transparenty s nápisy „Proti totalitním praktikám je jen jedna cesta – odpor“ nebo „Svobodu všem nacionalistům“ a skandovali hesla: Policejní stát, Svobodu projevu, Evropa Evropanům, Čechy Čechům nebo Stop černému moru. Přítomní strážci pořádku přerušili projevy řečníků po několika pronesených vulgaritách, k jinému zásahu policie nedošlo.

 

Na Staroměstském náměstí v Praze se 20. března sešlo na 800 lidí, aby zvednutým prostředníkem dali najevo svůj nesouhlas s postupem ČSSD, která na svých volebních mítincích fotografovala stranické odpůrce. Předvádění neslušného gesta však museli účastníci akce výrazně zkrátit, protože místem právě procházeli odpůrci potratů s bílými kříži za zpěvu náboženských písní. Takzvaného Pochodu pro život se podle organizátorů zúčastnilo asi 1 000 lidí. Pochod byl zakončen modlitbou za děti nenarozené kvůli interrupcím a zpěvem chorálu Svatý Václave a státní hymny před sochou sv. Václava na Václavském náměstí. Tento akt od budovy Národního muzea narušovali megafonem aktivisté z hnutí Nová antikapitalistická levice, kterých se na místě sešlo asi 15. Na zábradlí u muzea vyvěsili transparent s nápisem „Za bezplatné potraty“. Na shromážděné odpůrce interrupcí volali hesla podporující potraty, například „Svobodu volby“.