Frederik Peeters - Potápěč k lidské duši

Švýcar Frederik Peeters (1974) je vedle Pascala Rabatého a Konstantina Komardina další ze zahraničních hvězd letošního KomiksFEST!u. Rodák ze Ženevy, kde vystudoval vizuální komunikaci, si otevřel dveře do světa v roce 2001 autobiografickým komiksem Modré pilulky. V něm ukazuje svůj život s HIV pozitivní přítelkyní a jejím malým synem. Nejde však ani o varování, ani o osvětu. Všednodenní zobrazení jejich soužití bere nemoci značnou část démoničnosti. Místo toho čteme příběh o síle, lásce a schopnosti překonávat překážky, kde se HIV nakonec stane symbolem pro jakýkoliv problém, který se na první pohled zdá neřešitelný.

Loni Peetersovi česky vyšel v nakladatelství Sýpka první díl sci-fi tetralogie Lupus o dvou vesmírných turistech, toužících utopit všechny své problémy v drogách a lovu. Když ale potkají dívku, která je magnetem na maléry, začne jít o život. Přes žánrovou skořápku je většina díla sondou do duše současného člověka, který možná příliš přemýšlí, sondou, kde vše je skryto za precizně postavenými vizuálními náznaky a dialogy.

Frederik Peeters má na kontě i krátké příběhy pro komiksové časopisy jako Le Drozophile, Bile Noire, Lapin nebo Spirou. Vedle vlastní tvorby spolupracuje i s jinými autory. Na sáze Koma, vyprávějící o malé holčičce, která se propadne komínem do světa příšer, pracoval podle scénáře Pierra Wazema. Kresebně trvá na charakteristické zkratce, kterou ale dokáže vyjádřit vše podstatné. Zajímavostí v jeho tvorbě je barevný příběh Pachyderme, vycházející z okleštěné americké komiksové vizuality čtyřicátých let.

 

Frederik Peeters bude hostem festivalu KomiksFEST!, který se uskuteční v Praze 28. října až 5. listopadu 2011.

 

frederik.peeters.free.fr